четвртак, 3. јун 2010.

Vranac, nagrada za najbolju kratku priču 2010


Juče je obznanjena vest koju, u malo sređenom obliku, prenosim ovde.
Ukratko, moja priča je ušla u top-30 na jednom regionalnom književnom konkursu, a nadugačko – evo o čemu se radi:


Početkom februara ove godine, Knjižara Karver, u okviru programa festivala Odakle zovem, Podgorica 2010, raspisala je konkurs u štampanim i elektronskim medijima u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji, za nagradu Vranac - Najbolja kratka priča 2010. Pokrovitelj konkursa i nagrada je, proizvođač vrhunskih crnogorskih vina najviše međunarodne reputacije 13. jul – Plantaže AD.
Konkurs je bio otvoren do 5. aprila ove godine. Tročlani žiri kojeg čine eminentni književni teoretičari i pisci iz regiona, imao je neverovatan zadatak - na konkurs je pristiglo 1650 priča, od čega je 1250 priča ispunjavalo propozicije date konkursom.
Ovaj nesvakidašnji odziv svedoči da je konkus bio dostupan zaista najširoj javnosti u celom regionu. Međunarodnu književnu nagradu Vranac - Najbolja kratka priča 2010 ustanovili su knjižara Karver i Plantaže sa idejom da je potrebno na nov način promovisati savremeno stvaralaštvo i pokazati potrebu za stvaranjem novih “saveza” koji podstiču najstajanje umetničkih dela.
U predgovoru knjige Enver Kazaz, teoretičar književnosti iz Sarajeva piše :

"Upravo to okretanje malom, marginalnom, diskirminiranom, isključenom i autsajderskom obilježava ovu knjigu od tridest priča autorica i autora koje su izabrane između njih preko 1250 što su prispjele na ovogodišnji Karverov konkurs za priču sa govornog područja BiH, Srbije, Hrvatske i Crne Gore. Pri tom, postapokaliptični i postjugoslavenski prozni senzibilitet nov je u svakom pogledu u odnosu na zatečeno književno stanje. On ne pristaje na nacionalističkom ideologijom povučene kulturne i svake druge granice, odbija saučestvovati u produkciji tranzicijske socijalne nepravde, ne vjeruje u metanaracijski sistem neoliberalizma, a otkriva čitav niz novih identiteta koji se pojavljuju na socijalnim beznađem obilježenoj društvenoj pozornici. Govoreći u ime poniženih i uvrijeđenih društvenih grupa i individua, taj novi senzibilitet okreće se od postmodernističke distopije kao utopizmu nove osjećajnosti, ka igri i treperenju emocija, jer su još jedino one ostale izvan dosega novih i starih ideoloških moćnika i njihovog vampirizma, bio on nacionalistički ili merkantilističko-konuzumeristički."

Autori trideset najboljih kratkih priča, po odluci žirija u kojem su bili Enver Kazaz, Teofil Pančić i Božo Koprivica, su :

Jelena Štetić (Zemun, Srbija),

Raša Kominac Radoslav (Beograd, Srbija),

Veljko Bosnić (Svilajnac, Srbija),

Marko Dejanović (Zagreb, Hrvatska),

Dudić Ilijaz (Tešanj, BiH),

Almir Alić (Tuzla, BiH),

Josip Mlakić (Gornji Vakuf, BiH),

Aljoša Ljubojević (Bjeljina, BiH),

Lana Bastašić (Banja Luka, BiH),

Edin Sarač (Heerenberg, Holandija),

Amir Alagić (Pula, Hrvatska),

Vedran Lopandić (Tuzla, BiH),

Dejan Ognjanović (Niška Banja, Srbija),

Damir Ocvirk (Pula, Hrvatska),

Hrustić Fuad (Gradačac, BiH),

Ksenija Kušec (Zagreb, Hrvatska),

Jasna Žmak (Zagreb, Hrvatska),

Ivan Jovanović (Schererville, USA),

Damir Šabotić (Ilijaš, BiH),

Branko Dedić (Županja, Hrvatska),

Vladimir Basić(Zagreb, Hrvatska),

Ilija Đurović (Podgorica, Crna Gora),

Vjeran Kovljanić (Sisak, Hrvatska),

Pavle Zelić (Beograd, Srbija),

Franjo Janeš (Zagreb, Hrvatska),

Milan Marinković (Niš, Srbija),

Nastasimir Miško Franović (Petrovac, Crna Gora)

i Radmila Ercegovac (Novi Sad, Srbija).


Knjiga Izvan koridora - Vranac, Najbolja kratka priča 2010 biće promovisana 23. juna na otvaranju festivala Odakle zovem, Podgorica 2010. a nagrade saopštene i dodeljene poslednjeg dana festivala u vinskom podrumu Plantaža u Šipčaniku 27. juna u 12h.

---A sad opet ja:

Priča s kojom sam konkurisao zove se DAGON, BOG SRBA, i predstavlja moj pokušaj spoja niškobanjske lavkraftijane sa oštrom satirom na stanje stvari u Srbiji, a i šire. Naišla je na podeljene reakcije prijatelja kojima sam je do sada slao, ali meni se čini da nije loša, i da uspeva u onome što je nameravala da uradi. Drago mi je da je i žiri na VRANČEVOM konkursu prepoznao neke kvalitete u njoj.
Čisto sumnjam da ima ozbiljne šanse da se plasira u top-3 (pa da se, tako, počasti i sa nešto novčanica, a ne samo slavom), ali – tko zna. Videćemo za nekoliko nedelja.

Inače, od kolega koji mi društvo prave u ovoj zbirci poznajem jedino Pavla Zelića, koji je, kao i ja, znan kao 'žanrovac' (SF, horor). Ne znam čak ni ovog Nišliju. No, nadajmo se da će biti prilike za upoznavanja...

7 коментара:

  1. Čestitke. :)
    (Može li negde da se pročita?)

    ОдговориИзбриши
  2. hvala.
    naravno da sad ne da se pročita - podrazumeva se da konkurs traži originalne i *neobjavljivane* priče.
    dakle, biće već krajem juna, u toj zbirci, premijerno.

    ОдговориИзбриши
  3. eh, da, ja zaboravih da sam ti tu pričicu slao: al ne sećam se tvoje reakcije ni komentara, ako si ih uopšte imao.

    ОдговориИзбриши
  4. Dobra priča, lep uspeh. Svaka čast. I da uzmeš neku kintu, dobro bi ti došlo. ;-)

    ОдговориИзбриши
  5. ništa od kinte, a i slava nešto sitna, ali će barem čitaoci iz srbije uskoro ovu priču moći da čitaju u jednoj spektakularnoj antologiji koja se sprema!

    ОдговориИзбриши