izabrana dela

izabrana dela

петак, 18. октобар 2013.

GRAVITY (2013)

****
4-
             Taman kad sam se spremao da napišem rivju GRAVITACIJE za blog, desilo se nešto lepo za mene, ali malo manje lepo za čitaoce ovog bloga: naime, angažovan sam da napišem ozbiljnu kritiku za slovenački magazin EKRAN – pa ćete zato morati tamo, u novom, novembarskom broju, da pročitate moj iscrpni (1250 reči) osvrt na ovaj film. Naravno, na slovenačkom.
            Pošto se ipak radi o najboljem filmu koji sam video u ovoj godini, zaslužuje da ovde dobije barem nekoliko crtica u svrhu preporuke kultistima, jer OVO NE SMETI SEBI DOPUSTITI DA NE POGLEDATE U BIOSKOPU!
            - zaboravite na Sandru Buljook – ne samo što je ona tokom većeg dela filma u skafandru nego i onda kad se vidi, svoj glumački posao sasvim solidno obavlja!
            - ne brigajte zbog velikog uspeha na box-officeu: iako ga amerikanska rulja ovih dana masovno gleda (a izgleda da dobro prolazi i u Srbiji), to u ovom slučaju nije (kao inače) znak da je film tupav, nego "samo" da je redak primer uspelog spoja komercijalnog i art filma;
 
            - veliki deo popularnosti GRAVITACIJE vezan je za spektakularne, neverovatno dobro napravljene scene koje se dešavaju u svemiru, u bezvazdušnom prostoru i olupinama što u njemu lebde – i za saspens kakav nismo videli još od zlatnih, slabo zašećerenih dana Đejmsa Kameruna!
            - ukratko rečeno, uživao sam u ovom filmu neopevano, koje i vama želim, pa zato: po'itajte u bioskop, jer ako postoji JEDAN film ove godine koji se MORA gledati u bioskopu (poželjno, u 3-D, a još idealnije u IMAXU, gde ima) onda je to baš baš baš OVAJ!
            Zašto? Zato! Piše u EKRANU (na svim kulturnim mestima u Sloveniji, od početka novembra)!
            Ko me ne posluša, nego ovo premijerno gleda na nekom piratskom TS ili WebRip snimku na svom kompjuteru ili TV-u – kajaće se – kad bude dockan. Pa vi vidite...

1 коментар:

Man from Valley је рекао...

Kad je panična Sandra Bulok dočekala Gulov pečat, onda može odma d'umre, posle svih onih holivudskih ljubića. Ja na glumce gledam sa pedigreom, mada je možda bitan i ugao gledanja, jer je i najveći komičar nemih filmova Čaplin zapravo učesnik horora kada proždire cipelu tokom velike američke krize. Horor i kumendija nekada nemaju jasne granice, jer i u najstravičnijim scenama može da nam sine iz glave i puknemo od smeha.