izabrana dela

izabrana dela

петак, 06. фебруар 2009.

UTOPIA: NAJBOLJA KNJIŽARA U SRBIJIDakle, da mi je neko pričao da postoji ovakvo mesto u Beogradu, ili bilo gde drugde u Srbiji – ne bih mu/joj verovao. Moj skepticizam je jedini razlog što nisam ovo mesto posetio još pre 3-4 meseca kada mi je prvobitno najavljeno. Prosto, mislio sam: 'Bulšit, u Srbiji takvo što ne može da postoji.'

Pre par meseci, na svu sreću, odlučih da se svojim očima uverim u tvrdnje i tlapnje o sadržini te knjižare i – evo me sad za 13.000 din siromašnijeg, ali i bogatijeg za 20ak apsolutno genijalnih, predivnih, mega-retkih, giga-exkluzivnih ezoteričnih knjiga.
Evo šta sam pazario / naslovi su navedeni ne da se hvališem, nego da steknete uvid u to koja, tačno, vrsta exkluzive vas tamo, u UTOPIJI, očekuje!


 1. WILDEST DREAMS: An Anthology of Drug-Related Literature, ed. R. Rudgley ---800
Baš to što piše, od Marka Pola do V. Barouza i H.S. Tompsona, 400ak strana.


 1. EXQUISITE CORPSE – R. Irwin ---800
Roman o nadrealistima (uključujući likove kakvi su Breton i Dali) i nadrealnim događajima, od autora čiji najčuveniji roman, ARABIAN NIGHTMARE, posedujem (avaj, još nepročitan).


 1. THE LITTLE ANGEL – L. Andreyev ---800
Zbirka priča od kojih skoro nijedna nije prevedena na srpski (pa je, stoga, nisam ni imao do sada).


 1. THE GAMES OF NIGHT – S. Dagerman ---600
Ovaj mi je nov, ali skončao je samoubistvom kad ga spopala spisateljska blokada. Dakle, ozbiljan pisac!


 1. ALTAJ HIMALAJI – N. Rerih ---600
Putopisi lika koga sam do sada znao samo kao slikara, čuvenog po ledenim predelima himalajskih pustinja i planina kojima se Lavkraft beskrajno divio.


 1. TMINA – A. Remizov ---800
Priče klasika ruske fantastike.


 1. ANGELS AND AWAKENINGS: Stories of the Miraculous by Great Modern Writers --- 1600
Mračna i svetla fantastika o anđelima i ponekom demonu, od najboljih autora za te teme (Tolstoj, Malamud, Stivenson, Bredberi, Vajld, Markes, O. Henri, Tven, Vels, Kafka, Šo, Čiver, F. O'Konor...)


 1. UZVANIK POSLEDNJIH SVEČANOSTI – V. de l'Il Adam ---500
Priče klasika francuske fantastike koje sam čitao iz biblioteke, ali ovu hrvatsku knjigu iz 1983. nikada ne videh u prodaji – do sada!


 1. THE LITTLE BOOK OF HORRORS: Tiny Tales of Terror ---400
Horor-minijature, na ne više od 3 strana. Gomila slavnih autora + pesmice + horor vesti iz novina.


 1. 75 SHORT MASTERPIECES ---400
Klasici KRATKE priče, mejnstrim.


 1. SMAK SVETA – D. Kalajić ---400
Halucinacije i tirade o dekadenciji onoga što on smatra klasičnim apolonskim vrednostima novog doba čije satanizme i zla proziva ovde (uključujući horor i SF)!


 1. ŠAMPAVER: NEMORALNE PRIČE – P. Borel ---800
Priče klasika francuske fantastike za koje nisam ni znao da su ikada kod nas prevedene (izdanje iz '60ih), Bodler ga obožavao, who am I to disagree? Čitao sam samo jednu u nekoj horor antologiji, ovo je sad the real deal.


 1. THE FIERY ANGEL – V. Briussov ---1600
Klasik okultne fantastike, preveden na srpski, ali mi to izdanje nikada nije palo šaka. Sjajan tvrd povez & zaštitni omot.


 1. MRAMORNA GLAVA – V. Brjusov ---800
Priče, mračno, weird, dekadentno, rusko.


 1. GAŠPAR NOĆNIK – A. Bertrand ---400
Priče klasika francuske fantastike, još jedna od Bodlerovih uzora.


 1. MASLAČAK – V. Borhert ---400
Neki mračni Švaba, nikad čuo, ali javlja mi se da je MRAK!


 1. 19TH CENTURY FRENCH TALES: Stories with a Different Touch by Fine Writers Whose Work is Not Easily Accessible Today – ed. A. Flores --- 800  Vidi samo taj podnaslov! Baš ono što mi treba (iako poneke imam u drugim antologijama).
 1. FANTASTIČNO SLIKARSTVO – ed. W. Gaunt ---1000
Fascinanto izdanje koje nisam toliko uzeo zbog sadržaja (izbor je odličan, ali imam već sličnih zbirki) koliko zbog FORMATA: visoka je bar pola metra, široka bar 30 cm, tako da se izvanredne kolor + cb reprodukcije mogu osmatrati u najsitnije detalje.


 1. CONVERSATIONS – J.G. Ballard ---1600
Zbirka intervjua sa mega-dekadentom, sakupili ljudi iza RE/SEARCHA, ali su uglavnom novi materijali, neuključeni u kultni RE/SEARCH o Ballardu (koji odavno imam).


 1. OPIUM AND OTHER STORIES – G. Csath ---800
Neki dekadenti mračni morbidni Mađar, nikad čuo, ali deluje opasno!Brojke uz naslove su cene u dinarima: ne navodim ih da bih se hvalio ili bilo šta, nego da upozorim/pripremim potencijalne interesente da cene nisu nimalo naivne, nisu za svaku šušu koja će da bane i kaže: "Jao, šta je ovo, stvarno iteresantno!"

Knjižara po principu KO ZNA, ZNAĆE: KO NE ZNA – NEZNAĆE! Tj. kome to treba, kupiće, kome je skupo, nemaće!
Pa onda, u drugom naletu:

-THE DEDALUS BOOK OF RUSSIAN DECADENCE: PERVERSITY, DESPAIR AND COLLAPSE
=s tim naslovom, maltene ne mora ni da ima ništa unutra! a ima! andrejev, brjusov, sologub, blok, mereškovski, all the usual suspects + nekoliko neznanih mi imena.
poslastica iz neprejebive DEDALUS edicije

-THE OPAL, AND OTHER STORIES by G. Meyrink
=takođe dedalusovo izdanje, kratke priče ovog majstora fantastike i ezoterije

-THE BAPHOMET by Pierre Klosowski (predg. M. Fuko!)
=filozofsko okultni roman o templarskim dusima koji kroz vekove ponavljaju svoje orgije i perverzije; javljaj use još: veliki majstor templara lično; niče; tereza avilska; ntihrist; sv. jovan od krsta; i drugi.

-AN AUTUMN STORY by Tommaso Landolfi
=neo-gotski roman (dešava se krajem II sv. rata u zamku nekog italo grofa) od majstora koga nazivaju naslednikom gogolja i kafke.

-WORDS IN COMMOTION Tommaso Landolfi (predg. I. Calvino)
= zbirka priča, pretežno fantastičnih, horor i weird provenijencije.

-POSSESSED by Witold Gombrowicz
=još jedan neo-gotski roman o aristokratiji, zamkovima, đavolima, opsednutosti itd.
klasik!

itd.

Za slučaj da to iz gore navedenog nije jasno, u knjižari se nalazi NEHUMANO dobar i expertski izbor dekadentne, fantastične, nadrealističke, avangardne, experimentalne, dadaističke, MODERNE književnosti – izbor kakav nijedna bezdušna korporativna knjižara nikada neće moći (niti hteti) da napravi i ovde dovede: izbor kakav može da poseduje i ponudi samo iskreni poznavalac i posvećenik.


Skoro sve knjige su USED, ali uglavnom odlično očuvane, mada ima i požutelih. Ipak, sa out of print stvarima ne može se biti previše probirljiv: tako, il' nikako.

Cene su negotiable + dobio sam na poklon majicu po izboru (ja uzeo odličnu, crnu, sa Dišanovim vrtlogom), koja sleduje svakome ko kupi knjiga za više od 10.000 din. Naravno, one su na prodaju čak i ako imate skromnije književne potrebe.


U ponudi su, takođe, DVD-i, ali po zaista visokim cenama, uglavnom su oko 1200-2400 din, originali, odlični filmovi, ali... mnogo je, brale.

Takođe, mogu se naći i CD-i (oriđinal!), opet od opskurne, underground, 'alternativne' muzike.

Ima i ploča, a vala i STRIPOVA od svih sorta, pa onda knjige o umetnosti, pretežno na eng., pa posteri, pa... Ma, kad bih ja otvarao knjižaru, bila bi samo za 30ak % bolja od ovoga u najidealnijem slučaju – a ovo je samo početak, i baja uskoro planira da se širi i seli bliže centru.

Znači, mesto se zove zove se UTOPIA, Vojvode Milenka 52, vrlo zajebano da se pronađe čak i ako znate adresu, ali... ko traži - naći će!
(To je, otprilike, kad od hrvatske ambasade krenete da se penjete ka Tiršovoj, pa s desne strane neki kao mini tržni centar, i u njemu – UTOPIA!)

Ljubazan i stručan gazda-vlasnik je uključen u cenu (vrlo raspričan i pun zabavnih priča iz svog eventful života), kao i odličan soundtrack koji se čuje tijekom browsovanja.

6 коментара:

 1. Kratko si pisao, ponor otvorio. Ne čitam na jengleskom ali mi merak čisto zbog tebe. Ja kad kupim retku knjigu, ne mogu opisati, a ti naiđe na hrpu...

  ОдговориИзбриши
 2. ako pažljivije zagledaš text (i spisak knjiga) - videćeš da u ovoj knjižari postoji ogroman, odličan izbor starih, retkih DOMAĆIH knjiga, a ne samo na stranjskim jezicima.

  ОдговориИзбриши
 3. Da da, video sam i zapamtio. Ali i po naslovima na Engleskom vidim šta se tu sve krije...tako da, prvi odlazak u glavni nam grad - via utopia.

  ОдговориИзбриши
 4. Ja sam Tminu i Mramornu glavu (odlično očuvane) kupio na kupindu za 600 dinara ukupno. I sada možeš da ih nađeš za po trista dinara.

  ОдговориИзбриши
 5. U to vreme Mramorne glave nije nigde bilo - tačnije, ja do tada nisam ni znao da bi me ta knjiga mogla zanimati, u Utopiji sam je prvi put video i smesta kupio. I ne kajem se, nije sve u parama. Ovo englesko uzdanje je PRELEPO (kao što se može čitati i videti u mom rivjuu te knjige na ovom blogu).

  ОдговориИзбриши