четвртак, 3. септембар 2009.

BRIDGE TO NOWHERE (1986)


*
1+

ovaj naslov slovi za skrajnuti biser australijskog horora: kao, malo poznati flick koji zapravo primenjuje DELIVERANCE situaciju u aust. pustarama mnogo pre WOLF CREEKA i sl.

patka!

ovaj film u sebi sadrži SVE što ne valja sa hororčićima iz 80ih:

-glavni junak je tršavi mačo sa bandanom oko glave (i bananom u gaćama, verovatno) koji izgleda kao neki rambo-inspired dizelaš sa buvlje pijace – a takav mu je i lik: nesnosna sirovina!

-svi likovi pate od sindroma urođene 80ies frizure koje su, odreda, ogavne!

-svi likovi pate od sindroma urođene 80ies mode – koja je zaista drečavo kičasto pederasto nesnosna (naročito muškarci u pretesnim majicama i pretesnim pantalonicama)!

-film je krcat iritirajućom 80ies pop 'muzikom' – nekakav gay pop disco rock melanž zbog koga sam morao da neprestano utišavam zvuk, jer ono se NE MOŽE slušati – ono direktno ubija moždane ćelije!

-film previše vremena posvećuje svojim apsolutno beznačajnim 'likovima' i njihovim (ne)romantičnim problemima;

-jednom kad akcija krene, ona je izluđujuće mlitava, beskrvna, bez ikakvog impakta.

ovo je amaterizam na svim poljima: kad sam uzimao ovaj film, hteo sam da vidim kako izgleda aust. horor koji NIJE pisao everet de roš (koji bi se mogao opisati kao australijski dardano saccheti); avaj, vrlo brzo sam počeo da urlam u sebi (bar se nadam da je bilo u sebi?) – everete, vrati se, sve ti je oprošteno – čak i razorback!

postoje najmanje 3 scene u kojima mi je bilo NEPRIJATNO da gledam glumce primorane da se ponašaju kao totalni retardi, bez ikakve logike i motivacije, bez trunke smisla, bez klice uporišta u ljudskoj psihologiji i ponašanju ljudi u stvarnom svetu (ovo je osećaj koji obično imam gledajući recentne domaće filmove, pa mi je tim čudnije što ga imam gledaju australijski, gde je gluma obično na solidnom nivou). kad sam kod glume, čak ni prisustvo bruna lorensa, australijsko-novozelandskog bate živojinovića, ne pomaže, jer mu potpuno debilni scenario ne pruža priliku da se razmahne u svom oprobanom psiho-modu (u ovom filmu čak ni ne oblači ženske kombinezone! pih!).

znači, likovi su 2-D skice koje se ponašaju bez trunke veze sa bilo čime izvan sumanutog mozga autora scenarija, motivacija za to što biva, i način na koji su zbivanja organizovana (i režirana) takođe su potpuno laički, bez ikakvog smisla, i osim što ima malo sirovo uslikane divljine (a la JUST BEFORE DAWN in australia), malo sisa, potentnih morbid-hintova od kojih uglavnom ništa ne biva... to mu je to.

u poređenju s ovim, HILLS HAVE EYES 2 izgleda kao HILLS HAVE EYES!

zaista – MOST DO NIČEGA.

4 коментара:

  1. hm, ovo mi zvuči poznato. da li si možda već pisao o ovom hororčiću na tvom pokojnom sajtu? inače, svrnuo sam sad do imdba i umro sam od smeha kad sam video da na jednom od ukupno dva topika neko pita gde mogu da se nađu pesme iz ovog filma pošto su mu/jos se toliko svidele. :)

    ОдговориИзбриши
  2. Hehe! :-)
    Meni ta 80's muzika ne smeta toliko, tako da iz ovog opisa njušim da bi ovo mogao da bude neki so-bad-it's-good trash. Naravno, zavisi i od toga šta se podrazumijeva pod "malo sisa".

    ОдговориИзбриши
  3. ovo je so-bad-it's-BORING trash, al za alexandra i nije tako loš.
    piso sam o ovome dal na sagiti dal na mom pokojnom forumu, no reko da repriziram i ovde, da ima u arhivi.

    ОдговориИзбриши
  4. U najgorem slučaju, završiće u knjizi "100 najgorih horora EVER", tako da smo svakako na dobitku.

    ОдговориИзбриши