izabrana dela

izabrana dela

недеља, 25. октобар 2009.

PIGHUNT (2009)

JIM ISAACS

**(*)

3-

PIGHUNT je jedan veseli mali hororček skromnih ambicija, ali sasvim dobar u tome što pokušava – a to je, da zabavi narod nekim otkačenim likovima i situacijama.

početak nije baš obećavajući, ali savetujem da stisnete zube i izdržite. protagonisti su svi odreda nesnosno iritantni: glavni junak je kreten sa neprekidnim samouverenim smeškom na njušci; njegova riba je neka mongoloidkinja (ružna azijatkinja), kao slikarka; a sa njima u lov (!) idu još i njegovi ratni drugari – iritantni mongoloid, iritantni crnja i iritantni debeljko koji sve vreme cvili, kuka, zapomaže, gnjavi i ponaša se kao (nažalost) neinvalidirani brat frenklina iz TCM-a. njima se, kada stignu u šumu, pridruže i dva redneka: iritantni baja koji izgleda kao aca lukas sa vrlo masnom kosom i vrlo lošim zubima te neprestano iskrivljenim ustima, i njegov burazer koji me povremeno podsećao na stivena džefrisa, dakle kao neki vrlo redneck evil ed.

špica i početne scene nagoveštavaju da bi PIGHUNT, kao, hteo da se bavi i nekim ozbiljnijim temama vezanim za nedavne američke ratove u inostranstvu, ali sem jedne dobre dosetke sa ratnim veteranom – prosjakom na ulici, ništa se dalje od toga ne napravi. uvod i razrada traju predugo: podjebavanja ovih kretena u šumi nisu sasvim lišena sirovog duha ('you look like a homeless person', kaže jedan drugome, a ovaj mu odvraća: 'you look like rambo's favorite fuck-bitch!') ali ipak to uzima previše vremena i polagano počinje da smara.

takođe, pošto je ovo ipak low budget, imamo waaaay tooo much of the good ole 1st person camera umesto pigzille koja bi trebalo da bude glavni monster ovde. znači, divlja svinja – od milja zvana ripper – od tonu i po, vidi se nešto malo tek u poslednjih 10ak minuta. pre toga, imamo pomenutu kameru u vrlo skromnim, nimalo reimijevskim lunjanjima kroz šumu, i nešto malo regularnih svinjčića i prasića od po jedva 50 kila žive vage.

stvari, međutim, značajno ožive negde iza 45. minuta, kada jedan od redneck braće popije metak u grudi, a onaj drugi otrči nazad familiji i onda ovi zađu u šume gladni krvi i osvete. tu počinje zabava. pre svega, ovi redneci su izvanredno kastovani i kostimirani. imaju čitav arsenal originalno sadističkog oruđa i oružja. voze neka blesava rukopravljena kolica (nešto između dirty diane i skromnijih uradaka iz MAD MAX II). a scene u kojima oni, onako besni, jurnu u šumu vrede same po sebi gledanja: ta nepatvoreno ludačka vožnja kroz šumetine, ti zaista opasno izgledajući stantovi sa motorima, i sjajna režija tih kadrova stvarno su moćni! zabava se nastavlja i kada redneci sustignu ove 'naše', ali tu već neću da spojlujem. there will be blood, to je dovoljno reći.

sledeći zabavan twist zbiva se kada preživeli dođu u hipi komunu koja u tim krajevima gaji marihuanu (ovo se sve dešava u nekim šumama vrlo blizu san franciska, jer ovi u lov odlaze preko golden gejta), i taj sudar redneka i hipija i lovaca + džinovske divlje svinje zaista vredi videti. naravno, moglo je iz te fore da se izmuze i malo više, ali fuck, ja kako sam se nadao, i ovako sam se dobro udao.

klimaktični obračun sa ripperom jeste skroman, i ograničen sa 2 faktora: 1) reditelj, JIM ISAACS (JASON X!), očito nije hteo niti jedan kadar CGI efekata u filmu, što je vrlo respektabilno, tako da su svi efekti kreatura i maske – praktični, opipljivi, a ne u kompjuteru crtani; 2) no, zbog malo para, nisu sebi mogli priuštiti da prave celu svinju, nego samo glavu, što drastično ograničava scene borbe sa njom, svedene na niz krupnih planova. zbog potonjeg, ta mega-svinja se kreće previše sporo za takvog stvora, što šteti ubedljivosti i saspensu obračuna s njom, jer se ta borba svodi na akciju uzbudljivu koliko i šamaranje paraplegičara u kolicima sa zarđalim točkovima.

no, zbog autentično 'prljavog' i down to the basics pristupa stvarima, spreman sam da ovome progledam kroz prste. PIGHUNT je jedna sasvim pristojna zajebancija, i ako joj priđete u tom duhu, ima tu sasvim dovoljno mesa za jedan solidan mesožderski obrok. možda ne baš tona i po, ali nemojmo preterivati. meso je meso.

Нема коментара:

Постави коментар