уторак, 27. јануар 2009.

KRIZA SVETA

(niški razgovori)

Četvrtak, 29. januar 2009.

Mala sala NKC-a

od 19 sati

Govore:

Stevan Bošnjak, književnik

Zoran Pešić Sigma, književnik

U okviru tribine biće prikazan dugometražni dokumentarni film „Zeitgeist: Addendum" (Nemačka, produkcija 2008, prevod na srpski).

*

Prva u nizu tribina („Niški razgovori") posvećenih svekolikoj krizi aktuelne ljudske civilizacije je kroz razmišljanja o krizi sveta dvojice niških književnika posvećena je i obeležavanju 27-e godišnjice autentičnog niškog književno-civilizacijskog pokreta „Fizizam", čiji su S.Bošnjak i Z.P.Sigma pokretači.

Namera ovog ciklusa razgovora je jednostavna: pokazati moć razmišljanja van institucionalnih i hijararhijskih nivoa, dokazati da su ideje o boljem svetu pravilno raspoređene među ljudima i sredinama.

Ovi razgovori su niški prilog tumačenjima sadašnjosti i vizijama budućnosti.

U drugom delu tribine kroz dugometražni dokumentarni film „Zeitgeist: Addendum" biće predstavljen Projekt Venus, jedan od mogućih civilizacijskih odgovora na krizu sveta.

*

O samom filmu:

Zeitgeist ili Zeitgeist, the Movie je američko-nemački film iz 2007/8. godine. Film je dokumentarni ekspoze o religiji, vlasti i globalnoj ekonomiji. Centralne teme filma uključuju mit o Isusu Hristu, teroristički napad na Ameriku 11. septembra 2001. godine, i američku Federalnu Rezervu. Film je nezavistan projekat, potpuno slobodan za korišćenje i otvoren za tumačenja. Preveden je na srpski jezik i traje oko 100 minuta.

1 коментар:

  1. Ovo sto pise "o samom filmu" to je zapravo sadrzaj prvog Zeitgeista, a Addendum tj. Zeitgeist 2 se bavi razlozima svetske ekonomske krize i ponudjenim resenjem tj. Venus projektom o kome postoji jos jedan zaseban dokumentarac pod imenom "Future by design" koji bi isto valjalo pogledati.

    ОдговориИзбриши