izabrana dela

izabrana dela

среда, 30. новембар 2011.

Ken Russell's THE RAPE OF CHRIST

            WARNING: 
Bushy vaginas and mindblowing blasphemy 
below!

            U nedelju 27. novembra umro je veliki engleski i svetski reditelj, Ken Rasel. Za mene lično, a i za sledbenike ovog bloga, najznačajniji pre svega zbog remek-dela THE DEVILS (1971), ali takođe i zbog ne manje ludačkih, smelih, originalnih, kontroverznih, gnusnih, morbidnih, perverznih, sladostrasnih, vickastih, luckastih, unikatnih filmova kao što su ALTERED STATES, CRIMES OF PASSION, GOTHIC i LAIR OF THE WHITE WORM. Kažu da je umro sa osmehom na usnama, zadovoljan što je na vreme pogledao SRPSKI FILM te naživo upoznao Aleksandra Radivojevića i Dejana Ognjanovića i uverio se da ima na kome ostanuti carstvo.

            Odlučio sam da svoj respekt ovoj legendi, koja nas je napustila pred sam kraj svog bogatog i plodnog života, iskažem na dva načina: jedan je da u narednim danima napokon odgledam njegove filmove o Maleru, Čajkovskom itd. koji mi godinama čuče na diskovima, kao i da repriziram neke od fantahororičnih mejdžora, čiji će rivjui ovde uskoro uslediti.

            Drugi je sadržan u ovom postu koji gledate, gde javnosti prezentiram užasno retke kadrove iz famozne scene iz filma THE DEVILS koja je izludela cenzore još u vreme pre odobrenja filma za prikazivanje. To je legendarna scena na koju ezoterici referišu kao "THE RAPE OF CHRIST scene". Ona je smesta isečena iz Raselovog cuta, i nikada nije bila ni u jednoj od mnogobrojnih postojećih (legalnih) verzija ovog filma.  

Nikada nije bila viđena u bioskopima. Ne postoji ni u jednom video ili DVD izdanju – izuzev JEDNOG, koje ja imam u svom posedu. Naravno.

U pitanju je nezvanično, da ne kažem butleg izdanje, na kome je trenutno najpotpunija postojeća verzija filma, u trajanju od 111 minuta. U američke bioskope išla je verzija od oko 104. Verzija koja se ponegde na netu može skinuti pod lažnom etiketom UNCUT traje 108

Ovo moje izdanje sadrži, dakle, najpotpuniju verziju THE DEVILS koja će ikada postojati. Ona zbog svoje divlje prirode nije baš najsavršenije slike, jer izgleda kao samo kao odličan VHS snimak, što je šteta za jedan ovako spektakularno predivno mozgoeksplodirajuće izgledajući film. Međutim, pored samog zaista UNCUT filma - *uključujući famoznu THE RAPE OF CHRIST scenu!* - na ovom izdanju (firma, ako je to uopšte postojeća i legalna, zove se ANGEL DIGITAL) nalaze se još i odličan dokumentarac HELL ON EARTH (2002) i nekoliko kraćih snimaka razgovora sa kritičarima koji su 1971. kenjali po DEMONIMA, kao i sa cenzorima, zabrinutim babama-krstašima, popovima i sličnima koji su izdejstvovali da se THE RAPE OF CHRIST iseče u potpunosti, a da se brojne druge scene poprilično skrate. 

Zahvaljujući toj engleskoj popovskoj i popoljubivoj moralizatorskoj gamadi uštrojen je (ali ne sasvim!) jedan od najmudovitijih filmova ikada snimljenih – ili, da budem precizan, NAJMUDOVITIJI film ikada napravljen za veliki studio, sa ozbiljnim budžetom, glumcima i ekipom. 
Hoću reći, super je biti ludački hrabar sa šačicom dolara ili evra i grupicom odanih fanatika, reskirati par stotina hiljada dolara i nepostojeću reputaciju, ali ovo što je Rasel uradio te 1971. godine (nakon što se dokazao kao respektabilan BBC reditelj + nominovan za Oskara za svoj bioskopski debi, WOMEN IN LOVE) može se, donekle, uporediti samo sa još dva, comparatively speaking "normalnija" i blaža filma...
 
...koja su (slučajno?!) izašla te iste godine: Kjubrikova A CLOCKWORK ORANGE i Pekinpoov STRAW DOGS: neprejebivni masterpisovi sva tri, od vrste ludačke smelosti kakvu danas niti možemo niti smemo očekivati od studijskih (pa čak ni od niskobudžetnih) filmova!

HELL ON EARTH je kratak (oko 50 min) ali slatak filmić o tome kako je engleski kritičar Mark Kermoud uspeo da locira filmsku traku sa cenzurisanim materijalima nakon što se decenijama verovalo da su ti materijali uništeni. 
 Tu se, pored drugih hitova, može videti i kratka scena sa samog kraja THE DEVILS, u kojoj grbava Vanesa Redgrejv prvo ljubi ostatke pocrnele butne kosti upravo spaljenog Urbena Grandijea, a onda i masturbira njome.
 Prikazuju se razgovori sa štrojačima iz onog vremena, odvratnom gamadi kojima nije trebalo davati mikrofone u ruke nego im ih sjuriti pravo u stisnute katoličke guzice. 
Tu među njima je, začudo, jedan pop vanredne inteligencije i etitjuda, koji potpuno kapira taj film, i smisao zloglasne scene THE RAPE OF CHRIST u njemu! Da ne poveruješ da ima i takvih popova: mora da nije pedofil! Slušajući ga umalo osetih nešto nalik respektu, ali se ipak suzdržah. Nemojmo preterivati, ipak je to pop.

Tu je, naravno, i sam Ken Rasel sa nekoliko kratkih ali vrlo jebitačnih izjava koje potvrđuju – za slučaj da je iko sumnjao – da je čiča ostao nesavitljiv, neprejebivo oštar igrač koji ne jebe živu silu, sve do samog kraja!

Hajlajt dokumentarca je snimak u kome Kermoud odlazi u Raselovu prilično skromnu kućicu u engleskom kantrisajdu i donosi mu na VHS traci upravo iskopani snimak pronađenog materijala, tj. isečenih mu scena iz THE DEVILS. Organizuje se masovno gledanje toga, kome prisustvuje i "otac Minjon" iz DEVILSa i još nekoliko Raselovih prijatelja.

A hajlajt tog hajlajta je kada Rasel, nakon odgledane scene THE RAPE OF CHRIST kaže: "Wow... Well, I can't think why they wanted to cut it except that it's probably one of the most mindblowing sequences ever... censored!"
 

Kao što se iz ovih retkih, okultnih kadrova može videti, u pitanju je kulminacija ludiranja "opsednutih" (histeričnih, napaljenih) opatica a vrhunac njihove orgije sadrži drkanje/lizanje velike sveće, paljenje stranica iz Biblije, ogoljavanje i "silovanje" užasnutog popa i – skidanje stilizovanog raspeća s kojim se bludne opatice lascivno poigraju, a naročito sa njegovim drvenim udom...

Ta scena je, očito, apoteoza katoličke blasfemije koju su, potom, tokom čitavih 1970-ih, potpuno uzaludno pokušavali da dosegnu kojekakvi trećerazredni italo-eksploatatori. Oni su, iz Raselovog semena, mutirali genetski inferioran pod-žanr nunsploitation...
...ali iako su na raspolaganju imali kurveštije kojima nije bio problem da rade još eksplicitnije i gadnije stvari, a cenzori im nisu dahtali za vratom, pa su nebesa bila limit za njine blasfemije – jadna mašta i još jadniji antitalenat tih italo-katolika nisu uspevali da priđu ni blizu uznemirujućoj frenetičnosti, besramnoj lascivnosti i nepatvorenom žaru koji je Rasel ugradio u ovaj film, a najdirektnije baš u ovu scenu. 
 

Nekakav daleki odjek svega ovoga može se, recimo, videti čak i u scenama iz Pakla u Bulajićevom ČOVJEKU KOGA TREBA UBITI – ali tu je blasfemija sasvim rekontekstualizovana, jer se u komunjarskom režimu podrazumeva ismevanje popova. 
To je jedna od retkih pozitivnih stvari u tom otherwise zlikovačkom sistemu, ali njena pozitivnost je vrlo relativna, jer se ne radi o principijelnoj mržnji prema crkvenjačkoj eksploataciji lakovernih i glupih, nego samo o borbi za prevlast nad dušama slabih i slaboumnih: praktično, borba između dilera dve vrste opijuma za tržište, Marks-droga protiv Hrist-droge, ništa više a kamo li uzvišenije.

Pored svojih nesumnjivih eksplo-momenata (golotinja, ultimativna blasfemija...) ova scena zapravo ima ključnu ulogu u filmu – ne samo što je dramaturški ona kulminacija ka kojoj Rasel vrlo pažljivo i pametno gradi prethodne ekscese (koji u sečenoj verziji postaju jalovi koktizing bez pravog pej-ofa) nego njena besramnost i gnusobnost imaju snažnu konotativnu dimenziju i strukturalni efekat kontrapunkta sa iskupljenjem Urbana Grandijea (Oliver Rid).

Naime, scena "silovanja Hrista" paralelnom montažom je ispresecana prizorima u kojima se Grandije, zabludeli ali sada pravoverni, pričešćuje u nekakvoj divljini, na putu nazad...
...ka svom ĐAVOLIMA opsednutom Ludenu – gde, za to vreme, orgijaju popovi, žbirovi, inkvizitori, egzorcisti i bulumenta državno-crkvenih instrumenata za manipulisanje i ovladavanje ruljom. 
 
A rulja ko rulja, ovom prilikom podbodena je na ove ekscese samo kako bi se stvorio izgovor za represivne mere koje će uslediti, i koje će se pre svega i najoštrije obiti o glavu samom tom čestitom Grandijeu, ali ubrzo i svim ostalim izmanipulisanim i blaženo neslutećim ovcama. 
 

Od njegove lomače (koju tupava stoka beslovesno orgijastički proslavlja) pa do rušenja zidina nezavisnog grada i njegovog stavljanja pod kontrolu ĐAVOLA direktan je put. A taj put, kao u čuvenom završnom kadru filma, vodi u spaljenu zemlju, u wasteland koji su Kralj i Kardinal (THE DEVILS iz naslova!) stvorili svojim podanicima.

Naravno, kratkovida i površna stoka među kritičarima i cenzorima nije primetila ništa od toga jer su im svi ti sisići i pičići (i krstići) toliko zamaglili um da nisu bili u stanju da vide – šta se tu zapravo dešava, kako je organizovano, koje veće celine je deo, koju funkciju unutar nje ima i kakvo značenje baš tu i baš tako - proizvodi.

Toj stoci je promaklo KO tu, zapravo, siluje Hrista, kako to čini i zašto. A sva poenta je baš u tome da Hrista siluju upravo njegovi navodni branitelji, popovi i sluge sistema (ovde: Kralj), koji su aktivno podbunili histeričnu žensku marvu, krstačama i pretnjama paklom zaglupljenu, da izvedu to SILOVANJE –
 
istovremeno dok onaj najvrliji i najčasniji među njima obavlja pričešće, ne među zidovima crkve (kultura), nego u prirodi (gde je, navodno, bog neosakaćen ovozemaljskim intervencijama).

Paralela sa SRPSKIM FILMOM je neminovna (iako ne želim da kažem da je to filmovi istog ranga, značaja ili čak umetničkog postignuća): baš kao što je ekstremnost NEWBORN PORN scene za većinu površnih posmatrača zasenila Ko tu scenu prikazuje, Kome, i Zašto, te kako ovaj Prvi a kako onaj Drugi reaguju na nju 
 
– isto tako je preživarima 4 decenije ranije promaklo Šta je to i Čemu služi scena "silovanja Hrista", jer su bili u stanju samo da vide preterivanje, blasfemiju i perverziju. Stoka će biti i ostati stoka, tako je zapisano, Amin. 
Za nju će predmetno-prikazivački plan estetskog dela zauvek ostati prvi i jedini, a sve ono između i iza biće joj nedostižno i nepojmljivo.

Posledica toga je: da THE DEVILS nikada nije prikazan u punom izdanju, onako kako ga je Rasel zamislio i napravio. Čovek je umro a da nije video svoj najbolji film u njegovom potpunom, neokrnjenom, neuštrojenom falus-u-oko sjaju. 
Od tog vremena mnogi kontroverzni filmovi postali su dostupni UNCUT – danas nije problem naći, sa svakom sekundom tu gde treba, ni CANNIBAL HOLOCAUST ni TEXAS CHAINSAW MASSACRE ni I SPIT ON YOUR GRAVE ni NEKROMANTIK...Hell, čak i SRPSKI FILM može se ponegde - u crkvopalećoj Norveškoj, npr. - kupiti UNCUT, ali THE DEVILS ne može ni tamo! 
A gledati THE DEVILS bez scene silovanja Hrista isto je tako (bes)misleno kao gledati SRPSKI FILM bez newborn porn scene...

Ali dan-danas, uoči kataklizmatične 2012. godine, NIGDE na kugli zemaljskoj ne postoji puno, UNCUT izdanje filma THE DEVILS. Niti će ga biti. 
 
Za iduću godinu je najavljeno dugo odlagano DVD izdanje – ali u njemu NEĆETE videti THE RAPE OF CHRIST. Zato, Ghoul časti i razotkriva narodu greatest hits iz ove zaista intenzivne, histerične, žestoke scene koja je javnosti prikazana ucelo samo u dokumentarcu HELL ON EARTH, odakle je umontirana u butleg verziju iz koje sam skinuo ove divne captures, u slavu Kena Rasela i na radost crkvomrzećeg naroda.

Ko zna – mlađi među nama možda i dožive istinski uncut THE DEVILS na DVDu ili već nekom nosaču filma u budućnosti – ali sumnjam. Jer, THE DEVILS je najljuća i najžešća i najbeskompromisnija osuda šurovanja vlasti sa popovima i najeksplicitniji prikaz kakvo ZLOZLA nastaje kada se ogavnoj sekti crnomantijaša dadne neograničena vlast! 

Mislite da preterujem? Pogledajte onda ovo ZLO dole – e, tako bi i ova jadna zemlja izgledala kad bi crnomantijaši došli na potpunu vlast! Православна држава
HELL ON EARTH, indeed! Za kralja, popove i otadžbinu!

E, baš zato što im niko nije brknuo kurčinom u oko tako direktno kao Rasel, što ih niko nije sa takvim (opravdanim) besom pojebao direktno u masne svilom i kadifom obavijene vlastoljubive guzice – baš zato ta stoka nikada neće dopustiti potpuno i sistematsko ogoljavanje svoje pošasti koje im je Rasel – anđeli šnjim! – tutnuo na tacni.

Počivaj u miru, Kene Rasele, časna starino!

18 коментара:

 1. Ovo ti je verovatno jedan od najboljih tekstova u poslednje vreme.
  I hvala za eksluzivne skrinšotove...čak i ovako izvučeni iz konteksta izgledaju jako upečatljivo.

  ОдговориИзбриши
 2. A to je taj balans postoji izmedju nas i UK :-)

  Posto u Londonu, u krajnje mainstream prodavnici dvd-ova, moze da se kupi Srpski film, sasvim je logicno da u Srbiji, na ne bas tako mainstream mestu postoji ne cenzurisani The Devils.
  (ima slika u postu: http://trillika.blogspot.com/2011/01/vise-lica-bajke.html)

  pozdrav!

  ОдговориИзбриши
 3. da, prodaje se SRPSKI FILM u Londonu, kako da ne, ali SKRAĆENA, a ne UNCUT verzija...

  ОдговориИзбриши
 4. Imas li namjeru da svoju cjenjenu UNCUT verziju ovog remek dijela okacis na net i podijelis sa pratiocima ovog bloga?

  ОдговориИзбриши
 5. nemam takvu nameru jer se ne bavim time, niti imam vremena da to prebacujem u avi, sečem na parčiće, aploudujem itd. a verujem da nema ni potrebe za tim - ovaj dvd je odavno u prodaji, ja sam ga dobio pre 5 godina, valjda ga je do sada neko ripovao i okačio tu verziju na net.

  ОдговориИзбриши
 6. Problem je sto je uglavnom na netu kao UNCUT oznacena ova verzija od 108 minuta. A obzirom da u opisu cesto nema navedenog trajanja filma, onda nastaje zajebancija za nas sa sporijom internet konekcijom.

  ОдговориИзбриши
 7. Prvo bih želeo da 'oživim' ovaj odličan tekst o Raselovom "The Devils" pošto nije loše povremeno podsetiti ljude da postoji nešto avangardnije od Godara kog svi slepo poštuju.
  Drugo bih želeo da pojasnim da verzija od 108 minuta se oficijalno naziva Uncut British Version zato što je to jedina verzija koja je ikada išla u bioskope 1971. i iz te verzije je isečeno dodatnih nekoliko minuta za Američko izdanje.
  Treće moram da kažem da Vaša tvrdnja da "dan-danas, uoči kataklizmatične 2012. godine, NIGDE na kugli zemaljskoj ne postoji puno, UNCUT izdanje filma THE DEVILS. Niti će ga biti." srećom i istrajnošću Mark Kermoda nije sasvim tačna. Tačno je da ne postoji DVD ili BluRay izdanje filma ali Uncut Director's Cut postoji na 35mm i prikazuje se povremeno. Nije tačno ni da je Ken Rasel "umro a da nije video svoj najbolji film u njegovom potpunom, neokrnjenom, neuštrojenom falus-u-oko sjaju" jer je puna uncut verzija prikazana praćena Q&A-om sa Raselom i Kermodom prvo u BFI 2004. godine, zatim na BIFFF u Briselu 2006. godine, u Southampton-u 2007., dva puta u Montrealu 2010., Ontariu 2011. i poslednji put u Londonu 2011. Najavljuje se da će biti ponovo prikazana ove godine 24. Avgusta u londonskom The Cinema Museum tokom odlične retrospektive Raselovih filmova gde će takođe biti prikazani "The Debussy Film", "Mahler", "The Music Lovers", i "Savage Messiah", a publici će se obratiti Melvyn Bragg, Mark Kermode, Robert Powell, Georgina Hale, Glenda Jackson, Lisi Russell, Judith Paris, Mike Bradsell, i Brian Sibley. Ko može nema razloga da ne ide.
  Treće, odgledaste li ikada filmove o kompozitorima?
  Hvala Vam što održavate sećanje na Ken-a Russell-a u filmski neupućenoj Srbiji. Sramota je da kada tako jednog fantastičnog režisera pomenete takozvanim velikim filmskim stručnjacima oni moraju da se zamisle pa onda kažu "A da!".

  ОдговориИзбриши
 8. da li imaš neki link gde piše o toj 35mm verziji koja je SASVIM uncut - dakle, sadrži i the rape of christ i SVE ostalo? ja duboko sumnjam u to ali spreman sam da poverujem ako vidim da na nekom dovoljno ozbiljnom mestu to dovoljno explicitno i decidirano piše. bio sam lično prisutan u montrealu 2010. i zajedno sa raselom gledao THE DEVILS na fantaziji - bio je najavljen nekakav 'uncut' ali se u zadnji čas ispostavilo da nemaju pravo da ga tu i tad prikažu pa su kao rezervu prikazali neku drugu verziju (BEZ silovanja krista itd)... nisam još pogledao ove o kompozitorima... sve manje vremena imam za gledanje ozbiljnih filmova jer me drugi poslovi (pisanje, prevođenje, uređivanje) uglavnom toliko izmore da na kraju dana imam snage samo za B-horore i tako neke laganije sadržaje...

  ОдговориИзбриши
 9. Vidite ovde na 35 sekundi: https://www.youtube.com/watch?v=Ar4DHWzHogU. To je iz horse's mouth. Pored Russell-a lično teško da je iko veći ekspert za "The Devils" od Kermode-a.

  Dalje informacije imate i na ovim vlogovima:
  https://www.youtube.com/watch?v=wm8_vLHKOdU
  https://www.youtube.com/watch?v=zBZ5bl8sYY4
  https://www.youtube.com/watch?v=hAY6TFTAmQg

  Jedina scena koja nije uvrštena u restored director's cut je scena plesača koji igraju svoju obscenu0 verziju događaja iz filma ali to je zato što ju je Russell lično isekao iz filma smatrajući da tu ne pripada. Ta scene je poslednja scena u dokumentarcu "Hell on Earth".

  ОдговориИзбриши
 10. Ja sam pre nekog vremena skinuo neku uncut verziju od 113 min (ima je na zalivu, teži 4.1 gb), koja sadrži tu scenu, ali je verovatno udenuta, pošto mi se čini da je slika nešto lošijeg kvaliteta od ostatka filma.

  ОдговориИзбриши
 11. Sve online verzije koje sadrže The Rape of Christ scenu su fan edits. Scena je izvađena iz dokumentarca i ubačena u film.

  ОдговориИзбриши
 12. Како је Линч посјекао тог Кермода у једном интервјуу,овај кренуо да тумачи шта му сцене уствари значе...Каква кардинална грешка!Последњи чоек с ким је требао тако да разговара..И колико овај учитава ,толико на Линчовом лицу видиш мучнину и презир...
  Раселов Готик је божанствен филм,Г.Бирн-Ђаво у лику Бајрона,маестралан.

  ОдговориИзбриши
 13. kermodu svaka čast za zalaganje oko DEVILSA, ali taj čovek je po mnogo toga drugog - budala.

  ОдговориИзбриши
 14. Teško baš da se vidi mučnina i prezir s' tim da se Kermode i Lynch poznaju i sarađuju već dugo godina. Sumnjam da bi Lynch tolerisao nekoga koga prezire i od koga mu je muka. Isto tako sumnjam i da bi Ken Russell bio dobar prijatelj sa nekom budalom pošto je uvek bio poznat po tome što ne trpi takve. A što se tiče učitavanja mislim da je svako ko je ikada imao bilo kakvu interpretaciju bilo kakvog umetničkog dela kriv za učitavanje. Suprotno bi bilo samo gledanje lepih slika. Ipak je Kermode kritičar i analiza je jedan od sastavnih delova njegovog posla. A i bio bi to vrlo dosadan intervju ako bi razgovarao sa Lynchom o vremenu. Takođe nisam baš siguran da "Gothic" ikada implicira da je Byron Đavo.
  Kermode je jedan od retkih pravih kritičara koji su preostali. Ne plaši se da ide protiv popularnog mišljenja, stalno se trudi da upozna svoje čitaoce/gledaoce/slušaoce sa "nepoznatim" filmovima, poziva ih na dijalog, i ne tvrdi da je svaka njegova reč zakon, i zalaže se sa ono što voli a ne samo sedi i nada se da će neko nekad... Jeste vrlo često pompezan ali s' tim da se uvek šali sam na svoj račun zbog toga mislim da to baš i nije neka mana. Ne kao recimo kod Pauline Kael.

  ОдговориИзбриши
 15. Јесте ви браћа од тетке?Да,било му је непријатно када је овај река 'Молим те само немој да кажеш не'-и баш зато што види да му је пријатељ морон јер једно је анализа а друго бујна машта,јер није Линч за сваки солипсизам као што није
  ни против сваке анализе свјих дела,што је показао похваљујући Ј.Dyera...
  Опраштам ја том Кермоду пошто је река да му је Ватро ходај са мном омиљени филм,начи има чоек укус нећемо га каменом.
  ПС Не знаш ти у коме је ђаво.

  ОдговориИзбриши
 16. Od strica. Iskreno meni taj ceo intervju odiše prijateljskom zajebantskom atmosferom, ali svakom svoje. Isto tako što ne treba čoveka kamenom što ima ukusa, ne treba ga kamenom ni što ima svoje mišljenje. Nešto je protumačio na jedan način, ispalo da Lynch nije tako zamislio. Pa nije to dovoljno da ga nazivamo budalom. Uostalom Lynch-ovi filmovi su otvoreni za interpretaciju i pozivaju svakoga da ih protumači na svoj način. Trust the tale, not the teller i tako to. Uostalom, zar nije poenta čitanja kritika i analiza da dobijemo drugačije mišljenje, drugačiju interpretaciju, drugačiji ugao gledanja. On je to tako video isto kao što ste Vi videli Bajrona kao Đavola, a ja nisam.

  ОдговориИзбриши
 17. Зато што нјеси читао Бајрона,но слушао Кермода

  ОдговориИзбриши