izabrana dela

izabrana dela

петак, 04. септембар 2009.

PROKLETSTVO IKONE SVETOG TEODORA (2005)


specijalna produžena verzija (55+ minuta)
by Nebojša Nenadić
(15 Minutes Pictures, 2005)
***
3+
ovo je sjajno! vrlo sam prijatno iznenađen, iako sam u startu bio oprezan i sumnjičav prema amaterskom (?) filmiću razvučenom na ciglih 55 minuta. to trajanje se uopšte ne oseća, sem u jednom nepotrebnom minutu noćnog cityscape-a, a pred kraj, kad sam shvatio da je skoro-gotovo, pomislio sam 'oh, ne, nije valjda već kraj!?' što je jedan od većih komplimenata koje mogu nekom filmu da uputim.
film je krcat infantilnim zezanjem: ima čak i ogromne količine fart-humora, tako da preporučujem da se u sledeću isporuku humanitarne pomoći za bosnu ubace i dvd-i sa ovim filmom.
P.I.S.T. ima sve ono što su vam govorili da je ŠEJTAN, a što tamo niste dobili: zabavu, humor, simpatične likove, odličnu i harizmatičnu glumu, itd.
ako autorima zatreba blurb od mene, rado ću im ga dati: P.I.S.T. ima Ghoul's seal of approval!
inače, u standardnom preterivačko-melodramatičnom stilu na beokonskoj premijeri puštena je buva da su se javili 'anonimni pozivi' koji traže 'zabranu prikazivanja filma' i ko zna šta, i to je prezentovano tako dramatično da sam očekivao da će neki bombaš samoubica da se pojavi u sali, ili barem da verski fanatik dođe ispred sale i tu se demonstrativno spali; avaj, kada sam malo zagrebao tu priču, ispostavilo se samo to da je neki looney toon zvao telefonom da se žali što se neko tu sprda sa ikonom sv. todora, i to je sve. a autori kao da su znali, taj komentar su predupredili genijalnim natpisom na kraju filma, gde se kaže, otprilike: 'likovi i događaji su izmišljeni, svaka sličnost bla bla, ako se neko ovim nađe uvređen, taj nije normalan!'
ja bih još samo dodao: ako se nekome P.I.S.T. ne dopadne, taj nije normalan.
naravno, moram da dodam da za ocenu ovog filma, kao i za ČUDOVIŠTE IZ TAMIŠA (kasniji produkt iste ekipe), primenjujem labavija merila i blaže ocenjivanje; ni jedan ni drugi nisu filmovi u strogom smislu reči – više su nekakve vežbe, oprobavanje snaga, demonstracija sile i tako to. dakle, to su pre svega ZAJEBANCIJE, ali vrlo duševno usnimljene, režirane, odglumljene i što uvek treba istaći – zabavne za gledanje.
iz toga proističe zaključak: ako su ovi momci ovakvi kad se zajebavaju, kakvi li su kad su ozbiljni?!
nadam se da ćemo to uskoro moći da vidimo u nečem ambicioznijem i dramaturški i idejno osmišljenijem od ovih zajebancija. samo da reditelja ne pokvari taj ukleti, u memlu i paučinu zapleteni i mumijama opsednuti FDU!
nakon mojih impresija, evo osnovnih podataka o ovom filmu:

Komedija fantastike "Prokletstvo ikone svetog Teodora" (ili PIST) traje 55 minuta, nastala je godinu dana pre Čudovišta iz Tamiša.
Sa tim ostvarenjem deli mesto radnje - Pančevo, gde Nenadić živi - kao i prisustvo niza digitalnih efekata iz kućne radinosti.
PIST govori o krađi čudotvorne ikone iz gradskog muzeja. To je "čudna i na momente brutalna komedija koja u dubokoj suštini secira teme odgovornosti, prijateljstva i pohlepe", navodi se na sajtu nezavisne producentske kuće 15 Minutes Pictures, koji režiser vodi sa saradnicima (na slici).
Nebojša Nenadić (27) je letos upisao Fakultet dramskih umetnosti, nekoliko meseci pošto je film Čudovište iz Tamiša - njegov dugometražni prvenac - više puta prikazan u Pančevu i Beogradu.
Film možete i da skinente sa njihovog sajta.
To delo je takođe na programu trećeg Festivala srpskog filma fantastike.
Nenadić je oba filma napravio sa stalnim saradnicima, Marjanom Vrhovcem i Predragom Miškanovićem, uz pomoć porodice i prijatelja.
U tim ostvarenjima bio je režiser, montažer, scenarista, autor ili koautor 3D animacija i specijalnih efekata i direktor fotografije.
Uloge u PIST-u tumače Marjan Vrhovac, Goran Ratković, Miljana Novaković i Goran Ilić.
Film nije imao sponzora, snimljen je za najmanje 70.000 dinara, a posle dve projekcije u Pančevu distribuiran je poštom po Srbiji, Crnoj Gori i Republici Srpskoj.

Film sada možete u celosti pogledati onlajn, OVDE:

2 коментара:

ves је рекао...

Da li mozes napisati gde mogu pogledati film, jer taj link sa zvanicnog sajta je mrtav? (pisala sam im mejl ali odgovor nije stigao). A cenim da, cim je stavljen na net, postoji jos neka kopija negde.

Dejan Ognjanovic је рекао...

Film sada možete u celosti pogledati onlajn, OVDE!