понедељак, 3. мај 2021.

EGIPATSKE PIRAMIDE

 


Izdavač: Blum

Prevod: Boris Todorović

Godina izdanja: 2020.

Broj strana: 327

Povez: Broširano

Format: 20 x 13 cm

 

            Jedna od knjiga koje sam čitao u retkim slobodnim trenucima tokom prethodnih meseci, dok sam privodio kraju rad na PROKLETIJAMA, bila je i ova vredna knjiga koju želim da vam preporučim.

            Zvanična najava kaže:

 

Ključno delo nauke o piramidama koje već decenijama privlači pažnju, kako akademaca tako i šire čitalačke publike

Ovo delo svakako predstavlja jedno od najznačajnijih dostignuća na polju proučavanja egipatskih piramida. Već decenijama je nezaobilazna literatura studentima egiptologije širom sveta, ali zbog svog pitkog jezika i logičkog pristupa i dalje je omiljena knjiga i nas običnih čitalaca, zaljubljenika u kulturu i istoriju drevnog Egipta. Ovde su obrađena sva najznačajnija pitanja: koliko faraona je podiglo svoje monumentalne grobnice; kako su uopšte građene piramide; kakvi su bili pogrebni običaji? Uz mnoštvo fotografija i crteža ovo će izdanje svakako zadovoljiti i zahtevnije čitaoce, one koji prvi put žele da se upoznaju sa drevnim piramidama, ali i stručnjake koji su tragali za sistematičnim pregledom jedne tako kompleksne i misteriozne teme koja zaokuplja ljudsku maštu već duže od 45 vekova.“

 

A ja kažem: bilo mi je veoma korisno da najzad pročitam nešto na ovu intrigantnu temu, a da nema ni traga senzacionalizma i neobuzdanih nagađanja. Sve što sam do sada čitao o egipatskim piramidama bilo je, manje ili više, vezano za misterije, vanzemaljce, Denikene, Atlantide, čuda i fantazije, dok su istorija i kulturni kontekst koji je to izrodio bili prisutni skromno, na kašičicu.

Utoliko je okrepljujuće naći jednu ovakvu knjigu, pisanu trezveno, iz strogo naučnog ugla, i to iz pera jednog od vodećih egiptologa svog vremena, poduprtu isključivo činjenicama, faktima, dokazima, a bez maštarija i glupiranja. Istina, ako bi ova stručna, a opet pitka i čitka studija imala neki manji nedostatak, to bi bio ovaj: čitalac gladan misterija – ostaće gladan nakon čitanja, jer za autora ove knjige stari Egipat je široko otvorena knjiga u kojoj on ne vidi veće senke i nejasnoće. A u kontekstu toga nadovezuje se i njegov izluđujuće racionalan, materijalistički odgovor na pitanje „kako su uopšte građene piramide“ (spojler: rampe!). Za moj groš nije pružio dovoljno ubedljivo objašnjenje toga kako su pomerani i uklapani najveći blokovi stena u piramide, od kojih su neki težili po pedesetak tona…

Jedna od glavnih boljki većine knjiga koje su mi padale šaka, a doticale su se i egipatskih misterija, sastoji se u tome da se one 96% koncentrišu na Keopsovu piramidu, a ovim ostalim, ne samo u Gizi nego širom Egipta, nimalo se ne bave. Učinak toga je da čitalac stekne utisak da je nešto tako neverovatno kao što je Keopsova piramida skoro doslovno palo s neba, sletelo iz svemira.

Jedna od glavnih vrlina ove knjige jeste što daje izvanrednu, temeljito potkrepljenu kontekstualizaciju: govori, detaljno, i o ostale dve piramide koje stoje kraj Keopsove (Mikerenovoj i Kefrenovoj), te o hramovima pored njih, a prikazuje i EVOLUCIJU gradnje piramida, od mastaba pa do stepenastih piramiduljaka i piramidica srednje-sitnih dimenzija, sve do Keopsove kao najmonumentalnije, koja naravno dobija veliki prostor.

Učinak ove kontekstualizacije je da se bolje shvate logistički, ali i idejni, religijski i  svetonazorski motivi iza tih poduhvata, a kad se ovi shvate onda postaje jasno da Keopsova piramida ipak nije pala s neba, nego je plod više vekova isprobavanja i ispipavanja tehnologije. Uostalom, već iz sadržaja se jasno vidi struktura i tok ove knjige:

 

PREDGOVOR

UVOD

MASTABE I RANI POGREBNI OBIČAJI

STEPENASTE PIRAMIDE

PRELAZ NA PRAVU PIRAMIDU

GRUPA PIRAMIDA U GIZI

PIRAMIDE V I VI DINASTIJE

KASNIJE PIRAMIDE

IZGRADNJA I NAMENA

 

Jezik je naučnički, ali jasan na onaj predivan način za koji su samo Englezi u toj meri sposobni. Prevod je odličan, a tekst jezički korektan, uz tek poneki tipfeler – nema nepismenosti, nego se samo potkralo 15-ak rokada u kucanju (kad dva slova zamene mesta, kao u primeru 'pirmaide' umesto 'piramide').

Knjiga je ilustrovana velikim brojem fotografija, nacrta, preseka i drugih korisnih crteža i tabela, a kad je to tako, pohvala ide i za odličnu štampu, koja postiže vrhunsku jasnoću i oštrinu fotografija – što kod nas u Srbiji retko biva kad se radi o cb slikama na suvom, običnom belom papiru. Domaće knjige sa cb fotografijama uglavnom izgledaju kao fotokopije, pa je okrepljenje videti oštre i jasne fotke ovde.

Sve u svemu, koga zanima ova tematika, ovo je kapitalna knjiga – nezaobilazna, mada (budući da je izašla još 1947. godine) verovatno ne i definitivna reč na temu egipatskih piramida… ako ćemo takvu reč ikada i dobiti, a da zazvuči ubedljivo. Tako i ovde: uz sva uveravanja dobrog doce, delić misterije ostaje…

 

Ako vam moje reči nisu bile dovoljne (!), prvih 20-ak strana knjige možete overiti OVDE.


4 коментара:

  1. Postovani ghoule, jel znas mozda gde se moze pogledati Sumrak u beckom haustoru? Pozdravi

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. ne pratim televiziju pa ne znam da li je na nekoj bio emitovan; a ako nije, i ako nije izašao na dvd-u, onda teško da ga ima gde pogledati sada. ali nemojte baš mnogo da izgarate od nestrpljenja...;)

      Избриши
  2. Koza mi se mici, biću kratak. Kako se zove na engleskom film Ralfa Fajnsa što će biti na Festu, preveli ga kao Veliko iskopavanje???? Nisam našao ništa tako među poslednjim u njegovoj filmografiji.

    ОдговориИзбриши
  3. Našao. The Dig. Promaklo mi. Očekivao sam tipa excavation.

    ОдговориИзбриши