четвртак, 5. фебруар 2009.

POSSESSED 2

**(*)

3-

evo jednog prijatnog primerka hongkonškog treša: da se razumemo, HK u celoj svojoj istoriji nikada nije umeo (niti hteo) da proizvede PRAVI horor film – dakle, nešto ozbiljno, inteligentno, stravično, jezivo, zlokobno itsl. umesto toga, pod etiketom horora servirali su ili folklorne fantazi akcione horore, ili psiho-splater gadniće, ili derivativne, manje-više treš reciklaže američkih ili japanskih uzora (sa dozom humora koji često nije sasvim nameran).

POSSESSED 2 je najbliži trećoj sorti (mada ne i III kategoriji, tj. zloglasnim 'gadnićima' – iako koketira i s tim, ali nedovoljno). u pitanju je tongue-in-cheek tretman motiva zagrobne osvete, ukletog doma i opsednutosti koji ne ide toliko na otvoreni humor koliko na svesnu BLESAVOST situacija – i, što je najlepše, USPEVA u tome da bude iznenađujuć, nepredvidiv, zabavan, duhovit, originalan, unikatan. i to već od prve scene, u kojoj vidimo grupu sumnjivo zombastih mornara koji jedu supu od psećeg mesa, a onda naglo počinju da se kriju, povlače i nestaju – jer u stan gde se sve to dešava dolaze – živi ljudi, da ga kupe.

tokom standardnih 90 minuta (u HK se retko prebacuje magičnih sat i po!) možete da vidite: najšovinističkijeg i prema-ženi-najnadrkanijeg pozitivnog (!) lika u istoriji filma; razgaljujuće mizogine momente (u jednom trenu žena kaže mužu, koji je kinji da mu nađe izgubljeni lančić a ona se zanela usisavajući prašinu: "žena služi da muškarcu pegla, a ne da mu nalazi lančiće!"); samoubistvo-nesrećan slučaj u kome se žena koja sklizne s terase obesi kablovima TV antena; seks sa debelim mesarom među obešenim lešinama zaklanih svinja; seks u zoo vrtu sa neverovatno smešnim crnjom u narandžastom odelu, tokom koga se opsednuta žena pretvara u mega-dlakavu kučku; osveta opsednute devojčice svom enormno debelom siledžiji u školi (kojom prilikom ona lebdi pedalj iznad tla, juri ga sve do školskog WC-a i baca ga po 10 metara u dalj); kao i mali milion sumanutih radnji koje glavni junak obavlja, uz pomoć HARE KRIŠNA SVEŠTENIKA (!!!), kako bi ženu i ćerku oslobodio opsednutosti duhovima majke i sina koji su u tom stanu stradali. apsurdna pirotehnika na kraju je zaista neodoljivo preterivanje!

iako nema taj skoro-nadrealni exces sa gasom do daske kakav imaju meni omiljeni treš-gadnići A CALAMITY OF SNAKES ili BOXER'S OMEN, POSSESSED 2 je prilično blizu tom nivou sumanutosti i neprestanog ludila, i samo još malo preterivanja i guranja preko granice učinilo bi od njega klasik I reda. no, i ovako, blago suzdržano (u odnosu na pomenute), ovo je 90 minuta čiste zabave, glupiranja, šmiranja, kreveljenja, NEVEROVATNIH replika i dijaloga i imbecilnih WTF situacija, simpatičnih efekata maske i nadrealizma koji se mora videti da bi se poverovalo.

neka vas dvojka u naslovu ne uplaši: ovo je jedan od onih 'samo po naslovu' nastavaka (kao npr. američki serijal AMITVIL), što znači da je ovo nezavisna, samostalna priča i ne treba vam I deo da biste pratili ovu orgiju ludila.

http://www.imdb.com/title/tt0100978/

8 коментара:

  1. Da li bi mogla da se napravi neka lista tih najinteresantnijih hongkonških trešića, za nas apsolutno neupućene koji nismo ništa od toga gledali? Ovaj film zvuči odlično i momentalno leti na listu filmova za gledajne.

    ОдговориИзбриши
  2. možda uradim u narednim danima takco što, ali ne očekuj mnogo naslova jer ja HK filmove skoro nimalo ne volim i malo tu ima što bih nekome preporučio.

    ОдговориИзбриши
  3. Ah, pa dobro onda. A ko još ima od Azijata da pravi ovakve blesave treš filmove sa (namjernim ili nenamjernim) humorom?

    ОдговориИзбриши
  4. niko drugi nije tako zabavan.
    tajlanđani su smarači, a južnokorejci prave malo horor komedija, i sad ovako napamet ne pada mi na um nijedna baš vredna pomena. ima onaj ARAHAN, odlična akciona fantazi komedija, ali to nije treš nego baš nig budget.

    ОдговориИзбриши
  5. Evo ti kopaj medju naslovima ovih rezisera: Jeffrey Lau, Ricky Lau, Hark Tsui, Herman Yau, Wilson Yip.
    Za podrobniju analizu pitaj za naslove. Mada se oni sami namecu.

    ОдговориИзбриши
  6. A must see je Ji-woon Kimov A Quiet Family i Miikeov rimejk istog Happiness of the Katakuris.

    ОдговориИзбриши
  7. Hvala na preporukama! Kao što znaju pažljiviji pratioci ZS foruma, ja sam nedavno odlučio da se bacim u azijate (prvenstveno japance) malo dublje, te sam skinuo One Missed Call 1 i 2, Tetsuo 1 i 2, Wild Zero i Meatball Machine :-) Nastavak slijedi...

    ОдговориИзбриши