izabrana dela

izabrana dela

недеља, 01. август 2010.

Niška Banja Gothic!

uoči svetog ilije, sutrašnje slave tokom koje bahanališe cela n. banja (a i šire), evo mog skromnog doprinosa njenom turizmu: nekoliko slikovitih dokaza njenih srpsko-gotskih potencijala, kako u vidu spooky zgrada, tako i spooky domorodaca (i gostiju).

znači, ako dolazite kod svojih rođaka i prijatelja u n. banji, evo nekih zanimljivih slikovitosti (ovo je samo skroman izbor iz veće ponude).

sve fotke napravljene su krajem juna 2010. prilikom posete drugarice 'vilje', negotinske gotičarke i mračnjakinje, te stoga redovne pratilje ghoulish aktivnosti. njoj zahvaljujem na ovim fotkama i na druženju u n. banji.

(hint: klikni na svaku fotku da bi je video veću i detaljniju!)


ps: za slučaj da neko nije odavde i da prebukvalno shvata: 'gothic' se ovde ne odnosi doslovno na arhitektonski stil ovih građevina, nego na 'gotski' ugođaj ambijenata (i likova)!


u ovoj zgradi živela je moja učiteljica rada (brrrr...) i njen muž, nastavnik istorije, sava: oboje su bili strah i trepet, azatot da im duše pipcima nježno pomiluje! to ovoj starinskoj, predratnoj vili dodaje na atmosferi strave...jezivi detalji sa iste kuće - ne baš gargojle, ali... blizu!dragstor u prizemlju ove zgrade, kao i prozaično okruženje (prekoputa polazne stanice gradskog prevoza iz n. banje) donekle narušavaju zlokobni ugođaj koji gornji spratovi nose za poprište eventualnog horora.


that's more like it!
pogled na suvu planinu ludila sa vidikovca ukletog hotela RADON

4 коментара:

Анониман је рекао...

Jedinu stvar koju sam od tebe naučio jeste da svaki dan izbacujem iz sebe bar po jedan tekst. E, do kurca, i ja sam počeo da učim, ccc.
Bliži se ta 2012, primećuje se, zar ne. Poz

Dejan Ognjanovic је рекао...

probudim se malopre iz mog večernjeg sna, otvorim prozor, izvadim čepove za uši, a ono, iz banje čak do rampe dopire lajv mjuzak sa svetoilijskog orgijanja iz banje. začujem poznatu melodiju, ali treba mi nekoliko sekundi da je prepoznam u ovom lajv aranžmanu, i još nekoliko sekundi da actually poverujem da u okviru SVETOG ilije, na jednoj MASOVNOJ svečanosti za rulju, neko zaista izvodi MASOVNU SARANU by biške!!!

"...osim beskrajnog mora mrtvačkih glava i kostura!"

Niška Banja Gothic - INDEED! :)

Sofija је рекао...

od kad sam prvi put videla ovu kucu,ne mogu da je izbacim iz glave.pojavljuje se u mojim snovima,i zelela bih da znam nesto vise o njoj.

Dejan Ognjanovic је рекао...

ne znam na koju 'ovu kuću' misliš, pošto su okačene fotke najmanje dve 'gotske'. pretpostavljam da misliš na onu prvu, sivu, pompezniju.
nekada, pre 2. svetskog rata, u njoj je bila škola. kasnije je preuređena i u njoj su stanovali učitelji (ali ne nužno samo oni). nalazi se na samom ulazu u banju, na prometnom mestu, gleda na ulicu, što joj umanjuje, donekle, horror feel (bolje bi bilo da je negde povučena, usamljena) - ali donekle je zaštićena okolnim zgradama i visokim drvećem u dvorištu, tako da je stalno u hladovini i nekoj svojoj atmosferi.