уторак, 21. август 2018.

Đorđe Kadijević: VIDEO!




Prošle nedelje sam bio zajedno sa Đorđem Kadijevićem u Vrnjačkoj banji da, u okviru Festivala filmskog scenarija, publici predstavim našu knjigu Više od istine: Kadijević o Kadijeviću.





Organizator ovog događaja, Biblioteka „Dr Dušan Radić“, usnimila je ceo ovaj događaj, pa sada možete pogledati kako je to izgledalo i šta su pričali Kadijević, Ognjanović i lepo nadahnuti Ivan Velisavljević.


Kako Kadija danas gleda na „Crni talas“? 
Kakve veze imaju Kadija i Dejvid Linč? 
Kakva je bila recepcija ove knjige? 
Da li je kod Kadije sve crno, ili ima neke transcendencije? 
Kakvu bizarnu psiho-tiradu je na kraju večeri izručila na Kadiju jedna starija posetiteljka, a kako je on na to odvratio?

Sve to i još mnogo toga možete videti OVDE:


Ili ako tako više volite, na LINKU.
A evo i nešto ekskluzivnih, profi fotografija koje su načinili i sa nama podelili dobri ljudi iz biblioteke... Hvala im na fotkama kao i na video zapisu.


Dr Ghoul pokazuje nedavno u Nemačkoj izašli DVD/Blu rej LEPTIRICE 
 





 Inače, ovo gostovanje je bilo vrlo prijatno a veče se može nazvati uspešnim: bilo je preko 60 posetilaca u prepunoj sali, neki su morali da stoje sa strane i u bočnim prostorijama, 


slušali su civilizovano i s pažnjom, i mada se nisu pretrgli s pitanjima (samo jedno – a i ono, ehm, videćete ako vidite...) kupili su tri primerka ove ne baš jeftine knjige tako da je meni sada ostao samo još jedan. 

A vi drugi – samo čekajte... Pa će posle da bude: „Jao, što li sam čekao, što je ne uzeh onda kad je primeraka još bilo, ovo ono...“


Domaćin večeri, pesnik Srđan Čeperković (aka „Herman Štern“) bio je veoma entuzijastičan oko celog ovog dešavanja, pa nam je pokazao i neke slikovite lokacije u Vrnjačkoj banji.

Vila ili dvorac Belimarković
Neke smo obišli svi zajedno, a neke sam naknadno posetio kad su pojedini od gostiju već bili otišli.

Šub-Nigurat u postavci vile B.


Zapravo, prava ghoulovska ekskurzija sa Srđanom usledila je čitavog narednog dana – ali to slikovito ludilo ostavljam za zasebnu blog poslasticu. Drhtite od nestrpljenja jer niste svesni kakve slike slede!
Gul i Gaga (Nikolić)



Polomljene naočare i dalje nisu popravljene, pa Gaga još uvek nosi monokl

Inače, samo dva dana nakon ove večeri u V. banji, Kadija je dobio jedno veliko priznanje u Raškoj! Evo detalja:


Традиционална манифестација Pашке духовне свечаности, која ове године обележава 25 година, отворена је у Дому културе Рашке, поздравном речју председника општине Игњата Ракитића, беседом академика Светислава Божића, првог добитника признања „Стефан Првовенчани“, као и концертом Радеза Шербеџије, Мирослава Тадића и Ивет Холзворт. Овогодишњи добитник награде „Стефан Првовенчани“ за изузетан допринос националној култури је Ђорђе Кадијевић коме ће признање бити уручено у недељу 19. августа на затварању манифестације.
Ivanless photo by Dejan Dabić
У образложењу жирија речено је да је Ђорђе Кадијевић већ шест деценија делатно присутан на нашој културној сцени, подједнако успешно у неколико стваралачких дисциплина.
- Самосвојан и увек делујући са маргине, он оваплоћује ону врсту аутора која је у свакој култури, а напосе нашој, најређа. После студија уметности, Кадијевић се најпре определио за новинску критику, а као критичар недељника НИН свих ових година до данас следио је стазу врхунских претходника међу којима су Миодраг Б. Протић и Лазар Трифуновић. Уз све то, објавио је велики број есеја, студија, монографских скица које свеукупно обликују аутентично тумачење ликовне уметности у нас. 

У годинама осипања изложбених простора, Кадијевић је покренуо независну „Галерију 73“. Други важан део Кадијевићевог стваралаштва везан је за филм и телевизију. Највећа широка признања задобио је серијом „Вук Караџић“ у којој је отац наше писмености сагледан у светлу своје епохе. Ова серија је добила Гран-при европе на телевизијском фестивалу у Риму, а аутор је награђен признањем „Бели анђео“ којим је Српска православна црква изразила захвалност за аутентичан приказ цркве у тим олујним временима – став је жирија.


Za kraj, svi vi koji niste gledali Kadijino nedavno gostovanje kod onog džibera i trovača, Marića u emisiji „Dobro jutro, Srbijo“ na TV „Happy“ – možete i to pogledati!
Kako izgleda kad zadrigli idiot koji inače pretežno druguje sa polusvetom (uključujući tu i kvislinškog nam „precednika“) i truje narod rijaliti đubretom, u emisiju za promenu dovede intelektualca i zapne s njim da priča o VAMPIRIMA – pogledajte OVDE:




32 коментара:

  1. Hvala za snimke.

    Uzgred, kako je mučno gledati onog nevaspitanog degenerika koji ne persira Kadijeviću i upada mu u reč.

    ОдговориИзбриши
  2. Najjače je kad Dzordz kaže 'levica nije mrtva' a ovaj tip u crvenom krene da se krsti
    Nije slučajno što je raspad JU krenuo sa Slovenijom..Oni bre i ne izgledaju kao 'Južni Sloveni' ,ali razdor izmedju Srba i Hrvata počiva na pranju mozga iza koga izgleda stoje Jeveri - u HR ceo ustaški vrh oni,a ovdje nam oni guraju mit o Jasenovcu koji je jedan od stubova našeg žrtva-identiteta...Dejan pre svih oseti psiho-vibracije...

    ОдговориИзбриши
  3. rakune, opet bulazniš na granici objavljivosti. aj' svoje teorije zavere i antisemitske 'pošalice' zadrži za sebe, ok?

    ОдговориИзбриши
  4. Oki doki,samo da udje u zapisnik da su samo Srbi ti koji ne žele antropološko-forenzičku istragu(ovo znam pouzdano) + dodaj tome svedoke tipa one babe iz ŽIVOT PRIČA sa horor fikcijom na kojoj bi i ti mogao da joj pozavidiš...

    ОдговориИзбриши
  5. Dobar intervju,najjaci utisak (kao i uvek kod M.)prekrstene noge i taj sed g.Irine :)
    A sto se tice Djordja,svidja mi se kako je M.explicitno optuzio da je vampir "znas i zbog cega"a ovaj se pravi lud (13.min),kao i objasnjavanje potonuca srpskog drustva koje je zavrseno,dakle sada smo na dnu,na sta pametna Irina odgovara sa "sta je Vas naj.profesionalni uspeh (19 min)
    Posebna trivia (za mene)je saznanje o postojanju sc.za seriju o Svetom Savi.Dejane,da li Kadijevic to cuva i da li misli da ga stampa (posto od snimanja nema nista)?

    ОдговориИзбриши
  6. Mozda sam predugo odsutan iz domovine, ali svejedno, bilo je toga i kad sam u njoj ziveo - sta ce da PROFITIRA nasa kultura ako paore i seljacine nemilosrdno guras u stranu, dok sa neke neodrzive i potpuno fiktivne HIGH CULTURE pozicije branis burzuje / koje, ne zaboravimo, svejedno sto ponekad kao u Kadijevicecom slucaju doprinesu nesto kulturi, veci deo vremena upraznjavaju svoje perverzije i u tome su jednako iritantni kao rijaliti sou. Holandjani su posle rata prigrlili svoje seljake i doveli ih u Amsterdam, gde su ih naucili da rade, i samo zbog toga je holandska ekonomija to sto jeste. To je tako SMINKERSKI puvati se sa elitizmom, narocito kad nema ljudstva.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. To da je guranje seljaka u stranu kix ,nema spora,ali jedno je ekonomija a deugo umetnost.Ne zavaravaj se da tzv.burzuji nisu bitni,u raznim drzavama su bas oni pokretali nove stvari.Mislim na blogu smo za stravu i uzas,jel'te,da li je Stvoriteljka Frankenstajna bila burzuj ili ne?A H.R.Giger?
      Ima jos-Prust,Nabokov,Disan itd.Za umetnost je po meni bitan svaciji doprinos
      Pozz

      Избриши
  7. Zar ne bi bilo pametnije smisliti GLEDANU emisiju koja horor teoriju i tradiciju priblizava seljacinama, nego zatvarati sebe u kulturni geto

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. To bi bilo extra ali poslusaj Kadijevica (19.min.),on bas govori o tome da smo kao drustvo propali i na dnu,naime to na nasim televizijama danas nema ko da snimi.To je bedak

      Избриши
  8. o scenariju za seriju o Svetom Savi govori se u knjizi koja je bila povod cele ove priče... ja planiram da objavim neke kadijine nerealizovane scenarije, ali ne i ovaj, pošto njega nije on pisao.

    ОдговориИзбриши
  9. Supersun u kulturnom smislu pravo da ti kazem ne vidim veliku razliku sa mojom trenutnom postojbinom Holandijom. Stavise reality format potice iz Holandije. Sund i kic se produciraju u megalodonskim kolicinama, trziste za umetnost je prakticki mrtvo, narocito u filmu. To znaci da covek mora da radi kroz taj sistem, kao sto se Linc poigravao sa formatom sapunske opere da bi napravio svoj Tvin Piks;

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. E,samo trenutak,ja sam ti gore odgovorio u vezi nipodastavanja umetnosti burzoazije,a ovo sto sada pricas je nesto sasvim drugo i sa tim se slazem 1000 posto!
      Na delu je debilizacija planete koja se sprovodi ispiranjem mozga sirokih masa,a to je sve potrebno megatrustovima da bi imali poslusne robove/radnike.Prva na udaru je umetnost i svi drugi proizvodi intelekta,jer im nije potrebna masa koja misli i oseca ,vec koja radi.To je najgenijalniji izum neoliberalnog kapitalizma.Otud poplava rijalitija,krs muzike,nepismenih voditelja itd...
      Tako da se slazem sa tim 1/1
      Pozdravi mi zemlju Den Haga i sprzi nesto i u moje zdravlje :)
      Pozzz

      Избриши
  10. Supersun pokusacu da bolje argumentujem svoj pogled na stvari -

    uzmimo na primer svrsetak LEPTIRICE: ljubav je usud

    to 'ljubav je usud' peva svaka kafanska pevaljka za coskom

    HIGH and LOW culture su samo dve strane jedne iste medalje

    prema tome prema toj LOW culturi treba zauzeti edukativni stav: kako da ti pomognem da se bolje artikulises, a ti meni da pomognes da komuniciram sa narodom

    samo iz te razmene moze da se rodi nesto konstruktivno

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. E,sad sam tek razumeo na cega si mislio,ali pazi sad...
      Prvo uopste se ne slazem da Leptirica govori o Ljubavi.Ja nisam citao knjigu Vise od istine (sto se vidi iz mojih ranijih postova),ali sam gledao film i ja to nisam video.ALI ne tvrdim da sam u pravu.Medjutim,cak i da je tako,moram da ti kazem da su price o ljubavi i jos nekim stvarima prastare,dakle mitske,obradjuju ih mnoge religije ( Adam i Eva ) i sve vrste umetnosti.One se ticu svih,bas zato sto dodiruju ono duboko u nama i nije cudo sto o njima pevaju i kafanske pev.,to je normalno.U tu grupu spadaju i motivi osvete,izdaje,prolaznosti zivota itd.Nema vecih tema od tih
      S tim u vezi,navedi mi spisak motiva o kojima volis da citas/gledas um.dela,kao i spisak autora koji su ih dostigli..Jedva cekam da procitam
      Sve naj,pozz

      Избриши
    2. Supersun ja sam samo uzo primer da ilustrujem svoju poentu o eliti i paorima, nisam tvrdio da ti i ja ne mozemo u Leptirici da vidimo svakoj babi sto joj se najradije snilo; Leptirica je polivalentan, ambivalentan tekst itd Svejedno rekavsi to i dalje mislim da ako mi covek prikazuje povampirenu djevusku koja jase opsednuto momce, to mora biti nesto vezano za prokletstvo ljubavi i ljuckih veza itd itd ja filmove analiziram najradje po SLICI, po direktnoj pojavnosti njihovoj, dakle manje me interesuje koja je to referenca na slovensku mitologiju i da li se uklapa u druge reference; ne znam ti ni ja, npr Poovu Anabel Li ili Lorelaj ili kako se zvase mrtva djevuska koja pesniku ne da mira.

      Zadatak koji si mi dao je obiman pa cu odgovorit nesto kasnije

      Избриши
  11. "svrsetak LEPTIRICE: ljubav je usud" = kakva površnost, kakav promašaj! uzmi čitaj VIŠE OD ISTINE pa se prosvetli malo. tj. mnogo.

    ОдговориИзбриши
  12. ja se ne bavim ovde Kadijinim opusom, nego tvojim pljuvanjem gore po Maritju; uvek iz perspektive elitiste

    to je jedno a drugo necu da donosim zakljucke iz njegovog licnog misljenja o sopstvenoj misiji i opusu, ngo me interesuje sta ona komunicira publici: ja osecam fatalisticku i nihilisticku poruku o ljubavi, izmedju ostalog

    evo jos jednog primera, Ceca Raznjatovic pevase, Da se goli skinemo, ostace nam samo maske. Postmoderni teoreticar bi to ovako reko: identitet je grupa arbitrarnih oznacitelja koja se organizuje oko praznine. U oba slucaja, poruka je potpuno ista.


    ОдговориИзбриши
  13. ..;ako je ISTA dobro izaslo iz digitalnih medija to je kolaps rigidne barijere izmedju seljacke i burzujske kulture

    ОдговориИзбриши
  14. što si ti jedva dočekao, kako bi mogao i dalje da slušaš cecu, a da se onda praviš pametan oko toga. plus, šta bre sereš, iz koje pozicije 'elitiste' ja pljujem marića' ja ga pljujem iz pozicije svakog iole pismenog i kulturnog čoveka kojem smeta 'voditelj' koji gostu ne persira, upada mu u reč i trivijalizuje svaki njegov odgovor.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Dobro si im rekao,neki ovde spavaju na usima...
      Nego da odgovorim Danijelu,radio trecu jbg

      Избриши
    2. pa to ti je Maritjev populisticki zanr, imao je on i dobrih momenata kao npr sukob Vedrane Rudan i Jelene Militj, gde je to urlikanje upadanje u rec i letenje perja bas pasovalo zadatoj temi

      Избриши
  15. Satirični
    ti kad sereš,malo se zaneseš i usereš sve oko sebe uključujući i sebe...
    ps smanji malo vegansku prehranu

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Barone i PROLJEV je estetska forma, ti to uostalom najbolje znas. Nego da ti kazem kao kolegi sotiricaru, ne mozes ti tek tako da menjas alijanse ko usrane gatje - juce zajebavas domatjina, sad zajebavas mene.

      Избриши
  16. Uvek radije preferiram okrutne sile prirode(Gul) mesto religioznih robova koji nikada neće shvatiti do koje mere su izvarani i nikada neće uspeti da razgrnu zavesu iluzije..još su ponosni na svoje ropstvo(ponos=proliv na ruskom)

    ОдговориИзбриши
  17. hej, gule, jesi gledo tv film "večita slavina", po drami M. Nastasijevića, žena režirala, a neupućeni gledalac bi se zakleo da je Kadija? mraćna atmosfera, oniričke scene sa gavranom koje će se u vveštici videti tek 25 god. kasnije? ja odgledao noćas, topla preporuka

    ОдговориИзбриши
  18. pravo da ti kažem, ovo što vidim na jutjubu ne deluje mi primamljivo i vredno mog vremena, mada ispreskakaću to da nađem scenu o kojoj govoriš.

    ОдговориИзбриши
  19. scena 00:45:37, sudjaje u crnom, skidaju belu postiljinu sa žica, dok naložnice gl.junaka neuspošno pokušavaju da ga vrate, za to vreme, iz nedara gl. junaka, umotanog u belo, izleće crni golub, nije gavran, my bad, kao znak da je ispustio svoju crnu dušu. pored toga mrak, ludio, incest, ubistvo

    ОдговориИзбриши
  20. 21.9.2020. u 21:45 RTS2 Sticenik
    28.9.2020.u 21:45 RTS2 Covek koji je pojeo vuka. Rezija: Djordje Kadijevic

    ОдговориИзбриши