среда, 24. новембар 2010.

SRPSKI FILM kao povod: Prikaz društvene psihopatologije (tribina)


SRPSKI FILM je malo ljudi videlo u bioskopima, nešto više ga je 'gledalo' kod kuće na divxu, najveća većina ga nije gledala uopšte, niti to želi, ali SVI imaju neko 'mišljenje', a naročito ovi koji ga nisu gledali.
Niš je posebna priča: 'grad' koji nema bioskop, ali ima filmski časopis; 'grad' u kome je projekcija SRPSKOG FILMA (tokom Filmskih susreta, u spec. prostoru i spec. terminu) bila na ivici incidentne... taj grad, sada, pruža priliku da zainteresovani i kolko-tolko informisani filmofili, i ostali, saslušaju potencijalno ozbiljan razgovor o ovom filmu i temama koje on pokreće - a možda i da daju svoje učešće? Stranger things have happened!
Naglasak će biti na psihološko-psihijatrijskom uglu, kao što naslov - Prikaz društvene psihopatologije – i sugeriše, ali biće tu i nadležne osobe da to povežu sa estetikom. Dođite, biće zabavno a možda čak i poučno:

Učestvuju:
dr Ivajlo Ilijev, psihijatar
mr Dejan Ognjanović, pisac i kritičar
Zoran D. Slavković, diplomirani psiholog u psihoterapijskoj edukaciji
Dejan Dabić, filmski kritičar i urednik filmskog programa NKC-a

četvrtak 25.11.2010.
Mala sala NKC-a (Palilula)
20h

11 коментара:

  1. Bilo bi sjajno kada bi neko snimao ovu tribinu, pa posle okačio na net za zainteresovane.
    PS Bravo za Nišlije! ;)

    ОдговориИзбриши
  2. tribina će svakako biti snimljena, a njeni delovi biće upotrebljeni za TEMAT O 'SRPSKOM FILMU' koji se sprema za FILAŽ br. 5 (januar 2011).

    ОдговориИзбриши
  3. sve je to lepo, ali ko zapravo predstavlja film?

    zar nije mogao jedan od autora da se spusti na jug, i da njemu budu direktno postavljena određena pitanja?

    ОдговориИзбриши
  4. šozo, po običaju, ne čita pažljivo: ovo dešavanje NIJE "predstavljanje" filma, nego TRIBINA koja njega koristi samo kao povod za neku širu (psihopatološku) društvenu priču, a u skladu sa SERIJOM tribina na slične psiho-filmske teme, koje je ovo deo.
    u tom kontextu, autori nemaju šta da traže jer, 1) ja bolje do njih znam šta su hteli da kažu filmom, i 2) ovaj projekat i nema budžet za dovođenje gostiju izdaleka - nisam siguran da će da pokriju i troškove mog dolaska iz niške banje do niša, a kamo li...

    ОдговориИзбриши
  5. a gul, po starom dobrom običaju, pitanja izvrće i stavlja ih u njemu odgovarajući kontekst.

    ali, guess what - opraštam mu zbog pod 1, ove sjajne izjave, koju bih ja promeno utoliko što bi rečenicu počeo sa JA!, i pod 2, biću toliko velikodušan da se ponudim da njegovom bata aci lično platim putne troškove u jednom pravcu, ako gul plati recimo povratnu. plus, častim kafanu posle tribine, sve do njegovog povratka "na daleki sever!"

    ОдговориИзбриши
  6. šozo, nema tu šta da se izvrće kad sve jasno, glasno i precizno stoji u a) mojoj najavi i b) okačenom plakatu.
    znači, NE radi se o 'predstavljanju' filma, nego o raspravi određenih psiho-socijalnih pitanja koja on pokreće.
    u tvom starom maniru, ti reči shvataš i koristiš po nekom tvom privatnom nahođenju koje nema veze sa onim šta te reči zaista znače. npr. nudiš se da ti platiš kartu Bg-Niš, a da ja platim "povratnu". trebalo bi da znaš da "povratna karta" znači – karta u DVA PRAVCA, dakle i za dolazak i za povratak. a da sam znao da si tolki "džek" i da imaš pare za takve stvari, mogo si recimo da otkupiš deo tiraža NAŽIVOG, da pomogneš Ghoul Pressu, a da ja zauzvrat dovedem neku Bg zvezdu na promociju u Niš... tu je rodos, rođo, tu skači!

    ОдговориИзбриши
  7. nemoj se ti sad izvlačiš. kad si već ljudima objasnio značenje pojma POVRATNA karta, budi džek pa plati put od niša za bg, a ja ću od bg do niša. sve ostalo je mlaćenje slame.

    davajući pare za ghoul press, dajem pare gulu, umesto da je taj isti gul sačekao koji mesec pa da otvorimo ghoul-shozo press, i onda sipamo u isti ćup.

    ОдговориИзбриши
  8. davajući pare za ghoul press daješ pare za ghoul press - sve ostalo je mlaćenje slame.
    gde bre s tobom da osnivam firmu kad ti ne znaš ni povratna karta šta znači - pa ta bi firma smesta propala s takvim shozo-šefom!

    ОдговориИзбриши
  9. davajući pare za ghoul press, daju se pare za gulish džep, kojeg će ghoulish government prilikom prve veće zarade da locira, i lupi mu pdv!

    ОдговориИзбриши
  10. a i da te podsetim šta znači povratna karta: tvoj bata aca kupi kartu, sedne u autobus, dođe u niš, a onda mu ti i ja pokrijemo po pola troškova. kad već nema grad para.

    ОдговориИзбриши
  11. tribina je, što se mene tiče, bila odlična: dinamična, sadržajna, i sa dovoljnom dozom frikova i psiho-posjetilaca da iniciraju da iz inače finog i akademskog dejana ognjanovića u nekoliko trenutaka pokulja razulareni & nesputani Ghoul!

    ОдговориИзбриши