izabrana dela

izabrana dela

четвртак, 03. децембар 2009.

CREEP (2004) & SEVERANCE (2006)


u svetlu kataklizmatičnog trećeg filma christophera smitha, TRIANGLE – koji pokazuje drastično opadanje u njegovom sve gorem i gorem opusu – evo i mojih kratkih osvrta na njegova prethodna 2 filmića.

kao special extra, evo ovde i kratkog rivjua by milosh (to je onaj nemi i pasivni 'saradnik' ovog bloga)!


CREEP (2004)

GHOUL

ocena: 3-

**(*)

Sveta jednostavnost u spoju sa osvežavajuće liberalnim odnosom prema žestini krvopljusnosti pruža zabavan, lepo stilizovan slasher, zapravo jednu dugačku scenu gonjenja kroz zatvorenu podzemnu železnicu, u kojoj povremeno zagine poneki od nebitnih epizodista, dok Lola trči li trči. Ništa epohalno, ali pošteno odrađeno, i isporučuje dovoljno žanrovskih slatkiša da se može progledati kroz prste simplifikovanoj priči i likovima.


MILOSH

ocena: 3

Simplifikovan slešer smešten u (filmski) neistražene katakombe londonske podzemne železnice, efektan uprkos svoje svedenosti (ili možda baš zbog nje?). Energičan i visceralni rediteljski pristup koji podseća na ranog Fulčija ubedljivo i plastično predočava uske i mračne hodnike u kojima vreba smrt. Naravno, fanovi će se prisetiti i zaboravljenog klasika Death Line (a.k.a. Raw Meat) kada je reč o jurnjavi s kanibalima kroz londonsko podzemlje, ali s obzirom da je od tada prošlo više od trideset godina Creep možemo smatrati nezvaničnim rimejkom koji zbog manjka zanimljivih likova, ali i viška rupa u zapletu staje negde na pola puta.


SEVERANCE

GHOUL ocena: 2

**

premisa je kao stvorena za nekog sa mnogo više duha i MUDA da iz nje izvuče pun potencijal: grupica engleza zaglavi u nekoj šumetini gde ih spopadaju ratni zločinci. predivno.

samo još fali exekucija.

pozitivci su kliše-tipovi, a negativci nisu ni to: iz nekog razloga autori nisu imali muda da upotrebe stvarne zlikovce, da ih imenuju, da im daju identitet - ok, zašto da ne, neka budu srbi, a ne stvorovi nejasne nacionalnosti i lokaliteta, koji se nalaze na tromeđi rumunija-mađarska-srbija, a govore - RUSKI!

loš je kao komedija jer nema duha i prosto, nije smešan; loš je kao satira jer nema ni oštrinu ni dubinu i sveden je na opšta mesta; loš je kao slasher jer su ubistva neinventivna, mlaka, mlitava, zaboravljiva...

Нема коментара: