среда, 14. децембар 2022.

FILMSKI FESTIVAL „ODRAZ STRAVE“



            U okviru akcije „Srpskim horor filmom protiv horora srpske stvarnosti“, imam vas zadovoljstvo obavestiti o jednom vrednom dešavanju u Beogradu ovih dana u kojem ću i ja, naravno, uzeti učešća. Pre samo mesec dana sam, u okviru Festivala srpskog filma fantastike, u DKC-u vodio javni razgovor sa članovima srpskog dela ekipe filma HELLRAISER. A sada, u subotu, učestvovaću na toj istoj DKC bini, ali u okviru drugog festivala (novog! premijernog!) na tribini o potencijalima srpskog horora…

            Evo najave organizatora sa svim detaljima i satnicom.

            Naglašavam, iako i dole lepo piše: Ulaz na projekcije filmova i na tribine je besplatan.

            Kadijine fotke, kao i one iz njegovih filmova, koje vidite u ovom postu potiču iz moje arhive, i većina je objavljena u mojoj knjizi VIŠE OD ISTINE: KADIJEVIĆ O KADIJEVIĆU (2017).

 

FILMSKI FESTIVAL „ODRAZ STRAVE“ POSVEĆEN DELIMA
ĐORĐA KADIJEVIĆA

 

Filmski festival „Odraz strave“ održaće se u petak i subotu 16. i 17. decembra 2022. godine u Dvorani Kulturnog centra Beograda. Prvo izdanje festivala posvećeno je stvaralaštvu eminentnog reditelja Đorđa Kadijevića i ima za cilj pokušaj revalorizacije filmskih dela iz žanra horora, koja su svojom estetikom i sadržajem unela nove kodove u srpsku i jugoslovensku kinematografiju.

Iako se dugo verovalo da je njegov film Leptirica (1973) prvi horor film u našoj kinematografiji, ta titula pripada ranijem, nepravedno zaboravljenom, Kadijevićevom filmu – Darovima moje rođake Marije iz 1969. godine, sa Nedom Spasojević i Slobodanom Cicom Perovićem u glavnim ulogama. Film je zamalo bio zabranjen, emitovan tek aprila 1970 i potom prepušten zaboravu. Pored njega, posetioci će na festivalu moći da se podsete i kultnog Kadijevićevog ostvarenja, Leptirice (1973). (Napomena: oba filma biće prikazana sa DCP-a, a ne sa video-bima itsl. kako ste ih možda do sada gledali.)

„Darovi“ su ne samo prvi srpski nego i jugoslovenski film koji nedvosmisleno pripada žanru horora, ali istovremeno i prvo televizijsko ostvarenje snimljeno filmskom tehnikom u eksterijeru. U petak 16. decembra od 19 časova biće održana projekcija filma „Darovi moje rođake Marije“ i to će ujedno biti prva bioskopska projekcija ovog Kadijevićevog dela ikada upriličena.

Uz projekcije oba filma, festival će činiti i prateće tribine na kojima će, pored poznatih imena srpske fantastike i filmske kritike, učešće uzeti i reditelj Đorđe Kadijević.

Nakon projekcije filma „Darovi moje rođake Marije“ uslediće razgovor sa rediteljem o turbulentnim iskustvima tokom snimanja filma, a naročito o događajima koji su usledili i doveli gotovo do zabrane emitovanja tog kinematografskog ostvarenja. Razgovor sa Kadijevićem vodiće dramaturg Mihajlo Vitezović.  

Nakon projekcije „Leptirice“, koja je na programu 17. septembra od 19 časova, uslediće tribina „Premotavanje unazad – izvorišta srpskog horor filma” na kojoj će o Kadijevićevom stvaralaštvu, književnim i drugim uzorima, kao i perspektivama razvoja horor žanra u srpskom filmu govoriti: Dejan Ognjanović, pisac, filmski i književni kritičar, esejista;  Mladen Milosavljević, etnolog, pisac i reditelj; i Jovan Ristić, novinar, pisac, publicista.

Ulaz na projekcije filmova i na tribine je besplatan.

Prateći program Festivala činiće izložba ilustrovanih plakata Stevana Aleksića, vizuelnog umetnika i profesora na Fakultetu savremenih umetnosti. Reč je o tri Kadijevićeva filma: „Darovi moje rođake Marije“, „Leptirica“ i „Sveto mesto“. Sva tri filma imaju izražene glavne ženske likove kao nosioce strave, i sva tri za svoj uzor imaju književni predložak. „Darovi“ su nastali po uzoru na pripovetku Momčila Nastasijevića, „Leptirica“ prema pripoveci Milovana Glišića o vampirskoj legendi „Posle devedeset godina“, a scenario za „Sveto mesto“ nastao je prema Gogoljevoj pripoveci „Vij“.

Posetioci Festivala moći će da degustiraju crveno vino, koje će obezbediti prijatelji festivala iz smederevske vinarije „Janko“.

Festival organizuje Klub za kulturu i umetnost SKAZ, uz podršku Sekretarijata za kulturu grada Beograda, Radio-televizije Srbije i Dvorane Kulturnog centra Beograda. Glavni nosilac projekta je Marija Stanojević, zaljubljenica i promoterka horor žanra, koja vodi Klub SKAZ od 2016. godine. Klub se do sada najviše bavio promovisanjem fantastike i besplatnom alternativnom edukacijom. Zajedno sa Mihajlom Vitezovićem, dramaturgom i moderatorom programa, pokrenula je prvi samostalni filmski festival posvećen isključivo horor žanru i jedini takve vrste u Beogradu (Ghoul upad: pretpostavljam da se ovim hoće reći da je Odraz strave jedini posvećen samo hororu, za razliku od Festivala srpskog filma fantastike, gde je horor samo jedan od žanrova kojima se bave.) . U planu je da se festival „Odraz strave“ organizuje jednom godišnje i da se uređuje tematski.  

 

PROGRAM

 

PETAK 16.12.

 

19.00

Svečano otvaranje festivala Odraz strave i uručivanje nagrade „Ogledalo strave“ reditelju Đorđu Kadijeviću

 

19.10

Prvi put na bioskopskom platnu

DAROVI MOJE ROĐAKE MARIJE (1969)

režija Đorđe Kadijević (48')

 

 

Uloge: Neda Spasojević, Slobodan Cica Perović, Ljiljana Krstić

 

Momo prati sudbinu svoje preminule rođake Marije, nekad prelepe devojke čija je lepota postala kobna za nju i sve oko nje od trenutka kada ogledalo uđe u njen dom.

 

20.00

Tribina sa autorom filma, rediteljem Đorđem Kadijevićem

moderator: Mihajlo Vitezović

 

SUBOTA 17.12.

 

19.00

Projekcija filma

LEPTIRICA (1973)

režija Đorđe Kadijević (63')

 

Uloge: Mirjana Nikolić, Petar Božović, Slobodan Cica Perović

 

Strahinja je siromašni mladić u želji da se oženi ćerkom zemljoposednika koji se protivi njihovom braku. Da bi se dokazao, mladić postaje vodeničar u obližnjoj vodenici koju je zaposeo vampir.

 

20.10

Tribina „Premotavanje unazad – izvorišta srpskog horor filma”,

učesnici: Dejan Ognjanović, pisac, filmski i književni kritičar, esejista

 Mladen Milosavljević, etnolog, pisac i reditelj

Jovan Ristić, novinar, pisac, publicista

moderator: Mihajlo Vitezović


NAPOMENA: Za nekoliko nedelja Kadija će napuniti 90 godina. Veliko je blago da tog čoveka još uvek imamo među nama: iskoristite ovu priliku, jer ko zna da li ćete i kada imati novu, da ga vidite i čujete uživo, da uživate u njegovoj živoj reči, da ga ponešto uživo priupitate i dobijete potpis na primerke njegovih knjiga koje imate…

2 коментара:

  1. Zbog socijalnih davanja u horor Srbiji, trebalo bi ovakve horor svetkovine preseliti i kroz live streaming, jer socijala za net mora da ima ako nema za bus/voz.

    ОдговориИзбриши
  2. To je zanimljivo dešavanje u Beogradu! Čini mi se da je Festival srpskog filma fantastike i tribina o potencijalima srpskog horora odlične prilike za razgovor o stvaralaštvu i kulturi u Srbiji. Verujem da će biti puno interesantnih razgovora i razmena mišljenja na tim događajima.

    Kao veliki ljubitelj filma, posebno onog fantastičnog i horor žanra, čini mi se da je srpska filmska scena veoma bogata i raznolika. Ima dosta talentovanih reditelja i glumaca koji stvaraju zanimljiva dela u ovim žanrovima, i verujem da postoji veliki potencijal za razvoj i unapređenje srpskog filma.

    Čestitam na učešću na ovim događajima i nadam se da će se uskoro pojaviti još prilika za razgovor o srpskom filmu i kulturi.

    ОдговориИзбриши