izabrana dela

izabrana dela

четвртак, 22. јануар 2009.

DEAD SET

***
(mlaka trojka)

pogledah englesku TV seriju sa zombi tematikom, emitovanu pred nedavnu Noć veštica nekoliko dana uzastopno (sve ukupno ima oko 2,5 sata materijala).

preciznije, radi se o hiperbrzim, sprint-zombijima – ali za razliku od bojlovih ZARAŽENIH, ovi prvo (kao kod romera) UMRU, pa tek onda tako skaposani – trče i čereče kog stignu!

uzrokom pošasti se u ovome uopšte ne bave (sem usputnim nagađanjima, još proizvoljnijim i indirektnijim od romerove venerine sonde) – tek, odjednom, mrtvi spopadaju žive, ujedaju ih, i šire pošast dalje. svet se raspada vrlo brzo, nema ni nagoveštaja od vojske, policije ili vlade – TV brzo utihne, sporadično i indirektno se vide vesti iz drugih delova sveta u 1. fazi zbivanja (haos), ali kasnije nema ni nagoveštaja dokle je to otišlo, i ima li ikakve šanse da se neka vrsta društva uspostavi. kad se 2 izolovana pajkana s patrolnim kolima pojave u II polovini serijala – čovek se upita šta ovi uopšte traže ovde kad je sve otišlo dođavola, što nisu sa svojim familijama? jer, ne postoji nikakav nagoveštaj da društvo u bilo kom smislu i dalje funkcioniše. svako za sebe, i jebeš sve ostale, to je sindrom koji smesta zahvata sve.

sve je to već viđeno u mnogo boljim filmovima (a 2 najuticajnija na ovo su –ako ništa drugo – barem među najboljima: romerova ZORA i bojlovi 28 DANA KASNIJE, uz dvije žlice ZORA-RIMEJK trčećih zombija i tamošnjih prozaično-banalnih, neikoničnih likova), a glavna 'originalnost' tiče se toga da su gl. junaci ovde uglavnom učesnici (i zakulisni radnici) 'VELIKOG BRATA'. to deluje kao potencijalno moćni satirični momenat, možda i najjači još otkad je romero svoje preživele smestio u TRŽNI CENTAR – ali, relativno malo je izvučeno iz tog ambijenta, i žanrovski, i konotativno, a i to što jeste, najviše na samom početku i na samom kraju, dok tokom najvećeg dela zbitija ne čini nikakvu razliku da li su junaci u kući velikog brata ili u napuštenom hangaru ili u šoping molu – a mikrokosmičke tenzije i problemi su isti: barikade, očuvanje granice između Njih i Nas, nužne akcije na Neprijateljskoj teritoriji (OK, ovde bar idu za lekove a ne da spasavaju kuče, mada je još uvek to usiljeno!) i neminovni prodor Njih u Naš zabran… sve su to opšta mesta zombi-plota koji ilustruju moju tezu da se u današnjem zombi-hororu autori pretežno bave reciklažom, sa vrlo malo šminke i friziranja davno viđenih modela.

to ne znači da film nije gledljiv i umereno zabavan za ljubitelje ove vrste stvari: dinamičan je, nema nimalo smaranja; akcija je žestoka i napeta te osvežavajuće krvopljusna; ima dobrih gross-out momenata, ne samo vezanih za splatter, nego i za sranja druge vrste (he he); ima solidnog humora i saspensa. naravno, to je sve déjà vu, ali so what, pitko i glatko je odrađeno, i za fanove se skroz preporučuje kao vredno pažnje.

stilski je to jaka overdoza shaky cama - ponegde bojlovski efektna, ponegde prosto zamorna, sa tim 'verite' stilom koji navodi na pomisao da danas SVAKO može da snimi film koristeći taj pristup kao izgovor da ne mora da frejmuje šotove, postavlja svetlo i radi sve one stvari kojima su se zamlaćivali ti neki drejeri, hičkoci, de palme i slične zamlate; to je sad prevaziđeno, sad svako u svojoj avliji može da snimi apokalipsu za nedelju dana svojom video kamerom. ja, kao starovremenski čovek koji voli da ispoštuje pažnju i trud unesen u nastanak kako scenarija tako i slike ne mogu da imam veliko i iskreno oduševljenje za ovaj reciklirani scenario (sa njegovim half-assed i obvious satiričkim mometima vezanim za celebrity culture i velikog brata) niti za taj prežvakani i devalvirani 'verite' stil doveden do svoje negacije i smaračke sveprisutnosti čak i u najkonvencionalnijim TV serijama u kojima kamera mora da se mrda i drhti čak i dok snima porodični razgovor za doručkom:

-sine, evo ti tost (MRD! MRD! ŠEJK!)

-mama (MRD!), dodaj mi mleka (ŠEJK! ŠEJK!)

-draga, ja odoh na posao (CIM! MRD! ŠEJK! VRLUD!)

znači, zavisno od vašeg raspoloženja, tolerancije prema neoriginalnoj ali dinamičnoj reinterpretaciji ustaljenih zombi konvencija i odnosom prema ovoj temi, ovo se može opisati kao 1) koga je briga za još jedan been there done that got the zombie t-shirt?; 2) odlična zombi zabava; 3) ništa revolucionarno, ali se svakako može pogledati… ili sve to zajedno.

PS: najbolja cura u ovome pokazuje sise u sceni tuširanja!

http://www.imdb.com/title/tt1285482/

2 коментара:

Nikola Popevic је рекао...

Što se mene tiče, ovo vredi više od mlake trojke.

Upada u oči (hajde tako da kažemo) samosvesnost ove mini-serije. U smislu - neki od nas su gledali zombijske filmove, te nema mnogo lutanja u vezi sa time kako se protiv njih treba boriti. Zna se - mozak je slaba tačka. Jedan od likova čak posprdno citira Night: "They are coming for you, Barbra!" Dead Set, s obzirom na činjenicu da su zombijski kanoni davno vaspostavljeni, ne gubi mnogo vremena oko pitanja "šta je ovo", "otkud sad ovo", pa u neku ruku i pomaže glavnim junacima da brzo stanu u pat-poziciju sa brzim zombijima koji su, jelte, prilično nezgodna sorta.

Samosvesnost se ogleda i u veoma jasnim omažima Romerovoj trilogiji: imamo pucanje na zdravu osobu za koju se misli da je zombi, stajanje licem u lice sa dve strane stakla i samoubistvo puštanjem zombija u ograđeni prostor. Činjenica je da je klimoglav upućen i Noći i Zori i Danu, te otpada varijanta da je u pitanju krađa ili kupovina vremena pomoću prežvakanih stereotipa.

Dead Set, sa druge strane, ima najveći problem u svojoj najosnovnijoj postavci: Snima se VB, napolju su zombiji. Kraj. Time je bukvalno sve rečeno. Doduše, postoji jedna scena u kojoj je to simpatično vizuelizovano. Zombiji imaju bele oči, što pored inače solidnih maski deluje i suviše veštački. U jednoj kratkoj sceni, kamera prati close-upove zombija koji navaljuju na ogradu i zure u belo oko, logo VB.

Ruku na srce, voleo bih da se neko posle ovoga osmeli i za snimanje zombijske serije. Možda čak i da ekranizuje strip Walking Dead. Format serije vremenski nije ograničen i uz neki pristojan (čak i ne preveliki) budžet mogla bi se ispričati veoma zabavna zombi-saga.

Nije li prebacivanje zombija u TV-seriju sledeći logičan korak? Reko' bi' da jeste. Za sad, Dead Set (TV produkcija, naglašavam) od mene ima četvorku k'o vrata.

Nikola Popević је рекао...

23. јануар 2009: "Ruku na srce, voleo bih da se neko posle ovoga osmeli i za snimanje zombijske serije. Možda čak i da ekranizuje strip Walking Dead."

Walking Dead Announced for Series: Wed, August 12th, 2009.

Ja sam vidovit!