субота, 1. август 2009.

NE LE DIS A PERSONNE (2006)

G. Canet

**(*)

3-

ja ne znam dal smo gledali različite filmove – neki su bili u prilici da ga gledaju u bioskopu, a ja overio divx, možda je ovo na divxu neka duža, dosadnija, površnija verzija – ali ja ne videh (skoro) ništa od kvaliteta koje mu neki pripisaše.


pre svega, ne mogu da se složim da je ovo, kako dimzel (vojnov) negde reče, "film koji ima tempo i strukturu američkog."


tempo je suviše spor za jedan triler, i u ovom obliku film teško da bi mogao biti upotrebljiv na USA tržištu, a naročito bioskopskom. nedostaje mu udica i narrative drive, ono što sledi posle prologa je suviše mlitavo odrađeno, a loš kasting glavnog glumca (s tim se slažem) dodatno ubija zaista slabo gledalačko učešće u priči.


struktura je takođe ne-američka, sa tim preglomaznim "da ti čiča kaže" 20-minutnim objašnjenjem na kraju, koje je možda moglo da se prihvati u nekom agata kristi tv filmu iz 70ih, ali u nečemu što bi da bude nova nada evropskog krimi filma u XXI veku? gimme a break!


zaplet je suviše razuzdan, raštrkan, nema konciznost i usmerenost američkog žanrovskog filma, a melodramski momenti su jadno neubedljivi, sa tim patetičnim flešbekovima na dečicu koja urezuju svoje inicijale u koru drveta itsl.


znači, niti me uvukao u misteriju svojom traljavom naracijom, niti me je previše uzbudio u svojim triler pokušajima (sem u par navrata koji nisu tako loši – recimo, extenzivna scena u parku i otmica-mučenje-oslobođenje posle nje), niti mi je svojim violinama zagudio tako da mi dirne plačni nerv.


odgledah, bez mnogo dosade ali i bez previše unošenja, slegnuh ramenima i rekoh: 'aha, pa dobro.'


ovo je jedan sasvim prosečan film za mediokritete.

3 коментара:

  1. "niti mi je svojim violinama zagudio tako da mi dirne plačni nerv"

    Pa jeste, ti puštaš suze samo na one filmove sa gey tematikom (EL MAR,npr.) :)

    ОдговориИзбриши
  2. hm, ovde kao da se krije neka insinuacija?
    ...koja bi imala više smisla da sam, actually, kazao da sam zasuzio na EL MAR...
    vilja, vilja, najviše me, actually, razočarava tvoja insinuacija da ima nešto loše u plakanju na filmove sa 'gey' tematikom!
    evo, recimo, redovno zaplačem kad gledam HAUTE TENSION!

    ОдговориИзбриши
  3. Ghoule, Ghoule ti me uopšte nisi razumeo tj, razumeo si skroz naopako. Ne samo da mislim da u tome nema ničeg lošeg, već sam i sama plakala kad sam gledala EL MAR ( sjajan tj. fenomenalan film). Stavila sam smajli zato što i sama plačem kad gledam takve filmove...Eto, na primer, kad sam gledala STAGE BEAUTY ( a taj film nije ništa posebno) baš sam se isplakala jer je BILL CRUDUP u filmu totalno zbunjen i nesiguran u svoju sexualnost...Ih bre, već si se brže bolje razočarao u mene :)

    ОдговориИзбриши