понедељак, 11. април 2011.

Bogdan Tirnanić (2) – Kronenberg i ja


            u okviru akcija 'omaž tirnaniću' i 'otvaranje ghoulish arhiva', evo novog kontingenta blaga: 3 tirketova prikaza iz TV revije koji se tiču cronenbergovih i cronenberg-related filmova + napis iz NINa povodom izlaska cronenbergovih ranih radova na videu (SHIVERS + RABID).


            nekad bilo, sad se pripoveda – a da ne biste pripovedali iz druge ruke ili po sećanju, evo exkluzivno na cult of ghoul, otrgnuto od zaborava, u znak počasti velikom kritičaru, Bogdanu Tirnaniću.

            sudar titana: tirke + crony:





 

4 коментара:

  1. Čitao sam ranije Tirketove review-e, ali nisam bio svestan koliki je bio ljubitelj horora, pogotovo Kronenberga i Romera (sudeći po ovim tekstovima). U svim tekstovima o Kronenbergu iznosi ideju da je najveći strah u posmatranju sopstvenog lika u ogledalu. Konačno je neko uspeo da nađe izraz za moje shvatanje horora. Zanima me samo, da li je ovu definiciju sročio Tirke, Kronenberg ili neko treći. Gule, hoćemo još Tirketovih tekstova!

    ОдговориИзбриши
  2. kronenberg je navodno nekad izjavio: "Jedini pravi užas jeste posmatrati svoje lice u ogledalu i ustanoviti da je smrt već na svom poslu." ja izvor tog citata nisam uspeo da lociram, iako sam čitao puno njegovih intervjua i knjiga o njemu - citat sam video u jednom prastarom broju magazina ITD koji je izlazio početkom 1980ih - ali mi to nije smetalo da ga citiram na početku mog NAŽIVOG kao moto.
    ovo što sam okačio je sve od njegovih novinskih textova što imam sačuvano.
    zainteresovanima preporučujem njegovu knjigu CRNI TALAS od pre par godina.

    ОдговориИзбриши
  3. Ne u smislu straha od smrti. Ciljam na užas koji projektuje ljudska priroda, odnosno zlo u svakom od nas. Mislim da je na tu vrstu straha mislio i Tirke.
    Da, Tirke je pisao i o crnom talasu. Jednostavno, bio je zaljubljen u film uopšte.

    ОдговориИзбриши
  4. pa dobro, užasi ljudske prirode, ogledala, dvojnici i sl. stari su gotski motivi, nema tu neke velike mudrosti ni otkrića, horor je oduvek o tome, a monstrumi i natprirodne sile samo su metafore za prirodne i ljudske.

    ОдговориИзбриши