izabrana dela

izabrana dela

четвртак, 26. август 2010.

SRPSKI FILM zbog cenzure sklonjen sa FrightFesta!

Kolege sa hrvatskog horor sajta javljaju:


"U zadnji tren, organizatori FrightFesta su odlučili da na FrightFestu ipak neće prikazati brutalni Srpski Film. Problem je dakako vezan za cenzuru.

Kako stvari stoje BBFC je naložio da se mora prikazati pošteno cenzurirana verzija filma, a organizatori su radi svog integriteta to odbili. Kako i sami kažu, film se već prikazao na nizu međunarodnih festivala u svojoj necenzuriranoj verziji, a kako podržavaju prikazivanje filma kakvog je zamislio redatelj, Srpski Film je maknut sa repertoara.

Kažu da će se u nedjelju znati svi detalji i koji će ga film zamijeniti, ali neslužbeno saznajem (jebate kao CNN i Wolf Blitzer) da je problem u oko pet minuta filma koje će se morati odrezati za prikazivanje u Velikoj Britaniji."

E, sad, kako ja saznajem – ne radi se o minutima nego o sekundama koje se moraju iseći kako osetljiva britanska mladež ne bi pošizila i krenula u mayhem londonskim ulicama nakon odgledanog filma, ali zbog tesnog roka u kome je BBFC dostavio svoj spisak šta mora da se seče, tehnički nije moguće to sve iseći na vreme da se film prikaže.

EDIT: u međuvremenu se javio i jedan moj prominentni inostrani izvor, iz same Engleske, koji pojašnjava ŠTA i KOLIKO su tražili da se iz filma izbaci. Navodim njegove reči, ali oprez - ako još uvek postoji neko u Srbiji ko još nije odgledao procureli skriner, u donjem navodu nalaze se SPOJLERI ključnih scena iz filma. SELECT TO SEE THE TEXT BELOW:


"Just under 4 minutes of cuts. 49 cuts in total. Cuts occur in several different scenes, including removing the baby-raping, reducing the death-by-fellatio, reducing the decapitation during sex, and reducing the main character raping his own son, specifically removing the shit and blood spurting out of the little boy's backside. Also cuts to remove those shots where we see the little girl sucking a lolly, intercut with fellatio."Znači, SRPSKI FILM na FrightFestu NEĆE biti prikazan, ali reditelj i exekutivni producent ipak putuju u London da publici koja film ne može da gleda u bioskopu barem prepričaju šta je to što propuštaju... Dok nije neka cenzura proradila i u festivalskom fanzinu, ja sam iz njega isekao članak o SRPSKOM FILMU (pretežno je to intervju sa Spasojevićem i Pantelićem). Članak Alana Džonsa počinje ovako:


"What’s the most controversial movie of the moment? Easy, director Srdjan Spasojevic’s A SERBIAN FILM that has the power to stir up the strongest of emotions in anyone who watches it. Spasojevic’s Heart of Darkness, Eastern-European style might have caused both angry walkouts and fainting spells on the international festival circuit so far, but the main reaction it engenders is one of total shock at how disturbing a political statement it is. Many are left reeling by its horrifying finale. They can’t move from their seats, they just sit there absolutely stunned by its vision and message. FrightFest will be hosting the UK premiere of A SERBIAN FILM and in Cannes this year we talked with director Spasojevic and executive producer Nikola Pantelic about their sensational debut feature."


Ako vas zanima, možete ga skinuti s ovog LINKA.

Sve ovo i nije tako loše kao što možda na prvi pogled zvuči, jer će halabuka oko ove cenzure (nadajmo se) samo još da podgreje publiku i navede je da, za koju nedelju, kad SF krene u engleske bioskope, pohrli i uveri se šta je to toliko opasno po ljudski um.


A kad smo već kod festivala: na glumačkom festivalu u Nišu SRPSKI FILM je prikazan noćas, 26.08. s početkom u pola sata iza ponoći, u jadnoj sali Kluba Jadne Vojske, pred pretežno zgroženom, šokiranom i razljućenom publikom. Kaže mi rođaka koja je radila u organizaciji da je bilo poprilično napuštanja projekcije: neki su izlazili iz sale da se povrate, a neki su odlazili bez ostani zbogom. Posle projekcije čuli su se komentari tipa: "Jao, što mi sad nije ovde taj bolesnik koji je ovo napravio, da mu ja presudim!" i slične stvari kakve se mogu očekivati od hronično obrazovane, profilisane, obaveštene i lucidne niške bioskopske publike. Nažalost ili na sreću, niko iz vrha ekipe nije se pojavio na festivalu – najveća imena bile su Ana Sakić i Lidija Pletl. Možda i s pravom. Danas su saopšteni dobitnici nagrada - klasika, Glogovac & co. I posle Koljevića - Koljević!


Svemu ovome uprkos, producenti najavljuju: "SRPSKI FILM će konačno stići u domaće bioskopske. Premijera krajem septembra, tačan datum će se objaviti USKORO!"


A ja najavljujem – coming soon to CULT OF GHOUL:

OBJAŠNJENJE SUŠTINE METAFIZIKE ZNAČENJA I ZNAČAJA 'SRPSKOG FILMA', BY GHOUL!

Stay tuned...


12 коментара:

son of man је рекао...

Ajme meni, pa zar se i britanske junačine poplašiše ? Ne kapiram zaista ?!

Dejan Ognjanovic је рекао...

ne kapiraš zato što si još u afektu zbog napuštanja sagite, i uopšte ne čitaš vest.
u pitanju je cenzura u LONDONU, ne u hrvatskoj.

Overfiend је рекао...

E drago mi je zbog ove najave na kraju. Konačno će čovek od kojeg se to najpre očekuje da objasni srpskoj bagri neke stvari o Srpskom Filmu!

Shozo Hirono је рекао...

ti ga najbolje razumeš, jer si i dalje u afektu?:)

znači u nišu potop, a ja mislio da si se sa ekipom zapio kod brke u jelašnicu... :(

Dejan Ognjanovic је рекао...

EDIT: u međuvremenu se javio i jedan moj prominentni inostrani izvor, iz same Engleske, koji pojašnjava ŠTA i KOLIKO su tražili da se iz SRPSKOG filma izbaci. Navodim njegove reči, ali oprez - ako još uvek postoji neko u Srbiji ko još nije odgledao procureli skriner, u donjem navodu nalaze se SPOJLERI ključnih scena iz filma.

Irvin је рекао...

Gule, ti si car. Imaš veliki pozdrav od ekipe ljubitelja SF iz Sarajeva :)Da,dobro piše, Sarajeva! Inaće, redovno pratim tvoje kritike i rivjuove i mogu ti reći da si vrlo realan. Ali neću više sa ovim izljevima ljubavi.Pozz...

son of man је рекао...

Ghoule, a gde sam ja to napiso da je cenzura u CRO, kolko ja vidim toga nema u mom komentaru ? Sta se desava, fatamorgana ili mozda nesto ozbiljnije, a ? :))

Dejan Ognjanovic је рекао...

sinko, ništa se ti ne boj: confirmation mail tvog prvobitnog brzopletog i nepažljivog komentara, pre nego što si ga editovao, čuva se u mojoj arhivi, i nudi se na uvid zainteresovanim čitaocima.
u tom komentaru stoji:
"ajme meni, pa zar se hrvati poplašiše? pa bre kod njih je ubedljivo najbolje primljen film u redionu, doduše u horror krugovima, al' opet... ne kapiram zaista?"

son of man је рекао...

Zar citaoci bloga mogu da edituju svoje poruke ? To sad prvi put cujem, zaista, al' aj' neka ti bude, ionako svaki put na kraju bude po tvome. Nego zipa ovo :

FrightFest drops A Serbian Film from lineup

Posted by Stuart | Thu, 26/08/2010 - 11:16

The directors of the Film4 Frightfest have decided not to screen the controversial A Serbian Film in light of almost four minutes of cuts to the film demanded by the British censor, the BBFC.

In a statement released to the press, FrightFest co-director Alan Jones said:

Film4 FrightFest has decided not to show A Serbian Film in a heavily cut version because, as a festival with a global integrity, we think a film of this nature should be shown in its entirety as per the director’s intention. Several film festivals across the world have already done so. Unlike the I Spit on Your Grave remake, where we are showing the BBFC certified print, as requested by Westminster Council, the issues and time-line complexities surrounding A Serbian Film make it impossible for us to screen it.

I'm not surprised that Frightfest decided to drop A Serbian Film; it's been shrouded in controversy ever since it was announced as part of the programme. What does surprise me is the BBFC's decision to order such drastic cuts to a film that has been screened at other festivals this year – South by Southwest, in Texas, and Fantasia in Montreal – without a hitch.

This ruling, combined with the 40 seconds of cuts demanded for the remake of I Spit on Your Grave, seems a bizarre about-face for the BBFC, which in recent years has become a lot more relaxed about strong, adult content in films.

Last year we saw uncut releases of two previously banned films – Caligula, and Salo (both of which are still banned in Australia). Also released uncut in the past few years was been Michael Winterbottom's 9 Songs, which contained scenes of real sex...

Dejan Ognjanovic је рекао...

Čitaoci bloga NE mogu da edituju svoje poruke, ali SARADNICI (u koje se ti ipak ubrajaš) to OČIGLEDNO mogu. Svakako je lakše editovati, nego priznati da si se zaleteo i ne čitajući samu vest. Ali nema veze, nije vredno dalje priče - ovo samo da se ne zbunjuju ostali čitaoci, kojima sigurno čudno zvuče tvoji komentari.

Jor је рекао...

Ok, jesu li na kraju u pitanju minuti ili sekunde?

Dejan Ognjanovic је рекао...

na kraju su ipak minuti - skoro 4 minuta sve ukupno.