уторак, 5. мај 2015.

VUKODLACI (1)! WOLF COP (2014)


            Vukodlaci! Na mase i na buljuke! Gomila vukodlačkih filmova izašla u poslednjih pola godine! Zakon velikih brojeva je neumoljiv – nešto tu mora da valja! Ili ne? Hm, videćemo...
           

WOLF COP
CAN, 14
**(*)
2+
            VUKOPAJKAN je kanadski pokušaj palp-krimi-noar-horora o smrdljivoj pijanduri u uniformi koju ujede vukodlak, što ovoga pretvori u noćnog borca za pravdu.
To znači da on postaje branitelj opšteg mesta u ovim petparačkim scenarijima – malih privrednika, dragstora i sličnih sitnih prodavaca na udaru sitnih pljačkaša.
Postavši vrsta superheroja, i on, kao takav, mora da ima svoje specijalno vozilo: ako može Betmen da ima Betmobil, može i ovaj da ima Vukmobil! Budalaština, ali za decu i mlađe tinejdžere te stripadžije ovo možda čak i bude svarljivo.
A onda se iza sitnih lopova i džeparoša otkrije i malo veća zavera u mestu, sa nekakvim šejpšifterima i nekom nabudženom mitologijom i masterplanovima (zeeev, zaboravio sam već detalje, dal ima neke veze s "Krvavim Mesecom" ili sa krvlju vukodlaka il tako nekim sranjem koje je neophodno da bi se... postiglo nešto strašno veliko i opasno... zeeev...).
To dovodi do okršaja sa ovim čudima sa obiljem osrednjeg CGI-ja i nimalo saspensa ili zabavnosti u tom limp dick finalu.

Film počinje srednje-obećavajuće, a onda već posle prve trećine krene da tone prema kraju, čim ispuca svoja 2 ½ fazona i postane sve usiljeniji, sve nezanimljiviji.

Efekti maske su pristojni, ali nema ih baš mnogo, i nisu po sebi dovoljan razlog za gledanje. 
Sama transformacija (obavezan deo svakog poštenog WW filma!) rešena je tako što je vukodlak već gotov ispod ljudske kože, pa samo treba pocepati tu kožu, i eto njega gotovog, rutavog, ispod.


Ukratko, ako niste mnogo probirljivi, ako volite palp-treš i žanrovske bućkuriše bez mnogo pretenzija a kamoli ozbiljnosti, plus baš izgarate za vukodlacima, ovo je dovoljno podnošljivo za jednokratno neobavezno osmatranje.

3 коментара:

  1. Gotov vukodlak ispod kože, ispada da mu je ta koža kamuflaža, kao gumena presvlaka na T600 Terminatoru, ali i za nju treba kompleksna dermalna genetika na ovom vukodlaku da je održava. Ovakvu metamorfozu nemaju ni insekti sa najsloženijim razvićem. Šta sve neće da izlupaju u scenariju.

    Pre dvadesetak i kusur godina sam gledao neke vukodlačine. Film (vuče prema B produkciji, vhs, mada transformacije su bile vrhunske za moj tadašnji neapgrejdovani mozak, ali bile su ok za to vreme i sad bih se nakostrešio, možda). Sinopsis po sećanju: Neki miran gradić u idelanoj nam Americi, svi ljubazni, uljudni, ljudi raznog intelektualnog soja, čak i oni se interesuju za vukodlake. Film ide tako, i onda pred kraj u nekoj kući neki došljak i došljakinja u tom gradu prisustvuju nekom skupu, seansi, gde polako svi ovi uljudni kreću da se metamorfoziraju i krenu da jure ove novajlije. Naziv filma nisam upamtio, listao sam neke filmove Howling ali nisam to našao, sumnjao sam da bi to bio jedan od njih. Da li nekome ovo poznato zvuči? Voleo bih da ga opet odgledam. Sećam se i nekog debeljuškastog u kariranoj košulji, neki profa šta već, koji pokazuje sliku vukodlaka u nekoj enciklopediji ovom novajliji, a onda i sam se posle preobrazi.

    ОдговориИзбриши
  2. Ognjanoviću, da li planiras da radis rivju filma Jupiter Ascending? Posto filmove delim na one koje odgledam u jednom dahu i one koje prespavam te ih gledam na epizode, ovaj je kod mene pod b), u pitanju je neko intergalakticko sranje sa super human DNA modified races koji vladaju univerzumom, kao mi smo Zemljani neki primitivan narod, svojina jednog od dva brata koji su podelili univerzum, ali u celoj neprespavanom delu filma jure Zemljanku Jupiterku (Milu KuniĆ), nešto mnogo važna igračka između ta dva antagonistički nastrojena brata, pa je napadaju i čuvaju njihove humanoidne vojske sa genima vuka, zmija, lisica - najbolje iz prirode, pazi primitivni smo a uzeli da kombinju gene sa Zemlje? Pri tom se muvaju po Zemlji stelt svemirskim brodovima koji ispaljuju na milijarde lasera, a te rupe zarastaju na zgradama (self healing buildings at begining of XXI century) za par sati i ako ih neko vidi, brišu svest svima, kao čika Vil Smith u MiB što ima onu hemijsku za zaboravljanje, da čika Velja bonu i gotovo. Verovatno biće nekog hepi enda za američku popcorn and milkshake bioskopsku naciju, ali treba ostati budan. Lele lele, što ja sve gledam, ali kad nema ništa drugo.

    ОдговориИзбриши
  3. Jupiter Ascending ne verujem da ću gledati niti prikazivati; a taj vukodlački ako nije iz HOWLING serijala, onda ne znam šta je.

    ОдговориИзбриши