izabrana dela

izabrana dela

субота, 06. фебруар 2010.

PLAGA ZOMBI (1997)

*(*)

2-


PLAGA ZOMBI je školski primer tvorevine "skupilo se društvo ortaka, namazalo se kevinom šminkom i glumilo zombije prskajući se kečapom i sve to snimalo ćaletovom starom video kamerom".

'inovacija' je u tome što se radi o argentinskim tinejdžerima (NIKO u filmu nije stariji od 20 godina!), ali to je otprilike sve.

oni koji vole lakobrijine PACIJENTE i slične radove voleće i ovo, ali odmah moram da upozorim da je ovo TOLIKO jeftino a da su efekti toliko rudimentarni i trash da u poređenju s ovim lakobrija deluje kao rob bottin! ne zezam se, ovi ovde (skoro) da i nemaju nikakvu prostetiku za zombije, nego samo najobičniju FARBU na licima. svi efekti kao da su urađeni od materijala koje SVAKO ima u svojoj kući, i oko njih zaista nema ništa specijalno. boja za hranu i kevina šminka, to je sve. malo testa i malo voska u vr glave.

o ovome se zaista teško može i govoriti kao o FILMU, jer izvan neprobirljivih i teorijom nedodirljivih trash razina, te vršnjaka-sličnomišljenika, OVO ne može imati drugu publiku.

istina, moram priznati da ima nešto dražesno u naivnosti tih mladunaca, u energičnosti režije (iako amaterska, barem je dinamična i funkcionalna, za razliku od nekih mnogo skupljih i efektima specijalnijih ali znatno dosadnijih zombi-trešina, npr. onog nesrećnog džej ar bukvaltera!), i u harizmi glavnog junaka, pabla paresa (istovremeno i scenariste i ko-reditelja; 19 godina u vreme snimanja ovoga) koji izgleda kao solidna poor teenage man's replika brusa kempbela.

takođe, tema je za neko drugo mesto i priliku ta momačka opsesija zombijima, robotima, godzilama, vukodlacima, monstrumima svih sorti, te njihova sklonost da se okupljaju i iz čista mira snimaju igrarije poput ove. butgerejt je počeo slično. pa, najzad, i piter džekson i sem reimi. samo što neki dečaci odrastu (?) i prestanu da se igraju plastelinom i kevinom šminkom, i nađu producente koji će da im daju odrešene kese da bi se igrali svojim džinovskim majmunima, dinosaurusima i čudima, a neki, poput ovih simpatičnih argentinaca, ostanu zauvek srećno zarobljeni (?) u granicama houm-muvija i treš-masturbacije. dokle god su srećni s tim što rade… inače, na imdb-u se može videti da je ovaj neumorni pares u prethodnih 13 godina snimio još desetak dugometražnih (!) naslova, da ne kažem – filmova, od kojih je jedan - Jennifer's Shadow – sa fej danavej!

u svakom slučaju, PLAGA ZOMBI (iliti ZOMBEJSKA KUGA) se može (ali zaista ne mora) pogledati ako ste neizlečivi fan zombija, treša, jeftinih filmova i jeftinih zadovoljstava ili, prosto, ako imate manje od 20 godina.

Нема коментара: