понедељак, 19. март 2012.

MELVIL u Beogradu, JANJETOV u Nišu

             Imam zadovoljstvo da najavim i preporučim dva vredna dešavanja, jedno u Beogradu (ali donekle Niš-related) a jedno u Nišu (sa izvesnom beogradskom vezom): oba se zbivaju u isto vreme.

1. BEOGRAD

Promocija knjige Melvil o Melvilu
 
utorak, 20. mart 2012. u 19:00

Dom Omladinki Beograd // Tribinska sala
Ciklus: PROMOCIJE // Ruj Nogejra: "Melvil o Melvilu"
Učestvuju: Nebojša Pajkić, Srđan Savić, Dejan Dabić

Iako Ruj Nogejra nema auru jednog Trifoa, njegovi razgovori sa Melvilom, nekako poput Ekermanovih razgovora sa Geteom, predstavljali su i predstavljaju najreprezentativniju formu prenošenja jedne autohtone filosofije. Ovde filosofije filma, koju svaki čitalac može da prepozna kao apsolutno zaokruženu ideju stvaraoca koji u svakom trenutku kontroliše svoje kreativne poduhvate.
Dakle, Melville on Melville (Rui Nogueira, Cinema One, Secker and Warburg, London, 1971) knjiga je koju beogradski filmofili znaju naizust, kao i njen pandan, Trifo - Hičkok; ali, kao što je rečeno, ovaj je rukopis čekao dve decenije duže da bi stigao na srpsku intelektualnu trpezu, iz sasvim nerazumljivih razloga.
Knjigu je objavio NIŠKI KULTURNI CENTAR, i moći će (valjda) da se kupi na samoj promociji, kao i najnoviji broj FILAŽA. Iskoristite ovu priliku!

2. NIŠ

Izložba francuskog stripa u Tvrđavi
utorak, 20. mart 2012. u 19:00

U okviru manifestacije "Francuski dani" biće predstavljeni radovi Zorana Janjetova u Paviljonu u niškoj Tvrđavi, u utorak, 20. marta, u 19h.
Janjetov je jedan od prvih crtača stripa iz regiona koji su počeli da crtaju za francusko-belgijski strip. Pod nazivom "Re-spektiva" na izložbi će biti prikazane originalne table serijala koje je stvarao tokom saradnje sa Humanoidima, poput "Inkala", "Mladosti Džona Difula", "Tehnopapa" i "Oružja Metabarona". Neki od radova ovog umetnika biće premijerno izloženi. Izložbu organizuje Francuski institut u saradnji sa Galerijom savremene likovne umetnosti u Nišu.
Ulaz je slobodan, a izložba će biti otvorena do 1. aprila u 20h.
Ovo je ista ona izložba koja je svoju srpsku premijeru imala u Beogradu pre godinu dana, kojom prilikom se u prestonici, kao gost na otvaranju, našao i Alehandro Hodorovski, o čemu ste ovde na blogu bili izdašno i slikovito obavešteni.
Ovog puta u Nišu će otvaranje svojom masom uveličati samo The Artist Himself, Zoran Janjetov, pa zato, Nišlije – iskoristite ovu priliku da vam naživo potpiše stripove, albume, DVD-e i ostalo...

3 коментара:

  1. Za ove dve godine koliko pratim Kult nekako mi se čini (ispravi me ako grešim) da smo još uvek ostali uskraćeni tvog elokventnijeg određivanja prema Melvilovom opusu. Nije bilo detaljnih kritika, ali ni preseka sa ghoulovskim ocenama ovog velikog francuskog autora. Oduvek sam cenio što filmofili ovde mogu naći tvoje mišljenje o gotovo svakom relevantnijem autoru, ili filmu u istoriji kinematografije, što bi po meni trebalo da bude obavezno za svakog ozbiljnijeg filmskog kritičara- nek otvore ljudi karte, nek se izjasne, pokažu listu pogledano-nepogledano, pa da vidimo gde ko stoji! ;). Iskreno, zanimalo bi me da u doglednoj budućnosti pročitam neki tvoj tekst o sjajnom Le cercle rouge, ili njegovom remek-delu Armija senki. Kako nisu uvršteni u izbor 1001 ne znam ni kakve si im ocene dao, i da li se uopšte slažeš sa mojim sudom...pozdrav, Andrija

    ОдговориИзбриши
  2. melvila sam do sada držao na odstojanju, više na osnovu nekakve intuicije (koja me retko kad prevari) negoli na osnovu konkretnog nezadovoljstva konkretnim filmom, ali u bliskoj budućnosti svakako ću da pogledam neki od njegovih filmova koji mi čuče u kolekciji, pa ću se osvrnuti na njih, ako mi budu inspirativni za to.

    ОдговориИзбриши
  3. samuraj je odlican film ima atmosveru, likove, posebno delona koji je stvoren za tu ulogu, i dovoljno kompleksnosti da ga tumacite. s druge strane un flic od koga sam ocekivao makar slicno iskustvo dobio sam jedan spor pa mogu da kazem i dosadnjikav film. nije da je ljiga od filma ima dinamiku koja na zalost nije iskoriscena dobru kameru i glumce i dobar pocetak, ali kako vreme odmice sve je prostiji i nezanimljiviji.
    inace nisam neki ekspert ali mi se cini da je melvil pronasao recept kojim je kombinujuci evropski i americki film dobio svoj sopstevi i ciji opus vredi pregledati.

    ОдговориИзбриши