izabrana dela

izabrana dela

недеља, 11. децембар 2011.

Djordje Kadijević: "Korak u tamu"


Imam zadovoljstvo da najavim još jednu u nizu akcija promocije srpskog filma fantastike i horora, ovog puta u Smederevu.
Narednog utorka u Smederevu, u organizaciji Centra za kulturu, desiće se projekcija filma ŠTIĆENIK (Đorđe Kadijević, 1973) i tribina posvećena motivima iz filma i umetničkom izrazu ovog reditelja
Učestvuju:
Đorđe Kadijević, reditelj i likovni kritičar
i Dejan Ognjanović, esejista i kritičar
Moderator: Marko Cvetković

Iz najave organizatora:
Događaj koji, inspirisano umetničkim profilisanjem nemačkog ekspresionističkog reditelja Fridriha Murnaua, nosi naslov "Korak u tamu", obuhvata projekciju filma Štićenik, jednog od kultnih ostvarenja eminentnog reditelja i likovnog kritičara Đorđa Kadijevića (Leptirica, Devičanska svirka, Sveto mesto, TV serija Vuk Karadžić…) kao i izlaganje nakon projekcije vezano za tematiku obrađivanu u filmu, egzistencijalnu strepnju i dramu, fantastiku kao polje umetničkog izraza, estetiku jezovitog i mističnog.
Pored autora, Đorđa Kadijevića, čija su dela ušla u red klasika kinematografije, učestvuje i Dejan Ognjanović, pisac, esejista, književni i filmski kritičar, istaknut po svojim studijama o metafizici i estetici filmske i literarne fantastike i horora.
Utorak, 13. decembar 2011
Centar za kulturu Smederevo
Karađorđeva 5-7
Koncertna dvorana
u 19 sati
Slobodan ulaz

3 коментара:

 1. Bilo bi lepo kada bi razgovor bio sniman i "okačen" na blogu za preuzimanje

  ОдговориИзбриши
 2. Dejane, u fusnoti ''Novih kadrova'' pominje se knjiga radnog naslova ''Kadijević o Kadijeviću'', pa me zanima da li i kako napredujete u izradi ovog projekta? Čini mi se da u najavi Vaših budućih sočinjenjija o ovom projektu nema pomena.

  Pozdrav

  ОдговориИзбриши
 3. prvo lični a onda i tehnički problemi drastično su usporili rad na ovoj knjizi. ja ću je sigurno jednom uraditi, ali ne verujem da će to biti u naredne 2 godine.

  ОдговориИзбриши