izabrana dela

izabrana dela

недеља, 25. јануар 2009.

MASTERS OF HORROR, sezona 1Evo mog osvrta na ovaj blago-razočaravajući serijal TV horor filmova.

DANCE OF THE DEAD (3)
Od ove sam najmanje očekivao, a ono... ispade sasvim OK.
Najpametniji scenario, najživahnija režija (Hooper ubedljivo glumi napaljenog angry young debutanta – mada malkice preteruje sa strobovima i zumovima i udvajanjima slike, ali OK, u kontextu ove priče ne smeta mnogo), najbolja gluma, Englund u možda najboljoj svojoj ulozi posle Freddyja, najbolji soundtrack, najviše različitih parova sisa (odličnog kvaliteta, iako većina pripada mrtvim curama)... Super uhvaćena dekadencija sjebane Amerike – postapokaliptične, kad bi se zezali, a zapravo vrlo današnje, kurentne.
Ako bi cepidlačili, ovo je mnogo više SF nego horror – ali dobar film u svakom slučaju.
Znači, Hooper još ima dobrih filmova u sebi... Bring 'em on!

INCIDENT ON AND OFF A MOUNTAIN ROAD (3)
Zabavan horror rollercoaster, sa solidnim flashbackovima. Rudimentarna priča, ali efektno odrađena. Možda malkice staromodno (naročito sa svim tim grmljavinama i sevanjem po potrebi), ali u ovom slučaju, to je cepidlačenje. Recimo da je i Moonface mogao da bude malo opakiji: cura ga šamara od samog starta pa je osećaj pretnje bitno umanjen. Takođe, nemam pojma čemu je služio čiča u podrumu, sem da Koska nepotizuje 'posao' svom starom Tall Manu.
Prijatan tek – za fanove.

DREAMS IN WITCH HOUSE
(3-)
Ehhh... Gordon je uzeo samo najkonvencionalnije deonice iz inače odlične i groundbreaking HPL priče, i onda ih nakitio sa još više klišea, a izbacio ono najbolje – međudimenzionalna putovanja i bizarne pre-LSD kosmičke vizije i glimpseve neslućenih svetova koje niko pre Lavkrafta nije ni sanjao – za razliku od veštica i banalnih žrtvovanja, koja su opšta mesta žanra. E, sad – kad izbaciš skoro sve te momente vezane za modernu fiziku i baciš se samo na uprošćenu žvaku o veštici – oseti se poveća rupa... Lepo je sve ovo odrađeno, ali previše konvencionalno ne samo za HPL-a nego i za Gordona. Lepo je što beba najebe na kraju, ali to nije dovoljno: od Gordona, naročito posle KING OF THE ANTS, očekivao sam više edge-a, više smelosti, najzad – više Lavkrafta...

JENIFER
(3-)
Posle KARTAŠA sve je uspon i napredak, pa tako i ova napadno besmislena i neubedljiva pričica, sa više rupa u zapletu i nemotivisanih, nelogičnih postupaka i preokreta nego u bilo koja 3 nasumice odabrana giallo filma. Ne znam kako Argentu uvek uspeva, ko god mu bio scenarista, da zaplet bude detinjasto neubedljiv i pun besmislica. Pa opet, ako nekako uspemo da pobedimo suspension of disbelief (a to će trebati na svakih 10 minuta, ili češće), ovo je sasvim enjoyable, nasty, gooey, sexy (in a perverted way). 
 
CIGARETE BURNS (3+)
veoma mi je prijao karpenter – najbolja MASTERS epizoda do sada – spoj genijalnih romana kakvi su FLICKER ili NAŽIVO sa filmskim delima a la RING ili 8MM – istina, exekucija ima premalo carpenter touch-a, svaki kompetentniji hack a nekmoli 'master' mogao je ovo da odradi kako valja, ali ipak lepo je videti mr C-a kako za promenu potpisuje nešto vrrrlo dobro – scenario solidan, ako se ne ulazi u detalje koje bih secirao da je bioskopski, ali za made for tv recimo da se može progledati kroz prste (usput, šteta što od ovoga ipak nije urađen pravi feature film – vidi se da mu fali malo 'mesa') – gluma je povremeno slaba, uključujući i glavnog Reedusa, ali barem car Udo Kier vadi stvar (čak i bukvalno, iz stomaka, na kraju filma). prijatno iznenađenje – jedno rezanje vrata kakvo bih pre očekivao kod miikea nego kod mr C-a.


HOMECOMING
(2-)
ovo mi je najgora od viđenih do sada 'mastera' (čekaju me ČOKOLADA i JELENA) – jeftina, neinspirisana dnevnopolitička liberalna propaganda usred koje su siroti zombiji zbrkaniji i izgubljeniji no inače. nazvati ovo jednodimenzionalnim bio bi preteran kompliment. scena ustajanja zombija iz sanduka pod usa zastavama je otprilike jedini nadahnut momenat u filmu – ali čak i kada ustanu, ovi zombiji ne rade ništa vredno pomena – uglavnom isto kao i srpski, tj. idu na glasanje.

bullshit.

THE DEER WOMAN (3+)
JELENA je odlična - vintage landis humor + horor, božanstveno bizarno, opičeno, apsurdno, gnusno, i vrrlo sexy (ovoj jeleni predviđam svijetlu budućnost! srneće okice i srneći but, al grudi baš kako treba!) - pravo je osveženje kad režiser radi po SVOM scenariju (kao ovde, gde nastupaju landis & sin inc.) - ovo je možda najbesprekornija epizoda mastera do sada. i scenario, i gluma, i humor, i horor, i gnusnost, i ritam, i sve je super - do kraja koji je zbrzan (da ne kažem - kao da je prekinut)! ovo poslednje mi je malkice zagorčalo užitak, ali samo malo - sad se dvoumim da li da primat dam karpenteru ili lendisu, ali obojica su u samom vrhu, dlaka razlike gore dole nije bitna - gledajte JELENU i pazite kad pušite CIGARETE, super su oba!

CHOCOLATE (2-)
ČOKOLADA je toliko tipično garisovska šupljina i budalaština da nije ni vredna mog osvrta - ovo ne da nije čokolada, nego jedva da je šećerna tabla! bezukusna, bljutava, zaboravljiva... tim bezveznije što je garris samog sebe udenuo među 'majstore'... još je on mali - a u ovom životu neće ni da poraste do tog statusa.


SICK GIRL
(2-)
BOLESNA CURA je bezveze, trapav pokušaj da se uradi nešto što bi beskrajno simpatičnije, romantičnije, i mračnije odradio Burton. Anđela suviše šmira, previše je ovo all over the place, niti strašno niti smešno niti dirljivo - ukratko, (skoro) ništa.


FAIR HAIRED CHILD (3)
PLAVOKOSI TINEJDŽER je vrlo dobar, najbolje što je Maloun potpisao do sada, simpatična i zabavna i creepy pričica. Ipak, mnogo više horora ima u 5-minutnom spotu RUBBER JOHNNY, koji je inspirisao imidž ovog momka. 
 
PICK ME UP (3+)
POKUPI ME je jedna od najzabavnijih epizoda, okrepljenje od majstora, Koena - vickast scenario i odlični glumci (posebno nezaobilazni Moriarti), na žalost Fairuza je skoro protraćena, njen lik je jedva skiciran. Ipak, vintage Cohen. 
 
HAECKEL'S TALE (3-)
ovo sam skroz zaboravio, što nije dobar znak. sećam se samo nekih momenata, neko garanje na groblju, ali mi je to sve bilo nekako nekoherentno i uninvolving.

IMPRINT (4+)
miike je obelio obraz, i sebi i seriji, i pokazao svima ko je ovde pravi master. taj čovek nikada nije napravio prosečan horor – sa jakuzama ume i ovako i onako, često ugnjavi, ali kad god se dotakao horora (pa makar to bio istorijski IZO horor ili horor KATAKURI mjuzikl) uvek je isporučio nešto natprosečno. tako i ovde. ni sraba gruma, ni krimavi engreski japanskih grumaca nisu značajnije poremetili istinski perverznu atmosferu i uznemirujuće momente i šokove kakve samo pravi majstori umeju da proizvedu. sjajno! jedina epizoda u celom serijalu koja prevazilazi i medijum i sva ograničenja (uključujući cenzuru) i dostiže nešto vredno po sebi, uporedivo sa bioskopskim produktima.
Inače, soundtrack serije je apsolutno odvratan, sa hordom anonimnih would-be-metal, would-be-rock, would-be-grunge bendova.
Buka, ali prazna, površna, zaslađena, kao sa fabričke trake, sve liči jedno na drugo, a sve zajedno – ništavilo.

Kad bih se ja pitao, evo im odmah plan PRAVIH MASTERA za iduće DVE sezone:

David Cronenberg  
Alex della Iglesia  
Agustin Villaronga  
Guillermo Del Toro  
David Lynch  
Richard Stanley  
Frank Henenlotter  
Michele Soavi  
Pupi Avati  
Chan-Wook Park  
Kim Ki-Duk  
Gaspar Noe  
Michael Haneke  
Rob Zombie 
Shozun Fukui  
Kiyoshi Kurosawa  
Jeff Lieberman  
Wes Craven  
Ruggero Deodato  
Neil Marshall
Naravno, kao i obično, mene niko ništa ne pita: zato je II sezona pukla sa nekim drugorazrednim 'majstorima' i sa razočaranjima od onih koji su u sezoni I još i naboli nešto, tako da je nisam celu ni odgledao, niti osećam potrebu da pišem o tome što jesam. II sezonu treba sasvim zaboraviti.

5 коментара:

Milosh је рекао...

ako mene pitaš, precenio si malo dance of the dead (super koncept i užasna egzekucija), a potcenio sick girl. što se sezone no.2 tiče ona jeste još slabija, ali NE TREBA je sasvim zaboraviti, pošto se jedna od najboljih ako ne i najbolja epizoda u obe sezone nalazi u njoj a to je the black cat od stuarta gordona. odlična je i andersonova sounds like, a ima i još par solidnih kao što je right to die...

harvestere reaguj!

Dejan Ognjanovic је рекао...

SOUNDS LIKE mi je bila najbolja od onog što sam video, a i BLACK CAT je pristojna, bolja od WITCH HOUSE-a u I sezoni. sve ovo ostalo me tako užasno smorilo da sam odustao do gledanja svega. taj RIGHT TO DIE možda i nije tako loš, nekad ćua ga verovatno pogledati.

Aleksandar је рекао...

Ja sam okačio kraći rivju Right to Die (posljednja epizoda koju sam pogledao) na Znaku Sagite, pa ako nekog interesuje... meni je ta epizoda pravo prijala. In any case, ostale su mi još 4 epizode druge sezone, te ondak očekujte ovde kompletan report o njoj.

Ne sviđa vam se Lendisova epizoda u drugoj sezoni?

Aleksandar је рекао...

Inače, Miikeov Imprint je užasno oštećen vrlo lošim dijalozima i akcentom (ne vidim zašto epizoda nije mogla da bude japanskom), a bogme je i Bili Drago totalno promašen u glavnoj ulozi. Nije on brate za te seke-perse koje tragaju za izgubljenom ljubavlju - on treba da bude ludi poremećeni manijak.

ves је рекао...

meni je najzabavniji bio Deer Woman (smesan + par referenci na Twin Peaks i agenta Coopera) :) a Dance of the Dead jedan od najlosijih, najvise zbog vizuelne strane (iako mi je prica, tacnije njen pocetak, ok) koja je slosena nepotrebnim mtvovskim efektima
stala sam sa Cigarette Burns