izabrana dela

izabrana dela

понедељак, 03. мај 2010.

SAY YES (2001)

**

2

odavno sam svestan postojanja ovog korejskog filma, ali me je oduvek odbijao naslov: bio sam ubeđen da se radi o nekakvoj teen ili bar romantičnoj komendiji u kojoj yet another jerk pokušava da se uvuče u gaće yet another bimbo koja se igra igre "daj ćaći dinju" a on bi da je natera da mu KAŽE 'DA'!

kad sam shvatio da se ipak radi o horor-trileru, rekoh ajd da mu pružim šansu.

eh, možda je ipak trebalo da poslušam instinkt. romantična komendija bi me isto ovoliko smorila.

elem, ispade da se radi o derivativnom sočinjeniju koje izgleda kao rimejk RIMEJKA hitchera (iako je nastao pre te blasfemije). how low can you go? i to krajnje neoficijelnom, ali sličnosti su nesporne. mislim, sa loše shvaćenim originalom.

dakle, mladi bračni par putuje u unutrašnjost, a neki psiho im se prikači i počne da ih gnjavi, smara, preti, a onda i još gore od toga... 'say yes' iz naslova odnosi se na njegovo traženje dozvole gl. junaka da psihu dopusti da mu ubije ženu.

prepisani momenti iz HITCHERA: 'ubij me il ću da te ubijem!'; igra mačke i miša u kojoj glavni junak ispadne grbav pred policijom pa ga čak i uapse; junak se budi s lisicama u polic. stanici a pajkan (SAMO JEDAN!) – zaklan; upotreba kamiona-hladnjače; otmica žene i ucena 'ili ona ili ja'; beskrajna vaskrsavanja - psiho ovde dobije ašov preko nogu, i po glavi, više puta; zabiju mu vile u stomak; sruči se kamionom u radnju i zapali, ali pobegne... samo da bi na kraju, naravno, došao u bolnicu gde su ovo dvoje i nastavio sa svojim sranjima...

smrtno sam se dosađivao jer su likovi prazni i nezanimljivi, psiho ne da nije rudžer hauer nego nije ni šon bin (zapravo, njegovo škiljenje i 'jezivi' glas neodoljivo su tragikomični!), sve je to krajnje predvidivo i dosadno, tako da pije vodu samo na onom najelementarnijem tehničkom nivou tzv. 'repertoarskog filma'.


Нема коментара: