среда, 13. април 2011.

Zoran Janjetov& Alejandro Jodorowsky HAPPENING!

            u principu na ovom blogu ne prenosim tuđe vesti i najave, jer prežvakača ima sasvim dovoljno na netu, a ovaj blog je posvećen exkluzivnom materijalu.
            međutim, istorijski događaji prilika su za istorijske presedane, a ja ovoj dole stupendoznoj najavi nemam mnogo toga šta da dodam, sem da sam unapred oduševljen prilikom da naživo sretnem alehandra jodorovskog, jednog od zaista malog broja živih reditelja koje duboko i bez ikakve zadrške i rezerve (da, kronenberže – bez ikakve ograde!) poštujem i obožavam.

            što je još lepše, povod za njegov dolazak u beograd je izložba zorana janjetova, čijeg bernarda panasonika sam čito još u praistorijskim danima YU STRIPA i još kojegde, pre nego je izdat u (must have!) album formi.
            ne treba crtati – naročito ne uz mnogo bolje crtače koji će biti na licu mesta – da se radi o prvorazrednom, istorijskom događaju.
            biću tamo, kao i svako drugi ko zna šta valja.

re - spektiva
15.04.2011. - 01.05.2011.

U petak, 15. aprila u 20 sati u Francuskom institutu (ranije Francuski kulturni centar) u Srbiji, Knez Mihailova 31, Beograd, otvara se izložba poznatog strip autora, Zorana Janjetova, pod nazivom, "re - spektiva", i trajaće do 1. juna.
Izložba će se sastojati od originalnih tabli i crteža od početka crtačke karijere do danas, zatim namenskih crteža za izložbu, kao i od tabli poslednjeg Janjetovljevog albuma, Ogregod. Ovaj album nastao je u saradnji sa kultnim strip scenaristom, Alejandrom Jodorowskym.

Pošto je Janjetov jedan od najuspešnijih crtača u regionu i može se pohvaliti saradnjom sa dvojicom najvećih majstora stripske umetnosti, crtačem Mebiusom i scenaristom Jodorowsky-em, sa kojima je započeo saradnju na serijalima Inkal i Mladost Džona Difula, ovo je prilika da se predstavi domaćoj publici, gde nije toliko poznat. Zoran Janjetov je sada već veteran francusko-belgijske stripske scene, sa stažom od preko dvadeset pet godina, njegovi albumi su prevođeni širom sveta, uključujući tu i Južnu Koreju, Finsku i Poljsku.
Izložba ce nakon Beograda putovati u Niš i Novi Sad.

Kao gost Zorana Janjetova, pojaviće se njegov dugogodišnji saradnik, kultni autor Alejandro Jodorowsky, koji će održati predavanje o svom životu i delu srpskoj publici. Ovaj nesvakidašnji multidisciplinarni umetnik, koji je stekao slavu baveći se pantomimom, pisanjem dramskih dela, poezije, stripskih i filmskih scenarija, naročito je ostao zapažen kao filmski i stripski autor. Njegovi filmovi El Topo i Santa Sangre inspirisali su čitavu jednu generaciju filmskih režisera, počevši od David Lynch-a. U svetu Devete umetnosti (stripa) jedan je od najcenjenijih scenarista, čije su priče ilustrovali: Moebius, Manara, Janjetov, Buk, Jimenez i drugi.
Ovom prilikom, biće mu dodeljeno najviše priznanje Jugoslovenske kinoteke - Zlatni pečat. (Subota u 20h u Kinoteci)
Na predavanju će biti obezbeđen simultani prevod. 

            PS: a sad opet ja: izložba će u niš doći negde tokom leta, svakako posle 1. juna, a sa njom verovatno i janjetov, pa će svih 6 nišlija koji su čuli za njega moći da ga vide i uživo!
            kako mi on reče, biće prilike za potpisivanje albuma i ostaloga prilikom oba dešavanja u bg, tj. i u petak uveče, a i u subotu u kinoteci.


            PPS: u okviru akcije 'čekajući jodoa' repriziro sam SANTA SANGRE, koji mi je oduvek bio by far najdraži njegov film, i nakon ovog gledanja zaključio da sam do sada bio nepravedno prestrog prema tom filmu (do sada je od mene bio ocenjen četvorkom). ovo je, ipak, u najmanju ruku 5-.
najverovatnije ću za idući FILAŽ pisati esej o jodorovskom. do tada, fotkama (uglavnom) iz SANTA SANGRE krasim ovu najavu.

7 коментара:

  1. to je plan. i vise od plana. nadam se da cu ovog puta uspeti da se uguram izmedju rts-a i pinka.

    ОдговориИзбриши
  2. Uh, to bi bilo odlično. Btw, ima li šanse da se to predavanje u Kinoteci (audio ili video) snimi (i podeli) kako oni koji mu neće moći prisustvovati ne bi bili kompletno uskraćeni?

    ОдговориИзбриши
  3. nosim diktafon sa sobom, i osim ako ne budem pricao sa jodom 5 sati, i ispunim ga skoz, usnimicu i ovo desavanje.

    ОдговориИзбриши
  4. pitanjce.. kako idu stvari za upad na jodino 'predavanje' u kinoteci? mogu i obicni smrtnici.. plati li se stagod?! i u koliko bi to pocelo/svrsilo?

    ОдговориИзбриши
  5. sto se tice upada u kinoteku u subotu, citiram poruku koju mi je janjetov poslao: 'koliko znam, svi dobrodosli. free.' sad, ko je sumnjicav, neka pozove kinoteku na vreme na njhov telefon, imate im ga na sajtu, pa proverite, da ne bude posle 'slagao nas ghoul, on usho a mi ostali napolju...'

    ОдговориИзбриши
  6. jodo-intervju izlazi u FILAŽU br. 7/8 (za oko mesec dana).

    ОдговориИзбриши