izabrana dela

izabrana dela

четвртак, 05. фебруар 2009.

POSSESSED 2

**(*)

3-

evo jednog prijatnog primerka hongkonškog treša: da se razumemo, HK u celoj svojoj istoriji nikada nije umeo (niti hteo) da proizvede PRAVI horor film – dakle, nešto ozbiljno, inteligentno, stravično, jezivo, zlokobno itsl. umesto toga, pod etiketom horora servirali su ili folklorne fantazi akcione horore, ili psiho-splater gadniće, ili derivativne, manje-više treš reciklaže američkih ili japanskih uzora (sa dozom humora koji često nije sasvim nameran).

POSSESSED 2 je najbliži trećoj sorti (mada ne i III kategoriji, tj. zloglasnim 'gadnićima' – iako koketira i s tim, ali nedovoljno). u pitanju je tongue-in-cheek tretman motiva zagrobne osvete, ukletog doma i opsednutosti koji ne ide toliko na otvoreni humor koliko na svesnu BLESAVOST situacija – i, što je najlepše, USPEVA u tome da bude iznenađujuć, nepredvidiv, zabavan, duhovit, originalan, unikatan. i to već od prve scene, u kojoj vidimo grupu sumnjivo zombastih mornara koji jedu supu od psećeg mesa, a onda naglo počinju da se kriju, povlače i nestaju – jer u stan gde se sve to dešava dolaze – živi ljudi, da ga kupe.

tokom standardnih 90 minuta (u HK se retko prebacuje magičnih sat i po!) možete da vidite: najšovinističkijeg i prema-ženi-najnadrkanijeg pozitivnog (!) lika u istoriji filma; razgaljujuće mizogine momente (u jednom trenu žena kaže mužu, koji je kinji da mu nađe izgubljeni lančić a ona se zanela usisavajući prašinu: "žena služi da muškarcu pegla, a ne da mu nalazi lančiće!"); samoubistvo-nesrećan slučaj u kome se žena koja sklizne s terase obesi kablovima TV antena; seks sa debelim mesarom među obešenim lešinama zaklanih svinja; seks u zoo vrtu sa neverovatno smešnim crnjom u narandžastom odelu, tokom koga se opsednuta žena pretvara u mega-dlakavu kučku; osveta opsednute devojčice svom enormno debelom siledžiji u školi (kojom prilikom ona lebdi pedalj iznad tla, juri ga sve do školskog WC-a i baca ga po 10 metara u dalj); kao i mali milion sumanutih radnji koje glavni junak obavlja, uz pomoć HARE KRIŠNA SVEŠTENIKA (!!!), kako bi ženu i ćerku oslobodio opsednutosti duhovima majke i sina koji su u tom stanu stradali. apsurdna pirotehnika na kraju je zaista neodoljivo preterivanje!

iako nema taj skoro-nadrealni exces sa gasom do daske kakav imaju meni omiljeni treš-gadnići A CALAMITY OF SNAKES ili BOXER'S OMEN, POSSESSED 2 je prilično blizu tom nivou sumanutosti i neprestanog ludila, i samo još malo preterivanja i guranja preko granice učinilo bi od njega klasik I reda. no, i ovako, blago suzdržano (u odnosu na pomenute), ovo je 90 minuta čiste zabave, glupiranja, šmiranja, kreveljenja, NEVEROVATNIH replika i dijaloga i imbecilnih WTF situacija, simpatičnih efekata maske i nadrealizma koji se mora videti da bi se poverovalo.

neka vas dvojka u naslovu ne uplaši: ovo je jedan od onih 'samo po naslovu' nastavaka (kao npr. američki serijal AMITVIL), što znači da je ovo nezavisna, samostalna priča i ne treba vam I deo da biste pratili ovu orgiju ludila.

http://www.imdb.com/title/tt0100978/

8 коментара:

Aleksandar је рекао...

Da li bi mogla da se napravi neka lista tih najinteresantnijih hongkonških trešića, za nas apsolutno neupućene koji nismo ništa od toga gledali? Ovaj film zvuči odlično i momentalno leti na listu filmova za gledajne.

Dejan Ognjanovic је рекао...

možda uradim u narednim danima takco što, ali ne očekuj mnogo naslova jer ja HK filmove skoro nimalo ne volim i malo tu ima što bih nekome preporučio.

Aleksandar је рекао...

Ah, pa dobro onda. A ko još ima od Azijata da pravi ovakve blesave treš filmove sa (namjernim ili nenamjernim) humorom?

Dejan Ognjanovic је рекао...

niko drugi nije tako zabavan.
tajlanđani su smarači, a južnokorejci prave malo horor komedija, i sad ovako napamet ne pada mi na um nijedna baš vredna pomena. ima onaj ARAHAN, odlična akciona fantazi komedija, ali to nije treš nego baš nig budget.

Aleksandar је рекао...

O dođavola!

Shozo Hirono је рекао...

Evo ti kopaj medju naslovima ovih rezisera: Jeffrey Lau, Ricky Lau, Hark Tsui, Herman Yau, Wilson Yip.
Za podrobniju analizu pitaj za naslove. Mada se oni sami namecu.

Shozo Hirono је рекао...

A must see je Ji-woon Kimov A Quiet Family i Miikeov rimejk istog Happiness of the Katakuris.

Aleksandar је рекао...

Hvala na preporukama! Kao što znaju pažljiviji pratioci ZS foruma, ja sam nedavno odlučio da se bacim u azijate (prvenstveno japance) malo dublje, te sam skinuo One Missed Call 1 i 2, Tetsuo 1 i 2, Wild Zero i Meatball Machine :-) Nastavak slijedi...