среда, 8. април 2009.

SHRILL CRIES OF THE SUMMER

**
2+

a evo još jednog srednje-šugavog japanca.

za razliku od TAMAMIJA, koji je još i imao neki početni pedigre (kazuo umezz, po čijoj prozi je rađen, slovi za klasika, a reditelj ima 2 solidna filma u CV-ju), ovo nije obećavalo još u startu. zasnovano je na nekakvom čudu koje moj mozak nije mogao sasvim ni da pojmi (not that I cared), ali koliko shvatih, to je nešto između rudimentarne video igrice i grafičke novele i choose your adventure pričice – u svakom slučaju, neki debilni produkt za zamlaćivanje sve debilnije japanske omladine koji je sada 'in'. a sve to u režiji čoveka koji nam je dao jedva-gledljivi TOMIE i neke od njenih negledljivih nastavaka.

srećom, ovde je bar bilo nešto malo budžeta za kostime, scenografiju, efekte i snimanje – rekao bih- na filmskoj traci: u svakom slučaju, koliko god priča bila rudimentarna i –u krajnjem saldu- bezvezna, bar sve to lepo izgleda. ako već treba da 100' zurim u nešto, makar to bilo i glupo, neka bar lepo izgleda.

ne znam da li da se bavim 'zapletom' ovoga, imajući u vidu poreklo. ajde, ukratko: gl. junak je emmo mongoloid (dakle, emmongolid!) koji je čak i za standarde tih žutaća neverovatno iritantan (ima nehumano izvijene obrve koje nema šanse da su prave! ono možda priliči loli montez ili marleni ditrih, ali da dečak ima one polukrugove preko čela…? wtf?!). emo se s familijom doseli u neku japansku zabit, gde ga smeste u školu u koju idu samo curice. umeto 'pevac u kokošarniku' situacije – ono što usledi je zapravo 'inugami meets wickerman' situacija: ispadne da u selu vlada kult nekakvih starih demona kojima svake godine prinesu poneku ljudsku žrtvu (obično od onih koji tu njuškaju gde ne treba), a da su među glavnim 'sveštenicama' u tom kultu – 2 najslađe curice s kojima ovaj emmongoloid počne da se druži. neka nebitna njuškala stradaju (offscreen), smešni pajkan dođe da istražuje ovu zaista 'nedokučivu' misteriju, bez ikakvog smisla se otkrije da je jedna od žrtava bila mrtva znatno pre nego što je naš emo sreo (eto, tako, čisto da se malo zamuti bućkuriš, mada nema smisla), a najsmešniej deonice počnu onda kada ove 2 male fufe krenu da napastvuju našeg ema. umesto da tim popišuljama podeli po 2-3 šljage, on počne da cvili kao curica (tata i mama su, how conveniently, otišli negde i ostavili ga home alone) i da zapomaže pred njinim pokušajima da prodru unutra. jedna bejzbol palica kasnije stvari se nekako ipak privedu krahu koji je sasvim bezvezan – jedan od onih japanskih what the fuck krajeva koji će možda imati malo više smisla ako se nateram da pogledam nastavak (isti reditelj, isti gl. glumci), ali pošto mi je ovo bilo JEDVA gledljivo, nisam baš siguran da ću da po'itam i vidim koje su to rupe u zapletu našli da zakrpe u nastavku.

iako je sve to prilično bezvezno, ipak je ispripovedano prilično pitko, bez većih tupljavina i smaranja, ove mlade japanke su lepe za oko (mada ne otkrivaju ništa od skrivenijih draži), a pred kraj ima i malo splattera a la japanese kao nagrada za najstrpljivije.

SHRILL CRIES OF THE SUMMER stvarno nije bogzna šta i ladno se može i preskočiti, ali koga je počela da drma kriza u nedostatku boljih japanskih horočića, recimo da može da pruži neki polovični fix, dok se ne pojavi nešto bolje.

7 коментара:

  1. nažalost japan je davno prno u fenjer

    pojavom brzog interneta i divxa u veoma kratkom vremenu pogledali smo pedesetak odličnih japanskih horrora... onda smo misli da će svaki sljedeći biti dobar---> NARAVNO DA NEĆE
    mislim da je 50-60 dobrih naslova maximum što jedna negovorećiengleski zemlja može dati... nažalost od japana možda još valja poneki zagubljeni biser kojeg je sve teže pronaći... ili neka iskopina iz prošlosti...

    poznato je da miševi prvi napuštaju brod koji tone... tako sam odavno prestao pratiti sta oni izdaju od horrora... za drame su jos uvijek dobri... imaju ideja...moje su oci uperene u koreju i tajland sto se azije tice...

    ОдговориИзбриши
  2. znači, priznaješ da si - ne miš, nego pacov? :)

    enivej, nisu japanci još za napuštanje, daleko od toga. čak i ovako posrnuli, oni su još uvek azijski gigant kome sva ta ostala žuto-smeđa boraniaj iz komšiluka može samo da pljune pod prozor.
    kakvi bre korejci, crni ti?
    WHAT HAVE THEY DONE LATELE' OR, LIKE, EVER? mislim, na polju horora?
    navedi mi 3 izvanredna, izuzetna, ili bar odlična korejska horora?
    isto pitanje za ove cigane, tajlanđane?
    i jedni i drugi su do sada isporučivali smao manje ili više kompetentne reciklaže i parafraze onoga što su im amerika ili japan prvi osmislili, kreirali, upakovali, a ovi samo preživaju.
    i korejci i tajlanđani su u modi zbog svojih akcijaša, korejci i zbog trilera i drama, ali na polju horora - he he, oni su još uvek bebe u (usranom) povoju koej mogu samo da balave pred remek-delima koja su japanci donedavno isporučivali, a vala, povremeno im se još uvek desi da izbace poneko (long live mr T & mr M)!

    ОдговориИзбриши
  3. onaj koji ti ne volis
    SAY YES recimo ili R point :P
    mislio sam genralno na filmove na na horror samo

    ОдговориИзбриши
  4. evo dva izuzetna horor filma sa dalekog istoka a da to nije japan tj. jedna žanrovska mešavina sa elementima horora i jedan čisti horor, jedan iz južne koreje a drugi sa tajlanda: the host i shutter

    ОдговориИзбриши
  5. dobro, ovde se nećemo složiti već oko definicije 'izuzetnog': po mojoj tarifi, host ima 3+ a shitter - 3.
    natprosečni jesu, ali host je, kao što si već rekao, mešavine svega i svačega i čak ga nešto strogo i ne smeštam u horor.
    r-point je žanrovski čistiji, a skoro jednako dobar: recimo da je on, za moj groš, najbolji dosadašnji korejski horor. sa ocenom - jaka 3.
    s druge strane je bar tuce japanaca koji imaju ocene u rasponu od 3- do čiste 5.
    can't touch this!

    ОдговориИзбриши
  6. Recycle
    Art of devil
    Alone
    Tale of two sisters
    Phone
    Whispering Corridors
    Memento mori
    Spider forest
    Cello
    Acacia
    Paradise Murdered
    301, 302
    Antartic journal


    ipak je japan bolji i pored filmova koje sam sad nabrojao... ali sve skupa... ispuhali su

    ОдговориИзбриши
  7. ništa od toga ne prebacuje trojku: neki od njih su VRLO dobri, kao Antartic journal, recimo, ali... daleko je to od japanaca.
    daleko.

    ОдговориИзбриши