понедељак, 4. јун 2012.

PROMETHEUS (2012) Ghoul's review



**(*) 
3-

       Zahvaljujući PR službi MegaCom Filma pogledao sam pretpremijernu projekciju dugočekanog PROMETEJA u subotu, 2. juna, u niškom bioskopu VILIN GRAD, u 3-D. Redovna distribucija počinje u četvrtak 7. juna.
Ovaj rivju sadrži tri dela: 1) Preporuka, 2) Plus i minus i 3) Kritika. Preporuka sadrži opšti stav o filmu, ukratko. Plus i minus ukratko iznosi pozitivne i negativne strane filma, bez obrazlaganja. Kritika sadrži detaljniji osvrt, sa spojlerima, i zato se snažno preporučuje da taj treći deo čitate tek posle odgledanog filma, jer u njemu se razmatraju bitna dešavanja i preokreti i sam kraj filma.
Idemo! 
1) Preporuka.
 PROMETHEUS je prilično daleko od onoga što je mogao i morao da bude i što smo s pravom (?) očekivali od tog reditelja i od te premise. Međutim, uz sve zamerke koje imam na film, on je predstavnik vrlo retke, maltene unikatne sorte kakva se danas više gotovo i ne pravi, i definitivno je vredan gledanja U BIOSKOPU. Ono u njemu što je nesumnjivo odlično – pompezna scenografija, spektakularni svemirski brodovi, tuđinski pejsaži, specijalni efekti i sl. – može se doživeti samo na velikom platnu. Gledanje jednog ovako moćno vizuelno bogatog filma na piratskom TS snimku sa skrnavim polu-zvukom na kućnom monitoru ili televizoru naprosto je zločin prema samom sebi koji nije vredan "uštede" od par stotina dinara. Ne radite to sa ovim filmom. Ako treba da pogledate JEDAN film u bioskopu u narednim danima/nedeljama, to je definitivno PROMETHEUS. Ali, ne zaboravite da u bioskop uđete sa smanjenim očekivanjima; da se ne primate suviše na marketinški hajp; da pokušate da zaboravite na ALIENA i BLADE RUNNERA. Razlozi za to objašnjeni su u kritici ispod, koju nikako ne treba čitati pre gledanja filma.

2) Plus i minus.
+ Dobar koncept, intrigantne ideje, više (sporadične) pameti nego u prosečnom novijem američkom filmu.
+ Odlična vizuelna komponenta, naročito u delovima zasnovanim na dizajnu H. R. Gigera.
+ Izuzetni vizuelni efekti i odlični efekti maske i kreatura.
+ Zanimljiv lik Dejvida (androida) i odlična gluma Majkla Fasbendera koji ga tumači.
+ Rasvetljena je barem jedna "misterija" iz ALIENA: ko je i šta je tzv. "Space Jockey", a indirektno i otkud i čemu sâmi alien(s) xenomorphs.
+ Dobar tempo, bez gnjavaže; pitak i zabavan film.
 

- Posmatran kao prikvel ALIENA, film je nezadovoljavajuć i u smislu ideja i učinka.
- Zaplet koncipiran kao da je za pilot epizodu serije, a ne za zaseban film, sa previše važnih pitanja u srži zapleta nejasnih i nedorečenih.
- Čitav niz nelogičnih, nemotivisanih, kretenskih situacija i ponašanja likova neadekvatnog kontekstu, uključujući i frapantno haotično nepoštovanje elementarne procedure prikladne jednoj ovakvoj ekspediciji (bezbednost, naoružanje, karantin, princip subordinacije, komandna linija i sl.).
- Napadno neubedljiva i neutemeljena motivacija pokretača cele ekspedicije, koja ostaje takva čak i kad je svima više nego jasna neprijateljska priroda okruženja i samih Tvoraca.
- Previše slobode u fizici i fiziologiji kako ljudskog tako i neljudskih organizama drastično rasteže uverljivost i sve prebacuje u sferu bajke i čudesa.
- Nepostojanje jasnih i čvrstih pravila vezanih za anything goes tekućinu u tuđinskim posudama i ničim izazvana sloboda u životnim ciklusima i reprodukciji različitih kreatura koje nastanu kao posledica dodira s njom.
- Previše zbrzan rasplet, sa mnogo akcije, buke i besa, a sve manje i manje smisla, tenzije i emotivne involviranosti prema kraju.
- Užasno loš kraj (poslednjih pet minuta).
- Nedovoljno Gigera: koristili su njegove stare, dobro poznate dizajne, ali ga nisu angažovali ni za šta zaista novo i neviđeno.
 

3) Kritika.
Da li sam bio jasan? Slede SPOJLERI!
Daljim čitanjem ovog teksta potvrđujem da sam punoletan, da znam šta je spojler, da sam na vreme upozoren da bi čitanje ovoga što sledi PRE odgledanog filma moglo značajno uticati na moj doživljaj filma, itd. itd. itd.
Poslednje upozorenje: od sad pa sve do kraja teksta – idu SPOJLERI!


PROMETEJ je prilično razočaravajuć, kako god ga posmatrali.
Kao povratak Ridlija Skota žanrovima SF-a i horora, to je naslov primetno slabiji, praktično neuporediv sa ona dva od pre 30-35 godina, zbog kojih ga najviše volimo i poštujemo; njih uopšte ne želim da pominjem u istoj rečenici sa PROMETEJEM. PROMETEJ deluje kao blago natprosečno odrađeni omaž Skotu od strane nekog holivudskog najamnika – omaž odrađen sa manje duše, srca i pameti, a sa više blefa koji, valjda, današnjoj publici uglavnom uspeva da deluje kao surogat tri navedena elementa.
Kao pokušaj "inteligentnog" SF/horora, ovo je, u najboljem slučaju, poludupasta tvorevina koja nije ni blizu "pameti" koju prepotentno veruje da ima (naročito ako verujete Ridlijevim intervjuima). Mislim, zaplet ovog filma inteligentnim može nazvati samo neko ko na polici drži knjige Eriha fon Denikena odmah pored Dostojevskog (a nije ih ređao po abecedi). Ili, kako to Kim Njumen pametno reče "It’s built around a cold, familiar concept Scott seems to think more original than it is – he hasn’t made an s-f film since Blade Runner (1982), but may also not have seen one or (more importantly) read any s-f books – and has already been treated as a joke by Douglas Adams in The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy and the Doctor Who serial ‘City of Death’." 
            Kao nešto što, navodno, nije prikvel ALIENA nego pokušaj proširenja univerzuma tog filma, ili pričanje sasvim drugačije priče koja se nekako (ipak!) nadovezuje na onu iz ALIENA – ovo je razbešnjujuće frustrirajuća blasfemija prema svemu što je ALIEN bio i ostao, što je činio i značio, što je nagoveštavao i pokazivao. Ovo je film koji su osmislili i napravili ljudi koji ništa pod milim Azatotom nisu shvatili niti u izvornom ALIENU niti u njegovom originalnom konceptu niti u razlozima zbog kojih je funkcionisao i rezonirao taj, naoko priprost "monster body count in space" hororčić, a zapravo jedan od najvećih filmova svih vremena (sasvim sigurno jedan od pet najboljih horora ikada napravljenih).
            U čemu se sastoji "pamet" PROMETEJA? U tome što glavni junaci idu okolo pričajući o veri, bogu i smislu, sa deklarativnim frazama o poreklu vrsta i ishodištu vaseljene? Pih. Onda je DOGMA Kevina Smita još veći i "inteligentniji" film od ovoga. To da smo mi svi u stvari "deca bogova" (što rek'o Deniken), da su nam šukunđedovi u stvari nekakvi švaleri sa dalekih zvezda koji su nas ovde ili posejali, ili manipulirali naše majmunske pretke, ne samo što nije, po sebi, naročito pametan koncept, nego sve i ako ga prihvatimo – ne vidim šta je tako bajno i sjajno u nagoveštaju toga da ovakvi kakvi smo nikad ne bismo ispali da nisu tamo neki preleteli pola svemira da bi nam pripomogli u tome i praktično nam dali sve ono što nas čini različitim od ovih beslovesnih živuljki oko nas koje znaju samo za 4F (feeding – fucking – fleeing – fighting) i ništa preko toga, a svakako ne da ih jednom neće biti i da zato nije loše znati, ili se bar pokušati saznati odgovore na sva ta vilozovska pitanja o poreklu i krajnjem cilju, o svrsi, o smislu, o Bogu, o "životu posle smrti" itd. 
Kjubrik i Klark su se još donekle uspešno igrali sa tim konceptom u ODISEJI 2001 (koja je, zajedno sa svojom parodijom, THE DARK STAR, jedna od dve odskočne daske za ALIENA) – tačnije, sa Konceptom B (usmerena evolucija; "Zvezdana deca" kao subina). Taj koncept podrazumeva da je život nastao sam od sebe, nekako, i došao do izvesnog stepena razvoja, kada ga "preuzimaju" kosmički Instruktori pod svoje, pa posade monolite koji od majmuna naprave majmune u odelima. Skot u PROMETEJU polazi od Koncepta A: Setva na Tabuli Razi. Nije bilo ništa (živo) dok nisu došli Inžinjeri i štrcnuli svoje zvezdano seme na plodne vode i crnice Zemlje, iz čega je iznikao život koji se, sam od sebe, u čoveku, ili barem njegovim perverznim, izuzetnim primercima, izdigao iznad 4F dovoljno da, bar načas, digne glavu iz blata i pičke i komšijske njive prema zvezdama… i vidi pozivnicu svojih Tvoraca.
Avaj, to što je neko za premisu uzeo navodno dubokoumnu tematiku uopšte ne implicira da će i rezultat biti tako nabudženo pametan. Ovo zamešateljstvo sa Inžinjerima (Svemirskim Džokejima) je nedomišljeno i po konotacijama i po smislu u samom zapletu. Zašto su nas uopšte napravili? Iz zezanja? Dosade? Da vide šta će da ispadne? Ili s nekim određenim ciljem? Slučajno? Greškom?
Još važnije, zašto su nam ostavili putokaz ka lokaciji za koju i do kraja filma ostaje nejasno šta je zaista? Da li su nas oni periodično posećivali naživo, kako impliciraju crteži iste zvezdane konstelacije na zidovima od pećina pa preko Sumera i Egipta do Maja? I koja je bila svrha tih poseta – da nam kažu "Ej, narode, ne zaboravite na važan sastanak koji vam zakazujemo na ovde datoj lokaciji, čim budete bili u stanju do nje da dođete?" Ako su već hteli da nas zatru, zašto to nisu uradili tokom jedne od tih praistorijskih poseta, npr. kad su svratili do Maja da im sugerišu šta da škrabaju po zidovima, mogli su tad da kažu: "Eh, da, by the way, vrlo ste nas razočarali, muka nam je više od vas, zajebali smo se što smo vas ikad pravili, sad ćemo da vas izbrišemo ko da vas nikad nije ni bilo. Son cosas de la vida!"
Jedno se čini izvesnim: planeta ka kojoj je usmerena pozivnica NIJE rodna planeta Tvoraca. Ali, šta je onda? I zašto nas zovu u ovu pustinju, u ovu zamku, a ne u svoj dom? I na koji su način uopšte poslali svoju pozivnicu svim tim pećinskim slikarima, tim Mesopotamcima i Egipćanima i Majama? Da su dolazili naživo, mogli su odmah da nas istrebe, bez sve ove gnjavaže sa bareljefima i zagonetkama i booby-trap planetama. Ako nisu dolazili telesno, nego su bili u stanju da šalju vrlo konkretne i elaborirane poruke preko pola svemira (npr. kroz snove, ili tako nekako?) – zašto nisu na taj način izazvali pomor čovečanstva?
Ako je poenta svega jedan nelogično elaborirani booby trap kako bi se na planetu-zamku navukla JEDNA ekspedicija, kako bi se ubilo 17 Zemljana, onda – izem ti tu "naprednu civilizaciju"! Ali onda ne bi bilo ovog filma.
A njega ne bi bilo ni bez g. Vejlanda, the Gazde na Firmu koja će, u narednim nastavcima ALIEN sage da se bavi "građenjem boljih svetova" i, onako u prolazu, zatiranjem ljudskih bića koja ometaju pribavljanje aliena (xenomorpha) u svrhe, valjda, ratovanja ili tako nečega. Civilizaciji koja je proizvela intergalaktičke brodove potrebne su živuljke dobre samo za borbu prsa u prsa, prevaziđenu još u 20. veku, i potpuno apsurdnu kao koncept u 22. veku, ili ko zna kom narednom.
Njegova motivacija da baci niz rijeku trista triliona biliona kako bi opremio ovaj brod i ekspediciju i poslao ih na drugi kraj svemira imbecilan je na više načina.
a) Nema nikakvog opipljivog razloga da veruje da će na drugom kraju vasione Tata-Alieni umeti ili hteti da zaleče njegovu starost i da iz napadno neuverljivog old-age make-upa izvuku bebi-fejs Gaja Pirsa.
b) Civilizacija koja je došla do tog nivoa da napravi ovakav brod i svu mega-fensi tehnologiju koju tu na delu vidimo (nepunih 80 godina od ove krize i nemaštine u kojoj svet danas grca!) morala bi da ima i nekakav lek za hiper-bogatune poput Vejlanda: ako za nekoga s njegovim trilionima nema leka, onda ga nema ni za koga, niti će ga biti! 
c) Ako je već smrtnost tela koje nam je Tvorac dao apsolutno neizlečiva, ako su te kosti i koža na truljenje osuđeni i tačka, s trilionima ili bez njih, okej, šta onda fali Planu B? Naime, ta ista civilizacija uspela je da napravi replikanta (ovde: Dejvid, lik kojeg maestralno igra Majkl Fasbender, jedan od najboljih glumaca današnjice i jedina iskra u onom mrtvom puvalu od filma, A DANGEROUS METHOD). Govorimo o humanoidu koji ne pokazuje nikakve znake starenja i propadanja – ovo definitivno NIJE replikant od sorte made in BLADE RUNNER! Da li je zaista ovoj toliko naprednoj tehnologiji, koja pravi čak i veštačku inteligenciju sasve samosvešću i slobodnom voljom (!!!) – nemoguće da u to sintetičko telo prebaci "dušu" odrtavelog, na-grob-mirišućeg trilionera Vejlanda i tako ga ovekoveči?
d) Nemojmo se zajebavati: podvrgavati živi leš s jednom i po nogom u grobu intergalaktičkom letu, uključujući krio-san, siguran je recept za SMRT! Kakav lek, kakva pomoć, kakav crni spas: lansirajte ovog mumificiranog čilagera makar i na kraću ekskurziju do Meseca, a kamoli trista galaksija dalje – i taj se više probuditi neće! Dakle, njegovo krhko-telesno prisustvo na brodu je čist promašaj.
Što je još gore od ovoga – konotacije Vejland korporacije ovime su drastično banalizovane i trivijalizovane. Jedna od najgenijalnijih dosetki ALIENA (na koju su se nadovezali i svi nastavci) upravo je u tome što prikazuje KORPORATIVNO ZLO. Monstrumi su u suštini razumljivi: imaju zube da nas njima lakše grizu, šiljate repove da nas lakše probadaju, dugačke kandže da nas lakše komadaju, kiselinu umesto krvi da nas lakše prže i pale (a da sopstveno uništenje otežaju), to im je horoskop, tu nema leka; ali ono što je još veći horor od toga jeste kad vidiš da su ljudi, i njihova pohlepa, INSTITUCIONALIZOVANA i oličena u korporaciji Vejland-Jutani, još veći monstrumi, jer žrtvuju svoju sopstvenu braću zarad profita i moći. 
Znači, Zla Korporacija Vejlnad-Jutani jedan je od onih dodira genijalnosti koji krase ALIENA. A onda dođe PROMETEJ pa kaže: ma ne, okej su korporacije, nego je za sve kriva tragična sudba jednog jedinog bogatuna koji bi hteo da živi doveka – u redu je sistem, ne valja pojedinac. To je ta ultimativna reakcionarna poruka američkog filma koju nalazimo u njihovim propagandno-komercijalnim filmićima: nikad nije kriv sistem, spoljna ili unutrašnja politika SAD kao takva: ne, zao je pokvareni predsednikov savetnik, ili poludeli odmetnuti general, ili šef CIA-e koji je delao bez znanja predsednika. Čim neki Brus Vilis ili Dolf Lundgren ili Švarceneger baci iz helikoptera tog zlog pojedinca, sistem ostaje, čistiji i zdraviji no ikad! Ukratko, scenario vadi zube iz mitologije ALIEN sage i zamenjuje ih mekanim plastičnim surogatom koji više ne grize. (Tako barem stvari deluju u ovom filmu. Ako nastavka ikad bude, moraćemo u njemu da vidimo tu drastičnu transformaciju kompanije koju će merdžing sa Jutanijem da donese, i da iz ove dezideologizovane, bezube Vejland korporacije proizvede onu bezdušnu mašinu za mlevenje ljudskog mesa koju znamo i kakva jedina može biti u svetu današnjeg i budućeg kapitalizma.)
Nego, mogao bih do sudnjega dana o "sitnim" budalaštinama ovog scenarija, npr. o pripadnicima ove mega-napredne civilizacije, sposobne da prebaci žive ljude na drugi kraj svemira, koji i dalje koriste starinsko vatreno oružje (kad zasviraše klarineti kalibra 45 u svemiru, pomislio sam: "Neko ovde mora da se zajebava! Ovo je kao neko danas kad bi se obračunavao iz kubure Velikog Bleka!"); ili o fiziološkim posledicama auto-operacije koju jedna junakinja ovde izvede na sebi i, odmah posle toga, krene da skakuće, trči i bori se levo i desno a da s njenim iznutricama i sa tek-zašivenom ranom posred stomaka ne bude ništa; ili o apsolutno neoprostivom haosu u ponašanju ove ekspedicije u kojoj se ne zna ni ko je kapetan ni ko naređuje a ko koga sluša, ni koja je ustaljena procedura za redovno a koja za ponašanje u vanrednim okolnostima --- Kad samo pomislim koliku je dramu, i to s pravom, podigla Ripli u ALIENU kad su hteli da inficiranog Kejna unesu na brod, i koliko je ta začkoljica ubedljivo scenaristički rešena (njenu komandu bajpasuje zli android), onda još triput gluplje deluje ponašanje ovog tima kvazi-naučničkih pajaca prema tuđinskim oblicima ("Vidi ga mali puzavi alien, što je sladak! De si mali aliene, čuknem te uglav! Dođi da te pomazim po pseudopodu!"). JEBOTE BOG! Da li su ovo neki naučnici i intelektualci i vodeći eksperti iz svojih disciplina ili gomila pivom-zadojenih kretenoida iz nekog američkog koledža, slučajno sabrana na lutriji i bez obuke i priprema smesta lansirana u svemir? "Kamiondžije u svemiru" u ALIENU ponašali su se vrlo zdravorazumski i uverljivo u datim okolnostima. Ali ovo ovde, ovo su "Moroni u svemiru", plain & simple!
Ili kad, nakon trista pokazatelja da stvari nisu normalne, da se koješta čudno dešava, jedan od misteriozno nestalih članova ekspedicije naprasno dođe pred vrata broda – a kapetan i njegov tim svi zajedno, čoporativno pohitaju tamo, kao: "Ajd' da otvorimo vrata i da vidimo šta ima ispred, sigurno nije ništa opasno!" HOLY FUUUCK! Ili kad, na samom kraju, naša heroina sa par rečenica ladno ubedi čak tri člana posade da se, bez dileme ili premišljanja, zajedno samoubiju jer je to, navodno, za dobrobit čovečanstva – iako ova trojica uopšte nemaju razloga da veruju rečima te unezverene i možda poremećene cure, čiji je momak upravo stradao pa zato može biti emo-psiho-nestabilna! Ne, oni odbiju zapovest komandujućeg oficira, a poslušaju ovu, i skrljaju se svojim brodom u onaj tuđinski, jer im je ova tako rekla.
Previše je rupa u logici, motivaciji, psihologiji, fizici, hemiji--- u proceduri i disciplini i ponašanju ovim vrlih naučnika --- da bih se baktao svima njima. Koliko je ALIEN umeo da svoj fantastični svet učini realističnim i uverljivim na svakom zamislivom planu (tako da nikom nije padalo na um da preispituje ekonomsku isplativost te toliko dragocene rude koju kopaju i voze preko pola svemira onolikim brodom…), toliko je PROMETEJ neubedljiv i fejk s koje god strane ga posmatrali: likovi, motivacija, odluke, ponašanje--- to uglavnom s mozgom veze nema. Možete pogledati seciranje nekonzistentnosti ovog scenarija od strane Jovana Ristića, autora delimično objavljene studije o ALIEN serijalu, sa još detaljnijim i konkretnijim spojlerima, OVDE.
Svet ALIENA deluje promišljeno, izgrađeno, detaljno, i uvlači vas u sebe uključujući tu i nedorečenosti i misterije koji ne ometaju praćenje nego, naprotiv, doprinose opštem efektu. Svet PROMETEJA je sklepan od nekoherentnih i nedorađenih elemenata čija inkongruentnost i nedokuvanost, kako film odmiče prema kraju i zapliće se u sve novim nedoslednostima i nejasnoćama i izmaglicama i tmušama – postaje toliko frustrirajuće OTUĐUJUĆI (yes, alienating) da je moja involviranost kao gledaoca, ionako tanka do tada, bila nepovratno izgubljena mnogo pre tog apsolutno iritirajuće krembilskog završetka, toliko idiotskog da mi je došlo da gađam platno nečim! 
Da citiram Njumena: "Alien was a simple film about people whose most pressing question was would they live through the next five minutes, while Prometheus is a complex movie about people asking big questions about the nature of the universe. It’s just that Alien‘s lost patrol/body count/runaround story takes place in a universe that has been thought about deeply and which contains mysteries that connected with audiences – we loved the film because it had a sense of knowing more than it told, which added to its horrors and mysteries. Alien is awesome in the old-fashioned sense of ‘with awe’. Prometheus seems to feel that any exciting genre elements are token, even as its deep thoughts are ultimately shallow."
Glavni problem ovog filma je što se ponaša kao da je PILOT za planiranu TV seriju (što i ne čudi kad ga je doktorovao lik koji je pisao LOST). Kao, "Okej, narode, možda ovo deluje nedorečeno, ili glupo, ili nepotrebno, ili sumnjivo – ali samo malo strpljenja: kupite kartu za nastavak, i nastavkov nastavak, i za sledeću trilogiju iza toga, i sve ovo će vam, kao, biti jasno ili barem smisleno na kraju balade!" Ma nemoj! Čujem da ih je tako zavrnuo i sa završetkom LOST-a, mada ja tu pantljičaru nisam ni hteo da gledam jer mi je u startu smrdela na kilometar, ali sudeći po komentarima fanova na netu, izgleda da ih je Lindelof vukao za nos nekoliko sezona a na kraju balade im nije pružio zadovoljavajući odgovor na progresivno sve veće rupe u zapletu.
ALIEN savršeno funkcioniše i ako ne znamo otkud ta jaja, ko ih je sneo, i zašto, i šta traže na tom srušenom brodu, i ko/šta je Spejs Džokej – ali PROMETEJ ne može da funkcioniše kao zaseban film ako ne znamo šta su sa nama hteli Džokeji na početku, zašto su nas stvorili, zašto su potom odlučili da nas istrebe ili tačnije zašto je naše istrebljenje TOLIKO fucking bitno da oni moraju da konkoktuju prenabudženo komplikovani plan koji uključuje delovanje na daljinu (?!) i slanje "pozivnice" koja se preslikava po zidinama drevnih civilizacija – štaviše, naše istrebljenje je Inžinjerima toliko bitno da oni rizikuju SOPSTVENO uništenje tim prekomplikovanim i preopasnim bio-oružjem, i umalo se njime trapavo i ne unište, na toj misterioznoj planeti na koju su nas pozvali još pre mnogo hiljada godina. Šta je to još pećinski čovek zgrešio da bi mu ovi po stenama u jazbini iscrtavali mapu do Tvorca ("Dođi, sine, da te jebem")? Zašto su na odredište ostavili ove ružne kanistre sa ANYTHING GOES zaraznim materijalom od kojega su i sami stradali? Kako je onaj jedan dipl. ing. preživeo to što je sjebalo sve njegove sunarodnike? Po kojim uopšte principima funkcioniše ta čarobna sluz iz koje rastu i crvi i pipci i ktului i zenomorfi, kako scenaristi ćune?
Naročito je goruće pitanje: zašto je android izazvao prvu zarazu? I s tim povezana misterija: da li Dejvid dela po sopstvenoj volji, ili po programu koji mu je usadio matori Vejland? Cui bono? Ko ima profit, i koji, kakav, kako, od svesne, namerne zaraze među ljudstvom? Jedno je sigurno: deda Vejland sigurno nema ništa od toga da seče granu na kojoj sedi i da pobije tim koji ga je dovezao i koji treba, valjda, nazad da ga vrati. Zašto bi čiča programirao replikanta da sjebe ljude, pa time i samog sebe? Istina, dedina motivacija je u korenu neubedljiva, od samog starta (umalo napisah: od samog Sartra!), još pre nego što je krenuo sa Zemlje ka dalekoj, dalekoj planeti i njezinoj sumnjivoj nadeždi – a ta nadežda postaje napadno kretenska jednom kad dospeju na lice mesta i shvate da imaju posla NE sa eliksirom mladosti, života i seksipila nego sa (citiram) "oružjem za masovno uništenje". Ali ništa od tih horor zbitija ne pokoleba deda Vejlanda da se do samog kraja nada da će ing. Tvorac da ga dočeka raširenih ruku i sa eliksirom večnosti u levom zadnjem džepu, na izvolte.
Tu postoji jedna mogućnost koju predlaže Aca Radivojević: po njemu, suprotno svemu što smo videli kod nepouzdanih programiranih androida u dosadašnjim nastavcima ALIENA, ovaj Dejvid ovde ne dela po programu, nego na svoju ruku. Navodno, nije mu Vejland kazao da krijumčari na brod ćup sa čarobnom ubilačkom naftom (zašto bi? da njome macka svoje sasušene bore kako bi postao mlad i lep?), nego je taj replikant – od svoje volje i svoje sopstvene pameti – radoznao da upozna Tvorca svojih tvoraca, odnosno da vidi kako će njegovi tvorci (ljudi) da reaguju na susret sa svojim Tvorcem, koji želi da ih istrebi. 
Ovo ne zvuči loše, u teoriji. Avaj, Dejvidova motivacija u ovom filmu nedovoljno je jasna, plus: neizbežno je obojena onim što znamo da su njegovi POTOMCI, mnogo posle njega (dakle, naprednije, usavršenije verzije), radili. Ne zaboravimo da PROMETEJ opisuje daleku praistoriju ALIENA. Dejvid je čukun-čukun-čukundeda Eša iz ALIENA. Da li se od nas zaista očekuje da verujemo da je jedan android u pradavnoj praistoriji posedovao samosvest u rangu Roja Betija (iz BLEJD RANERA), i da je delao na svoju ruku, iz radoznalosti i indiferentne malicioznosti prema svojim tvorcima – a da su mnogo kasniji (i napredniji?) modeli, poput Eša, bili slepe mašine vođene jedino svojim usađenim programima? Prc. Istina, kompjuteri i ukupna tehnologija displejovana u PROMETEJU primetno je naprednija od one koju videsmo u, hronološki, mnogo kasnijem ALIENU. Uporedite ove bestelesne hologramske andrmolje iz 2089. sa onim smešnim 1970s monitorčićima iz ALIENA, koji se zbiva barem stotinak godina kasnije. Uporedite ove lagane seksi trikoe za šetkanje po nezemaljskom okruženju u PROMETEJU (preslikane iz PLANET OF THE VAMPIRES Marija Bave) sa onim glomaznim, nekomfornim, teškim, nepraktičnim skafandrima iz ALIENA koji umalo da pomore pola glumačke ekipe koja se gušila u njima...  
Međutim, ako je ovo sa kompjuterima i skafandrima samo nepromišljeni goof u kontinuitetu i hronologiji koje su morali da poštuju, a nisu, onda ovaj momenat sa Dejvidom unosi problem mnogo veći od nekakvog goofa, jer u potpunosti izvrće na glavu "univerzum" kojega je, navodno, deo. Prosto rečeno, ma koliko svi mi priželjkivali pravi prikvel ALIENA, ovo što smo dobili je jedan prilično neuspeli, frustrirajući, izluđujući mutant između potentnih premisa nevezanih i teško spojivih sa ALIENOM (veštačka inteligencija vs. ljudska inteligencija vs. antiljudska inteligencija) s jedne strane, i elemenata ALIEN sveta, ikonografije i elemenata zapleta (i žanra) koje očekujemo. I oni se neprestano sudaraju jedni sa drugima: usiljeni horor bez smisla i niđe veze ubacuje se protivno svakoj logici i zapliće se u noge zapleta koji bi, bez toga, mogao da se smislenije i pametnije odvija i razvija. (Npr. dva "naučnika" naprasno odluče da napuste ekspediciju usred alien "piramide", kao da su tu na izletu a ne po zadatku, i da lutaju njenim hodnicima – u stilu, "Fućka nam se za vašu ekspediciju, odosmo mi samoinicijativno nazad na brod, jebeš PS i liniju komande i proceduru i sranja!" a kad, potom, naiđu na ALFA (alien life form), krenu da ga maze kao da su na Zemlji i da je to nekakva zalutala pudlica, a ne bledi pipak na zlokobnom mestu gde su, kao što su malopre sami videli u misteriozno očuvanom hologramskom filmu, nekakve naprednije grdosije već nagrabusile od ko zna čega…)
A s druge strane, kvazi-filozofija i baktanje sa pitanjima Who made who (and why) zapliću se u noge stvaranju konzistentne atmosfere, napetosti i strave, koji su ovde grdno rasplinuti i neefikasni. I sve vrlo brzo postaje "the kind of movie that tells you what you’re supposed to feel rather than engendering those emotions, and prone to telling you what’s going on, rather than showing you," što reče jedan solidan rivju.


Na to se nadovezuju pitanja vezana za "jeste prikvel/nije prikvel" koktizing i namigivanje/negiranje namigivanja fanovima ALIENA. Skot i scenaristi koje je angažovao hteli bi da se prcaju ali da im ne uđe; hteli bi i jare i pare; i prikvel i samostalni film i pilot za seriju; i horor i SF-dramu i filozofiju i saspens i akciju i eksplozije i kreature i spektakl i body-horror i bacače plamena i smisao života i da li smo sami u svemiru i Who made who i čemu sve ovo…
            Ako ovo NIJE prikvel, zašto se jednom ili dvaput čuje muzička tema iz ALIENA, tj. njena varijacija? Zašto je dizajn alien broda, sasve Džokejima, bukvalno preslikan od onog Gigerovog, iz ALIENA? Što reče Njumen, "Today’s fans can debate, thanks to inconsistencies left in between drafts, whether or not the Space Jockey of Prometheus is the same one the Nostromo found in Alien.  If not, there’s an awfully big coincidence out there; if so, then the continuities don’t quite match up." Tačno tako. Završetak ovog filma nikako se ne može nalepiti na dešavanja iz ALIENA. Ovaj Džokej na kraju PROMETEJA ne završi na mestu gde ga zateknu ovi u ALIENU, za volanom (iako ima istu stomačnu tegobu). Ovaj brod, istovetan onome iz ALIENA, nije čak ni na istom planetoidu. A opet, ako je ono u ALIENU bio neki sasvim drugi brod i drugi Džokej, "koincidencija" je preterana i – apsurdna.  
Da li je možda istrebljenje ljudske rase toliko užasno bitan zadatak da je nekakva navodno napredna civilizacija Inžinjera posvetila sve svoje resurse, tokom milenijuma, da kreira širok dijapazon bio-oružja i da to đubre raseje po celom svemiru, upola (?) uništivši i sebe same pritom a i ko zna kolike još druge rase na čije planete su zabasale te grdne flotile sa "oružjima za masovno uništenje", pa je stoga onaj brod na koji nabasa Nostromo u ALIENU samo jedan (istovetan! isti istijat! copy-paste Giger!) od ko zna koliko raznih brodova sa ovim pošastima i otrovima i klicama i đubretom koje su naši vrli Inžinjeri odaslali prema Zemlji čije je uništenje toliko bitno da se, zarad tog cilja, mora žrtvovati i zdravlje većeg dela ostatka vasione i eventualnog života u njoj?! KOJEŠTA!
            I finalni udar na sve: u zadnjoj sceni iz stomaka Poslednjeg Srbina – ovaj, Poslednjeg Džokeja, izađe alien. Ali, braćo i sestre, ne izađe onaj malecki grudorazbijač ("Hello my honey, hello my baby, hello my ragtime gal!"), kako smo navikli i kako jedino ima smisla.  
Ne, iz grudi Džokeja izađe veliki, odrasli, već sasvim formirani, dvometarski zenomorf (!) i još jedno jaje pride (!!!). A što je najgore, čak ni taj zenomorf ne izgleda kao oni iz ALIEN serijala: liči, donekle, ali nije to taj. Izgleda u svakom pogledu inferiornije – kretenskijeg oblika glave, bezveznijih (konvencionalnijih) vilica. Kao da nisu hteli da plate Gigeru za originalni dizajn, pa su napravili the next "best" thing: nekakvo niti-jeste niti-nije čudo čije kreveljenje i urlikanje u poslednjim sekundama pre špice predstavlja samo finalni šamar svakom self-respecting gledaocu, a naročito self-respecting poštovaocu ALIEN sage. 
Da i ne ulazim u to da je ova pojava višestruko usiljena i kretenska: kog je to životnog ciklusa i koje biologije sad pa ovaj ovde alien deo? Ne zaboravimo, njega je napravilo ono džinovsko Ktulu-čudo, silovanjem Inžinjera kroz usta, a Ktulu je nastao od Ktulčeta koje je sebi iz utrobe izvadila Naomi (pa zaboravila da ga uništi posle tog abortusa, u žurbi valjda, i nadajući se da neće, tako zatočeno, i bez ikakve hrane, da samo od sebe naraste u čudovište od pet metara i petsto kila žive vage!), a ona ga je začela seksom sa svojim zaraženim momkom, koji je progutao zaraznu alcohol-resistant ANYTHING GOES materiju koju mu je u piće ubacio replikant Dejvid iz nejasnih pobuda. To se zove ZAPETLJANCIJA bez glave i repa! Znači, ona nafta iz bio-kanistara treba da zarazi muške u nekakve ubilačke mutante (s kojom svrhom?) a žene da oplodi džinovskim Ktuluima čija je svrha – da PONOVO izjebu domaćina kako bi iz njega/nje ovog puta izašlo znatno manje i slabije stvorenje od tata-Ktulua / džinovskog Fejs-Hagera! Pa jebo ih otac blesavi – ma koliko apsurdan i evolutivno neodrživ bio životni ciklus aliena (izvornog), on je imao barem neke daleke paralele sa izvesnim insektima, i predstavljao je nadgradnju nečega što bi, pod izvesnim uslovima, moglo da ima nekakvu funkcionalnu logiku. Ovo što se zbiva u PROMETEJU sa svemogućom tekućinom ™ je najobičnije "jebo lud zbunjenog" anything goes!
Super je to koketiranje sa nihilizmom i blasfemijom koje se može nazreti ovde-onde u filmu: i baš zato što je, negde u dubinama ispod svih svojih kalkulacija, ovaj film imao nešto na pameti – baš zato je, kažem, veća šteta što od svega toga nije napravljen još hrabriji, još smisleniji, još zaokruženiji film, za čije likove i dramu bi nas bilo briga, čije proklamovane ideje bi nam golicale mozgove ne samo kroz replike nego i kroz dramatizaciju, koji bi bio fokusiran na jedan lik (npr. Dejvida) i jednu temu i ideju, a pokušaji strave bili visceralniji i efektniji nego što jesu – film koji se ne bi "završio" sa dvostrukim moronskim migovima ALIENU: prvo sa odjavljivanjem poslednje preživele (napadna varijacija Ripline poslednje poruke pred san na kraju ALIENA) a onda i sa tim poludupastim polugigerovim kvazi-zenomorfom i njegovim GRRRROOOAAAARRRR (u prevodu: "Nastaviće se")… Možda. Ako u dovoljnoj masi pohrlite u bioskope i platite karte za ovu pilot-epizodu. A ako Ridli poživi barem koliko deda Vejland, ko zna, možda i stigne da snimi sve te nastavke kojima je obećao da planira popuniti rupu između PROMETEJA i ALIENA… Nek' nam je živ i zdrav Ridli Pantelija...
P.S: Velika je šteta što Gigera nisu angažovali u punom opsegu, da dizajnira nove elemente ovog sveta. Umesto toga, šićardžijski su preslikali njegov dizajn Džokeja i komandne sobe (i uzeli nešto malo ranije neupotrebljenih, ali odavno plaćenih dizajna), a ostale lokacije i kreaure dizajnirali su neki drugi – i to se vidi. Spoljašnjost tzv. piramide na toj planeti izgleda vrlo neupečatljivo, baš kao što je osrednja i ta džinovska alien-man glava koja lebdi u hangaru sa bio-otrovima (valjda da ta DNK pošast ne zaboravi od koga je potekla?), baš kao što su nenadahnuto dizajnirani i sami Inžinjeri ispod Giger-dizajniranih "šlemova", baš kao što su prozaični i ti mini-kontejneri u kojima počiva alien WMD… Šteta. Giger je živ i zdrav, i nejasno je zašto i ovog puta nije bio maksimalno uključen – jer da jeste, eye-candy bi sigurno bio znatno žešći i svakako bi pomogao da ova gorkoslatka pilula deluje prijatnija nego što jeste.
          No, to nam što nam je: PROMETEJ nije zaista abortus, ne bih išao tako daleko, ali definitivno jeste rođen prerano, carskim rezom, sa delimičnim oštećenjem mozga, porođen od strane previše babica, i za sada ostaje u inkubatoru, do daljnjeg. Sumnjam da će eventualni nastavci mnogo pomoći retroaktivnoj rekonvalescenciji, ali… ajd' da vidimo i to čudo.

65 коментара:

  1. Molim te iz kakvog to purističkog staromodarskog i puritanskog motiva insistiraš na 'konzistentnosti'?

    Čak i Rodji Ebertu se svideo film, samo ti nešto picajzliraš i pizdiš.
    Omatorio si bre.

    Meni se baš dojmila nedoslednost, nedorečenost i pogubljenost scenarija, koji mnogo bolje od neke konzistentne priče oslikava izgubljeno i otudjeno duhovno, psihičko i društveno stanje posthumanog subjekta 21 veka!

    I bio sam zahvalan Bogovima što konačno malo poetike nezavisnog filma ulazi u mejnstrim, i što ima još i smisla za humor, za razliku od OSMOG PUTNIKA.

    Ako hoćeš konzistenciju, idi gledaj THE AVENGERS. Tamo je sve konzistentno i zaokruženo posvećeno glorifikaciji američke vojske!

    ОдговориИзбриши
  2. A tek ga Ristić prećera jebote.

    Pod jedan, nije tačno da je sve baš toliko nekonzistentno kao što ispada iz njegove vivisekcije. Na primer, u sceni carskog reza scenarist se potrudio da bar dva ili tri puta naglasi kako ona uzima neka sredstva za anesteziju pre i posle operacije. Očigledno je bio svestan da će publika da se javi sa pitanjima o realističnosti takvog hirurškog poduhvata. Pa onda, Ristić se buni što ona uspeva da stigne do operacione sobe bez progona - a jasno je pritom da su Vikersova i Vejland u drugoj sobi zauzeti mnogo važnijim problemima nego što je sudbina iznajmljene arheološkinje. Pa što bi je onda progonili? I tako dalje.

    Ali najbitnije od svega, ne razumem zašto Ristić i 50% svetskih kritičara insistira na nekoj klasičnoj dramaturgiji u priči koja je sasvim očigledno alegorija, i ima čak puno elemenata moraliteta - u kojem su likovi uvek plošni i nerealistični - pa još uz to naučna fantastika???

    ОдговориИзбриши
  3. - znaću da sam omatorio kad mi se ukus poklopi sa rođom ebertom!
    - na konzistentnosti NEĆU da insistiram kad gledam experimentalni, avangardni, ili neki drugi film čija je poetika očito nelinearna, nelogična, zasnovana na proizvoljnosti i toku svesti i koječemu. na konzistentnosti MORAM da insistiram u jednom holivudskom, komercijalnom, žanrovskom, narativnom filmu sa klasičnim likovima, motivima, temama, naracijom itd.
    - eventualna alegoričnost filma NIJE izgovor za to da se likovi ponašaju i govore kao retardirani kreteni. osim toga, AKO je ovo alegorija, ključ i značenje bi morali biti očigledni i jasni, a to u ovoj zbrci koječega nimalo nije slučaj. KOJU nam, tačno, alegoriju pruža ovaj film? O ČEMU se radi u njoj, šta nam ona poručuje?
    - što se tiče scene auto-operacije: nije BOL ni jedini ni najveći problem u toj sceni. okej, mega-brz i mega-jak pain-killer je učinio da vađenje stvora iz stomaka bude na nivou podrezivanja nokta. neka bude, to je taj SF. ali nikakav pain-killer ne može da učini da joj rez kroz kožu i mišiće, makar i onako zaštepovan, SMESTA zaraste, i da se to sve ne pokida i pocepa od onolikog skakanja i trčanja koje urzo zatim usledi. niti pain-killer može da spreči šikljanje krvi iz takve jedne rane. pa jebote, ljudi DANIMA posle vađenja slepog creva leže u bolnici, i potom se kreću vrlo sporo, oprezno i bez naprezanja a kamoli skakanja i bacanja levo-desno, a ova – 5 minuta kasnije posle tog samo-kasapljenja počne da se bavi atletikom i gimnastikom!
    - moralitet? a koje je naravoučenije ovog "moraliteta"? zar nije OSNOVNI sine qua non moraliteta da nam pruži jasan, nedvosmislen moral? a koji "moral" proističe iz ove nedokuvane, nedovršene, poludupaste anything goes storije?
    - aha, znači ako je film SF žanra, onda – jebeš logiku, zdrav razum, smisao, psihologiju i ostale gluposti, to je samo nekakva fantazija, priča o stvarima koje ne postoje, pa stoga i ljudi mogu da se ponašaju kretenski, a da rezultat ne bude takav? koješta!

    ОдговориИзбриши
  4. Satiru, pre no što počneš da pišeš svašta prvo dobro pročitaj šta sam napisao. Ne nalazim se ni u jednoj gluposti koju si ovde napisao. Ali ni u jednoj.

    Gde sam ja napisao da se bunim oko sredstava za anesteziju, leba ti?
    Ako je poenta u tome da hoćeš da kažeš da ona samo zbog tih sredstava može da HODA pa još sa onolikim rezom preko abdomena, pa - konsultuj se malo sa lekarima.

    Ali, u SF-u sam video mnogo gore gluposti. Ova je skoro pa oprostiva.

    Sledeća zamerka je, međutim, notorna glupost i potpuna neistina. Gde sam ja napisao da se bunim što Elizabet niko NE PROGONI? Ne batice, ja se izričito bunim što nju kad je ušla u onu prostoriju krvava, izbezumljena i nikakva niko nije pokušao da pita šta se dešava, ali što je još gore, mnogo gore, Elizabet nije ni POKUŠALA - ona koja je naučnica - da kaže da je carskim rezom upravo rodila VANZEMALJCA, i to gle čuda, o logiko nepotrebna, U PRIVATNIM PROSTORIJAMA VIKERSOVE u koje ona ne bi mogla a ni SMELA da uđe, što joj je i stavljeno do znanja u sceni kada su ona i njen muž bili na sastanku kod te iste Vikersove. Upravo u toj sceni je Elizabet Šo ispitivala dotičnu spravu.

    Ako ovde postoji neka teorija zavere, na čemu se ona zasniva? Nemoj samo da mi pričaš da je Elizabeti Šo maca odgrizla jezik samo zato što je ugledala Vejlanda. Ripli je u Alienu 3, pošto je bila LICEM U LICE sa čudovištem koje nije htelo da je ubije, otrčala niz hodnik i ušavši među zatvorenike viknula: "Ovde je". Da je Elizabet pokušala da kaže nešto u stilu: "Ta... tamo u komori... čudovište... izvadila sam... iz sebe...", a da su je onda svi pogledali hladno, to bi bilo nešto drugo. To bi bila drama. To bi bilo ljudsko ponašanje suočeno sa nehumanim (korporativnim). I ti bi onda mogao da kažeš, bog te jebo ova Elizabet je jedina normalna ovde. Investirao bi u nju. Ali - scenarista je razmišljao o nekim drugim stvarima.

    Najveći problem s Prometejem nije petparačka obrada velike teme, već
    unutrašnja logika koja ne funkcioniše - unutrašnji univerzum ovog filma je nedefinisan, počev od prostora po kojem se junaci kreću. Nema pravila, nema granica. Može se ulaziti gde hoćeš i kako hoćeš na letelici koja je, kao, sastavljena od naučnog krema koji se ponaša retardirano. Možeš se izgubiti u piramidi koju si upravo mapirao do najsitnijeg detalja. Može se desiti bilo šta, kako autoru dune. Nema napetosti kad shvatiš da je sve moguće.

    Pretpostavljam da Skotova poslovična vizuelnost iskupljuje sve ove "sitnice"?

    ОдговориИзбриши
  5. Treća stvar - još na raspravi u LK sam se susreo sa gledištem prema kojem je sve što je u Prometeju urađeno potpuno opravdano. Meni je to besmisleno, jer filmovi nisu dogma, nije svaki kadar svetinja, i ne može se svaka kritika na film podvesti pod kategoriju "vi to gledate suviše jednodimenzionalno" ili, što je još uvredljivije, "vi ne umete da gledate filmove." A to je ono što sam čuo u raspravi.

    Problemi sa scenarijem Prometeja su toliko akutni da su postali predmet sprdnje širom sveta. Pedeset odsto kritičara se buni? Jesam li ja na to uticao? Da li je Ghoul na to uticao?

    Niko ti na brani da voliš film, do obožavanja ako želiš, ali kad ideš u raspravu, izađi sa boljim argumentima, SVOJIM argumentima a ne sa pukim pozivanjem na Ebera. On se pri tom i nije baš ubio od toga da argumentima potkrepi davanje najviše ocene. Ranije je to umeo.

    A što se "alegorije" tiče - pa otkad je dovoljno mahati alegorijom da bi se dobio dobar film? Čekaj, sad ću da napalim par poznanika da naprave nekakav treš sa alegorijom, i odmah to ima da proglasim za remek delo. Samo zato što ima alegoriju? Ili zato što autori proklamuju da alegorija postoji? Neće to da ide, mora da postoji još nešto. Posebno ako se nešto reklamira kao SF iz one najbolje, gotovo zaboravljene lige. Na jednom mestu sam napisao: Alien je bio B film koji se iz petnih žila upinjao da izgleda kao A film. Prometej je po svemu A film koji bi se lakše progutao da je B film.

    Što se upliva nezavisnog filma u mejnstrim tiče - produžetak filma za dvadeset minuta na blu reju i kalkulacija nastavkom mnoooogo govori o prirodi celog poduhvata. Kakva god da mu je tema. Jer nije tema ono što čini dobar film, već njena obrada. Čuveno KAKO.

    ОдговориИзбриши
  6. na konzistentnosti NEĆU da insistiram na konzistentnosti MORAM da insistiram

    A zašto ne bi mogli da imamo holivudski-žanrovski megabudžet spektakl film koji bar delimično usvaja tradicije evropskog artifarti eksperimentalnog filma - i obrnuto? Gde to piše da mi HOĆEMO, MOŽEMO I MORAMO da striktno odvojimo ove dve kategorije? Koja nas to Partijska Linija prisiljava na ovakav korak? I zašto bi takav korak bio legitiman u slučaju Kventina Tarantina, ali ne i u slučaju Ridlija Skota?

    KOJU nam, tačno, alegoriju pruža ovaj film? O ČEMU se radi u njoj, šta nam ona poručuje?

    Pa sad o tome možemo raspredati nadugačko i naširoko, ja sam video elemente Vilijama Blejka, elemente Lavkrafta, elemente Blejd Ranera, elemente Hamleta...itd itd... ali meni je nesumnjivo jedna od glavnih poruka upravo - nedorečenost. Ekipa Prometeja (Ognjanović, Ristić, Njuman) odlazi u filmski raj da tamo upozna Velikog Brata, koji će im reći sve što su oduvek hteli da znaju o Osmom Putniku. Ispostavlja se da Veliki Tatica u stvari ne postoji i da svetom vlada pluriformni haos, da je čovek sam od sebe otudjen, i da su prostorno-vremenske koordinate potpuno poremećene. Konfrontirani sa ovim izgubljenim rajem, medjutim, naši junaci ne dozvoljavaju mogućnost da se tu rodi nekakav NOVI OBLIK ŽIVOTA, već nastavljaju da traže Velikog Brata. I šta će ti veći od toga dramski konflikt?

    ОдговориИзбриши
  7. pa jebote, ljudi DANIMA posle vađenja slepog creva leže u bolnici, i potom se kreću vrlo sporo, oprezno i bez naprezanja a kamoli skakanja i bacanja levo-desno,

    - ne znam kako si to zamislio, stavi se u ulogu scenariste. Monstrum izlazi iz stomaka, publika na ivici nervnog sloma, i onda odjednom - pauza. Lagano pretapanje koje sugeriše protok vremena. Ona uklanja tudjinca i zatvara ga u staklenu izolacionu kutiju. Zatim spava, odmara se, rana zarasta. (Na zidu vidimo časovnik koji još direktnije i realističnije prikazuje protok vremena) Ona polako ustaje, ispija Brufen. Proveri da li je rana dovoljno zarasla i onda polako, sporim koracima, kreće prema staklenoj kutiji. Vidimo da monstrum brzo raste. U njoj borba, konflikt: da li da ubijem čeljade i ratosiljam svet potencijalne opasnosti, ili da popustim svom materinskom instinktu, i dopustim mu da živi.Pre no što će doneti odluku, u sobu upada Vikers, i sledi dugačka dijaloška konfrontacija gde ustanovljavamo oprečne ali kompatibilne motivacije ova dva ženska lika. Tek TADA idemo na Treći Čin - kod Vejlanda.

    ОдговориИзбриши
  8. Film je prosto loš. Zato sam se i plašio kad sam video ko je pisao scenario. Zato i deluje kao pilot epizoda ili još gore kao poslednja epizoda serije LOST.

    ОдговориИзбриши
  9. zar nije OSNOVNI sine qua non moraliteta da nam pruži jasan, nedvosmislen moral?

    u svetu umetnosti ne postoji SINE QUA NON...a upravo je želja za jasnim nedvosmislenim moralom i jasnim nedvosmislenim objašnjenjem ono što skrljava posedu Prometeja... kao što kaže doktorka Šo: 'ako su Inžinjeri napravili nas, ko je onda napravio Inžinjere?'

    To se može videti i u slici nerazvijenog, poludovršenog aliena na samom kraju, koji je isto toliko odbačeno dete, koliko su to i Elizabeta/Vikers.

    Nego da dam samo jedan primer koliko je film promišljeniji od onoga što ti i Ristić nudite: kad robot Dejvid probudi Inžinjera, Inžinjer prvo patronizatorski pomilki Dejvida po glavi, pre nego što mu istu otkine. Što je vizuelno paralelno sa scenom gde jedan od tupavih marinaca hoće da pomilki zmiju-vanzemaljca pre nego što ga zmija napadne.

    Možda paralele i veze nisu konzistentne sa stanovišta klasične dramaturgije, ali to ne implicira potpuno odsustvo konzistencije.

    ОдговориИзбриши
  10. "A zašto ne bi mogli da imamo holivudski-žanrovski megabudžet spektakl film koji bar delimično usvaja tradicije evropskog artifarti eksperimentalnog filma - i obrnuto? Gde to piše da mi HOĆEMO, MOŽEMO I MORAMO da striktno odvojimo ove dve kategorije?"
    = tvoj glavni problem, satiru, jeste što se ti ne baviš ČITANJEM nego – UČITAVANJEM. ne samo u čitanju kritika i postova, nego i u gledanju filmova. ovde, konkretno – učitavaš mi nekakvo "moranje" i "partijsku liniju", a uopšte se ne radi o tome. nikad nisam tvrdio da se "evropski" i "američki" pristupi nepomirljivi, da ne mogu biti u istom (a dobrom) filmu.
    PROMETEJ apsolutno ničim ne sugeriše bilo šta avangardno, eksperimentalno, arti-farti, evropsko u sebi. ALIEN je, recimo, daaaaleko bliskiji tome. ali PROMETEJ nije, ama baš ni po čemu. napisan je, odglumljen, uslikan i montiran kao standardni holivudski "letnji" film – to je jedini njegov "žanr" i jedino bratstvo s kojim ga ima smisla porediti – a ne sa koktoom i bunjuelom.

    "ja sam video elemente Vilijama Blejka, elemente Lavkrafta, elemente Blejd Ranera, elemente Hamleta...itd itd... ali meni je nesumnjivo jedna od glavnih poruka upravo - nedorečenost."
    = nisi samo ti "video" elemente koječega nabacane ovde. video sam i ja kojekakve "elemente". NABACANE. a ne sjedinjene u koherentnu, smislenu smesu kakvu jedan komercijalni narativni žanrovski film mora da isporuči, ako ne želi da se pretvori u LAUGHING STOCK gledalaca i kritičara širom interneta koji sasvim opravdano prave viceve na račun debilnosti ovog filma.
    po tebi je, dakle – ovaj film alegorija o – čemu? o nedorečenosti? nedorečenosti koga/čega? nedorečenosti čijoj?
    znaš li ti uopšte koje su odlike alegorije, a koje moraliteta? očigledno je da ne znaš, već samo nabacuješ te fraze, napamet, inače neprimenjive na ovaj film.

    o tvom proizvoljnom i nekoherentnom i suštinski besmislenom izbacivanju fraza dovoljno govori i uporno ponavljanje fraze "Veliki Brat" u kontekstu s kojim ona nema blage veze.
    mislim, legitimno je da svoje halucinacije i "elemente" i proizvoljna "tumačenja" držiš u svojoj glavi, pa čak i da ih plasiraš javno, jer internet trpi sve, ali to takođe znači da moraš istrpeti da ti ukaže na errors of your ways. nisu tebi samo prostorno-vremenske koordinate potpuno poremećene... ;)

    - inače, neću da se stavljam u cipele nesposobnog scenariste: zašto bih ga ja vadio iz nevolja u koje se zapetljao sam, uz skotovu "pomoć"? njegov je problem što mu je važnije bilo da skotu pruži abdominalni set-piece o kome će svi pričati i koji će pretendovati da postigne impakt antologijske "chestburster" scene iz ALIENA (mrka kapa! to se neće desiti!) negoli da takvu scenu dramaturški osmisli i smesti u kontekst u kome će, pored sirovog visceralnog, imati i još neki impakt.

    - finalni kvazi-alien je "odbačeno dete"? ajde? a ko ga je odbacio?

    - inžinjer milki glavu svoje kreacije – nečega što je sam samcit napravio i što, stoga, odlično poznaje. rocket scientist milki glavu tuđinskog stvora o kome ne zna baš ništa, sem da podseća na kobru a nalazi se na mestu pogibije mnogo većih i jačih i naprednijih bića od sebe samog. i tebi je to "paralelno"? ti se ne baviš analizom filma, nego površnim i krajnje glupim asocijacijama koje veze jedna s drugom nemaju, sem na nekom najpovršnijem nivou, ako i na njemu.

    ОдговориИзбриши
  11. Može se ulaziti gde hoćeš i kako hoćeš na letelici koja je, kao, sastavljena od naučnog krema koji se ponaša retardirano. Možeš se izgubiti u piramidi koju si upravo mapirao do najsitnijeg detalja. Može se desiti bilo šta, kako autoru dune. Nema napetosti kad shvatiš da je sve moguće.

    Opet ista priča. Neko je jednom, pre tridesetak godina, možda Tirke u jednoj od svojih famoznih odbrana žanrovskog filma, napisao da MORAMO imati napetost, unutrašnju konzistentnost i pretpostavljam još i realizam, jer kao žanrovski puritanci prosto ne možemo dozvoliti tako nešto kao što je recimo, da se frljnem skovanim izrazom, logika postkontinuiteta, u kojoj nema ni interne ni eksterne kohezije.

    Ja uopšte nijednog trenutka nisam imao utisak da je namera scenarista bila da stvore neku značajnu napetost. Uostalom TO SMO VEĆ VIDELI - u ALIENu! Koja bi bila svrha napraviti kopiju ALIENA? Film se mnogo više doima kao mračna, elegična, crnohumorna POEMA, u kojoj su veze uspostavljene po logici sna.

    Ono što jes jes, Ghoul ispravno nabacuje da (pošto iza filma stoji velika holivudska lova) film takodje ima ambiciju da se ponaša kao megabudžetirani spektakl. I sasvim sigurno su napravljeni propusti u tom smislu, što mene lično nije mnogo uzbudilo, premda dozvoljavam opsesivnim ALIEN fanovima da budu IZNENADJENI I UVREDJENI sto ih deda Skot tako zajeba!!!

    ОдговориИзбриши
  12. opet satir nešto učitava (IZNENADJENI? UVREDJENI? ZAJEBANI?), ali okej, to je sasvim legitiman pokušaj postlogičke neoapsurdističke kvazidadaističke i istovremeno cyberimpresionističke kritike, ili barem nakucavanja reči u prazninu, slično poslednjoj poruci poslednje preživele sa PROMETEJA/NOSTROMA...

    ОдговориИзбриши
  13. PROMETEJ apsolutno ničim ne sugeriše bilo šta avangardno, eksperimentalno, arti-farti, evropsko u sebi.

    - Prvo si mene optužio da ne potkrepljujem svoje argumente, a sad koristiš kvalifikator APSOLUTNO da potkrepiš tezu. E pa ne može to tako. To je jedno, a drugo PROMETEJ kao tekst strašno liči na filmove recimo Fransoa Ozona (SWIMMING POOL) i savršeno se uklapa u trendove evropskog filma sa tom ambivalencijom, nedorečenošću. Da ne idem sad u detalje, jer moram da se branim protiv argumenta APSOLUTNO, to jest 'zato što nema Ghoulov seal of approval'.

    po tebi je, dakle – ovaj film alegorija o – čemu? o nedorečenosti? nedorečenosti koga/čega?

    O značenju alegorije može da se raspravlja, ono nije fiksirano. Za mene je recimo to alegorija o narcizmu, što je uostalom i tema mita o Prometeju. Za tebe je možda nešto drugo, ne znam.
    Alegoričnost nedorečenosti sastoji se u tome što astronauti traže odgovor od Velikog Brata kao što su recimo učesnici u Occupy! tražili od kapitaliste da sruši kapitalizam. Ne shvatajući da Veliki Brat ne postoji tj da su ONI SAMI upleteni u mrežu.


    njegov je problem što mu je važnije bilo da skotu pruži abdominalni set-piece o kome će svi pričati i koji će pretendovati da postigne impakt antologijske "chestburster" scene iz ALIENA (mrka kapa! to se neće desiti!) negoli da takvu scenu dramaturški osmisli i

    - Epizoda JESTE dramaturški osmišljena - (metaforički)pokazuje doktorkino odbacivanje materinstva! I početak njene potrage, emancipacije, o kojoj ćemo saznati u nastavku.

    - finalni kvazi-alien je "odbačeno dete"? ajde? a ko ga je odbacio?

    Pa mater mu, tj doktorka Šo. Ali i Vikers je u suštini odbačeno dete, i na kraju Dejvid. Kao što vidiš postoji konzistencija u obradi Šekspirijanske teme odbačene dece i zavadjenih familija.

    i tebi je to "paralelno"?

    Paralelno je u tome što u oba slučaja likovi (Inžinjer i Kokni) patronizatorski posmatraju kreaciju. Zašto mora da bude BUKVALNO paralelno, da bi bilo paralelno???

    ОдговориИзбриши
  14. Elizabet nije ni POKUŠALA - ona koja je naučnica - da kaže da je carskim rezom upravo rodila VANZEMALJCA, i to gle čuda, o logiko nepotrebna, U PRIVATNIM PROSTORIJAMA VIKERSOVE u koje ona ne bi mogla a ni SMELA da uđe, što joj je i stavljeno do znanja u sceni kada su ona i njen muž bili na sastanku kod te iste Vikersove. Upravo u toj sceni je Elizabet Šo ispitivala dotičnu spravu.

    I šta je tu nekonzistento? Lokacija dramskog konfliktna uredno je navedena u ekspoziciji, kad Elizabet prvi put vidi operacioni sto. Ko i u svakoj drugoj bajci ili mitu ili horor filmu, ona naravno ulazi baš u onu sobu gde su joj rekli da ne sme da udje. Po čemu je bitno zašto ona to baš tako radi? Pa zašto je Hari Din Stenton išao za mačkom znajući da se po brodu šunja vanzemaljac?

    Ali ja ne tvrdim samo da su rupe koje si spomenuo manje rupičaste nego što ti tvrdiš, nego tvrdim da je ta nedorečenost NAMERNA i deo scenarističke strategije, koja je jednako legitimna kao i klasičnija strategija.

    ОдговориИзбриши
  15. Vidi, Ghoule, meni se čini da Satir pokušava da nam kaže kako smo nas dvojica zlikovaca naterali 50 odsto kritičara na planeti da misle kao mi.

    Ovo treba proslaviti. :-)))

    ОдговориИзбриши
  16. o tvom proizvoljnom i nekoherentnom i suštinski besmislenom izbacivanju fraza dovoljno govori i uporno ponavljanje fraze "Veliki Brat" u kontekstu s kojim ona nema blage veze.

    Kako nema kad ona statua u inžinjerovom hramu toliko liči na Skotovu famoznu reklamu iz osamdesetih sa Velikim Bratom???
    A šta je sa 'edipalnim' sadržajem, tata Vejland, Elizabetin tata, i tako dalje. Pa onda i tradicionalno hrišćanstvo, u ime Oca i Sina i Sv. Duha... bla bla

    Uostalom i sam si podcrtao isto sa onom opaskom kako se kritika korporacije personalizuje u liku Vejlanda.

    ОдговориИзбриши
  17. Poštovani Dejane,
    želeo bih da iznesem svoje subjektivno mišljenje o Prometeju, onako kako sam ga ja doživeo. A meni se baš svideo film.
    Mislim da ste previše kritički prišli svakom detalju ovog filma i analizirali njegov ama baš svaki "sumnjivi" delić. Kada bi tako detaljno analizirali originalni Alien iz 1979., teško da bi se i on našao na tih top 5 horora ikada snimljenih, gde ste ga Vi smestili (ja ga stavljam na deobu prvog mesta sa Silent Hill-om). Da krenem redom...
    1. Što se tiče "nelogičnih, kretenskih situacija i likova"- složio bih se da su prenaglašeni, ali nije mali broj ekscentričnih naučnika i danas, pa me ne čudi istetovirani, istripovani geolog u ekspediciji daleke 2093. godine. A onaj (Millburn valjda) što se poigrava sa onim crvom/zmijom i pored znakova upozorenja koje ta živuljka šalje, jeste potpuno retardiran u toj sceni, ali zar nemamo prilike da tako neozbiljne likove gledamo na Discovery kanalu i sl.? Stiv Irvin i njemu slični? Možda je to i pokušaj da se izađe iz stereotipa, jer svi zamišljaju naučnike kao mirne štrebere sa pikslama umesto naočara, koji samo rade i uče, a pritom niti piju, niti jebu, niti znaju da žive... I ne znam zašto bi geolog i arheolog morali da budu "savršeni" tj. bezgrešni. Nisu to neki matematički geniji, već su to profesije kojima može da se bavi svaki iole inteligentan čovek.
    2. "Neubedljiva i neutemeljena motivacija pokretača ekspedicije" je vrlo diskutabilna. Definitivno postoje ljudi koje tanatofobija muči do ludila, a kada takav čovek ima trilione dolara i sto godina života, zašto ne bi probao i poslednju opciju pre smrti, ništa ga ne košta.. Kada umre ionako će ostati bez prebijene pare.
    Sličan problem bi onda mogao da se pronadje u originalnom Alienu. Koji je motiv da se Nostromo skrene s putanje da bi ispitao tamo neki bezvezni signal, gde može da se ugrozi misija i rizikuje 6 ljudskih života, jedna mačka, skupoceni android i milioni tona dragocenog tovara neke rude koju brod prevozi.
    3. "Previše slobode u fizici i fiziologiji ljudskog organizma". Slažem se. Ako je problem u operativnom zahvatu Elizabet Šo, koja i nakon toga skakuće kao gazela, ostaje mogućnost da je medicina i tehnologija toliko napredovala do 2093. da postoji neka mašinica koja okrpi i anestezira organizam za tren. Malo verovatno, ali ne i nemoguće.
    4. "Nepostojanje jasnih i čvrstih pravila vezanih za anything goes tekućinu". Da, nažalost, nedovoljno objašnjen, a poprilično bitan segment filma. Ja sam shvatio (samo jedanput sam odgledao film, postoji mogućnost da mi je nešto promaklo) da se odsečena glava Inženjera nalazila u nekoj vrsti komore sa svim onim posudama gde su održavani specijalni uslovi- ta prostorija je bez prisustva mikroorganizama, dekontaminirana i zato je vugla sačuvana, a ostatak tela je fosilizovan. Upad "naše" ekspedicije poremetio je taj očuvani sistem i pokrenuo izvesne procese i samu tekućinu. Nadam se da će eventualni nastavak (danas se izgleda ništa ne snima bez trilogije) dati neko objašnjenje za fenomen te tekućine.
    5. "Naša heroina sa par rečenica ladno ubedi čak tri člana posade da se, bez dileme ili premišljanja, zajedno samoubiju"- ovo je zbrzano da se film ne bi otegao u nedogled, mada nije baš da je posada bez ikakvog razloga poslušala njen predlog. I sami su imali priliku da vide da su svi ostali članovi posade nestali na vanzemaljskom brodu, koji iznenada izlazi iz zemlje. Mnogo čudnih, zastrašujućih stvari se izdešavalo da bi oni bili spokojni i mirno gledali kako brod nepoznate, nesumnjivo neprijateljske civilizacije uzleće na put ka Zemlji. A i jedan od te trojice je japanskog porekla, pa mu nije strano izvođenje kamikaze. :-))) Možda bi prihvatljivije bilo da je ubačen neki deo filma gde, recimo, neko/nešto ošteti rezervoare kiseonika, pa posada ostane bez dovoljne količine O2 za povratak kući, te se lakše odluči za samouništenje...

    ОдговориИзбриши
  18. ...(nastavak)...
    6. Jovan Ristić predstavlja Elizabetino zaboravljanje "Ktulua" kao jedan od najbizarnijih poteza scenariste, koji značajno utiče na kredibilnost njenog lika i žrtvuje njenu inteligenciju. WTF? Pa kako je ona mogla da pretpostavi da će od onog malog ktulua izrasti onaj ogromni? osim toga, nakon izvršene operacije u onoj kapsuli, Elizabet daje komandu za uništenje izvađenog materijala iz stomaka, pa je očigledno mislila da se na taj način rešila ktulčeta. Taj problem narastanja živog bića od nekoliko centima i par kila do titanskih dimenzija i pola tone, bez ikakve hrane ili tečnosti, je odavno prisutan u Alien-u.
    7. Složio bih se sa vidjenjem Ace Radivojevića po pitanju Dejvidovog delanja na svoju ruku.
    8. Bio-oružje koje umalo nije uništilo i same Inženjere--- zar mi, ljudi, možemo da se čudimo ovome, kad smo i sami izmislili oružje za masovno uništenje, koje je u startu namenjeno za uništavanje ljudskih bića i svega u njihovoj okolini. Dakle, atomske bombe nisu smišljene za uništenje neke tamo daleke polucivilizacije već za ubijanje nas samih. A Inženjeri su bili bar toliko napredniji da su crnu tekućinu namenili nekom drugom, ali se "okrenula" protiv njih. Kako Vam nije palo na pamet da i medju Inženjerima postoje različite rase, filozofije i razmišljanja, neki različiti tabori (USA i Rusija), te da ne žele da nas ubiju isti oni koji su nas napravili??? Život na Zemlji nastao je pre nekoliko milijardi godina, pa valjda su i Inženjeri mogli da se promene, da evoluiraju ili dožive dekadenciju za tako dug vremenski period.
    9. "iz grudi Džokeja izađe veliki, odrasli, već sasvim formirani, dvometarski zenomorf..."- ne bih rekao da je xenomorph na kraju filma baš dvometarski, jer i sami Inženjeri su oko 2,5 m visine. Zašto je preskočen stadijum chestburstera, ostaje misterija do eventualnog nastavka. Kao jedan od mogućih odgovora nameće se veličina tj. volumen Inženjera, koji su dovoljno krupni da iz njih izađe čitav xenomorph, preskačući jedan stadijum u razvitku. Ne znam da li u prirodi kod nekih insekata postoji takav slučaj, ali ovo je ionako vanzemaljska vrsta koja ne mora da sledi ista pravila razvoja kao vrste na planeti Zemlji.

    Dodao bih i da je Alien snimljen 1979. kada su očekivanja javnosti bila daleko manja, a i sam Alien sigurno nije najavljivan kao veliki blokbaster koji će biti jedan od najkultnijih filmova ikada. Dok Prometej jeste. Zahtevi današnje (naročito) američke publike diktiraju neka degenska pravila i klišee koje viđamo u filmovima Majkla Beja i sl. Čini mi se da moderan film 21. veka, naročito SF, ne može da prođe bez predrkanih, psiho-fizičko-hemijski nemogućih scena, samo da bi se zabavila raja i treba se pomiriti s činjenicom da verovatno nikada više neće biti snimljen film nalik Alienu, jer su naprosto druga vremena.
    Alien (1979) i sam broji gomilu nelogičnosti, pa mu to ne umanjuje kultni status- zašto bi bilo drugačije sa Prometejom? I tamo imamo Breta i Parkera koji se ponašaju kao kreteni; kapetana Dalasa koji žrtvuje svoj život (doduše nesvesno) u ventilacionim hodnicima u potrazi za tuđinom, umesto da pošalje nekog od podređenih; imamo jaja na Space-jockey brodu za koja ne znamo ko ih je tu ostavio, ni kada, niti koliko dugo mogu da žive bez ikakve hrane; zatim i Kejna koji prosto nabija glavu u otvoreno vanzemaljsko jaje kao potpuni moron i tako dobije facehugger-ov falus u grlu; a tu je i siroti Bret kojeg šalju da SAM juri mačketinu, iako se opasno stvorenje vrzma unaokolo; ili tek Eša koji od toliko načina da ubije Riplijevu, uzima neke novine i gura joj u usta, itd.
    Da se razumemo, Prometej ima rupa u scenariju, ima dosta nejasnih ili nedovoljno pojašnjenih detalja, ali apsolutno ne zaslužuje tolike negativne kritike.

    ОдговориИзбриши
  19. Oh Bože...

    6. Jovan Ristić predstavlja Elizabetino zaboravljanje "Ktulua" kao jedan od najbizarnijih poteza scenariste, koji značajno utiče na kredibilnost njenog lika i žrtvuje njenu inteligenciju. WTF? Pa kako je ona mogla da pretpostavi da će od onog malog ktulua izrasti onaj ogromni? osim toga, nakon izvršene operacije u onoj kapsuli, Elizabet daje komandu za uništenje izvađenog materijala iz stomaka, pa je očigledno mislila da se na taj način rešila ktulčeta. Taj problem narastanja živog bića od nekoliko centima i par kila do titanskih dimenzija i pola tone, bez ikakve hrane ili tečnosti, je odavno prisutan u Alien-u.

    - Čemu sve ovo pisanje, kada je stvar u sledećem. Ne radi se o tome da li je ona mogla ili nije mogla da pretpostavi da će Ktulće onoliko da poraste već o NOTORNOJ ČINJENICI da je ona NAUČNIK i da sama činjenica da je rodila vanzemaljski organizam, pa tačno da je veliko 5 cm ili 2 metra ono SAMO PO SEBI predstavlja događaj preko kojeg se ne prelazi tako lako, a posebno se ne radi o nečemu što se ne spominje drugima na brodu. Lepo što spominješ Aliena: šta bi sa onom karantinskom procedurom, i to na teretnom brodu? Ljudi na Prometeju su naučnici, i za razliku od svemirskih kamiondžija moraju biti još svesniji rizika od unošenja vanzemaljskih organizama na brod. A pazi, ovde imaš jedan kojeg je Elizabet izvadila iz stomaka. Bilo da je živ, bilo da je mrtav, to je nešto što se PRIJAVLJUJE. U filmskom smislu, to je nešto što se koristi za više od pukog iznenađenja na kraju filma. To je prosto neverovatan scenaristički propust - da majka čudovišta "zaboravi" da se porodila. Tu jednostavno nema šta da se pravda. Notorna idiotarija.

    ОдговориИзбриши
  20. Još nešto - nije toliko bitno da li je ona njega uništila ili nije. Bilo je bitno kako je ona reagovala na to. U onom odgovoru Satiru sam se osvrnuo na dotični momenat. Šta znači zaboravljati? Znači ne reagovati na ono na šta se mora reagovati ako si žena, a posebno ako si polugola, krvava, operisana i lunjaš po brodu. I još ti se u roku od nekoliko sati na najmonstruozniji način ostvarila životna želja - da dobiješ dete.

    Uh. Naučnici su ljudi, isto kao što su ljudi svemirske kamiondžije. Ili marinci. Čak i zatvorenici u Alienu 3 su se ponašali ljudskije. To je problem.

    ОдговориИзбриши
  21. Darko sve što si rekao je odlično, ali najbolji mi je deo o tome kako ALIEN puritanci DOZLABOGA precenuju 'zaokruženost' likova u ALIEN-u kao i njihovu ljudskost, motivisanost, realizam.

    Znači ne reagovati na ono na šta se mora reagovati ako si žena, a posebno ako si polugola, krvava, operisana i lunjaš po brodu.

    Ni ova ti ne drži vodu. S obzirom na to da joj je robot prethodno zapretio da će da je stave u zamrzivač, što bi ona sad imala poverenja u njih da im se poveri?

    ОдговориИзбриши
  22. Vidi, Ghoule, meni se čini da Satir pokušava da nam kaže kako smo nas dvojica zlikovaca naterali 50 odsto kritičara na planeti da misle kao mi.

    Ne bre zlikovci, nego MATORE DRTINE, koje bi po svaku cenu da bude po starom.

    Ja se inače češće ne slažem sa Tirnanićevskom školom filmske kritike koja se često plasira na ovom sajtu, ali svejedno volim sajt zbog njegove strasti, opsesivnosti i autorovog konjskog entuzijazma za film i književnost.

    Činjenica da je film izazvao tako jasno polarizovane reakcije kod kritičarstva i gledalaštva najbolje svedoči o tome da je dobar, i da je strategija scenariste da sludi i zbuni uspela. Da je film stvarno loš, niko se ne bi trc'o da ovoliko o njemu kenja.

    ОдговориИзбриши
  23. Ne bre zlikovci, nego MATORE DRTINE, koje bi po svaku cenu da bude po starom.

    - postoji znacajna razlika izmedju toga da je neko nekakav tradicionalsita i zeli da dobija standardizovane stvari i filma koji je u mnogim segmentima besmislen. To ne vidim kao bilo kakvu inovaciju vrednu divljenja.

    A zasto se toliko kenja o filmu nije zato sto je sjajan, nego zato sto je na sva zvona lupao o tome kako ce biti sjajan, novo remek-delo Ridlija Skota od kojeg se mnogo ocekuje. A onda odes u bioskop i strefi te takvo razocaranje zato sto si dobio samo jedan nasminkani blokbaster proizvod koji sjajno izgleda, ali ti je bas zato jos zalije sto je scenario ispod njega takva, u najboljem slucaju, prosecna bljuvotina.

    ОдговориИзбриши
  24. To ne vidim kao bilo kakvu inovaciju vrednu divljenja.

    Kao što se upljuvah objašnjavajući, izneverena očekivanja su jedna od tema filma. Film je u suštini tragična priča, o promašenoj kreaciji.

    I mada sigurno ne udara tako direktno i žestoko kao ALIEN, duboko mi se urezao u svest kao slika, kao prostor, kao skup misli i osećanja.

    Vrsta nadražaja koju 'blokbaster publika' OČEKUJE nije i ne treba da bude predmet diskusije. To je stvar ukusa. Ja se slabo kad palim na blokbastere bilo koje vrste.

    Što se tiče prilično briljantne marketinške kampanje koju su napravili pre filma, i ONA je deo celog projekta. Film deluje i preko tog prostora, interaktivnog prostora.

    ОдговориИзбриши
  25. @godineumagli: ja bih rekao da Elizabet ništa nije zaboravila, već je svesno prikrila tu informaciju strahujući za svoj život, jer joj je Dejvid već pripretio. Izvini ali ne vidim ništa sporno u tome.
    A to da su se zatvorenici iz Alien 3 ponašali ljudskije od ovih naučnika... hmmm... kada su u pitanju ovakve situacije u kojima se čovek susreće sa potpuno nepoznatim, po život opasnim bićima, na drugoj planeti, gde od svake odluke zavisi sopstvena glava, siguran sam da bi okoreli kriminalci mnogo trezvenije i sa mnogo manje straha prilazili rešavanju problema od nekih naučnika bilo da su štreberčići ili ne.

    ОдговориИзбриши
  26. Ili kao što reče Ristićeva šarmantna kolegica Artuković,

    http://www.facebook.com/notes/jovan-ristic/prometheus-kutak-za-sporni-trenutak-spojlera-ima-koliko-ho%C4%87ete-neka-%C4%8Ditaju-samo-/10150965145930818

    Baš ta opisana refleksna putanja franšize sjajno argumentira suprotno od onoga što tvrdite. Dakle, sve to jest upravo dobar dokaz da je cijela stvar krenula od umjetnički jako lijepo ocrtane i potpuno estetski zaokružene nespoznatljivosti - one Scottove kojoj on sam ostaje dosljedan.

    ОдговориИзбриши
  27. Darko Timotić je, Satire, sasvim fin i prsitojan momak s kojim je milina razmmenjivati stavove, čak i kad se ne slažeš sa svime što on piše. Ima tu sasvim validnih zapažanja. Al' ti si baš prs'o. Onako, dibidus. Boli me uvo da li si ili nisi u pravo. Nastupaš kao neki krstaš. K'o da si u srodstvu sa nekim iz ekipe. Ovo je, jebote, samo film. 'Oladi malo.

    ОдговориИзбриши
  28. Анониман18. јун 2012. 09:25

    Ghoule,

    film nisam gledao, ali mora da bude dobar kada se tolika koplja ovde ukrštaju sa toliko strasti. Na žalost, ne smem još da pročitam ceo tvoj post, kao i većinu komentara, zbog spojlera naravno, ali će se sigurno ova strana i dalje puniti sočnim tekstovima i razmenjivanjem mišljenja. Gledam unapred(look forward)! :)

    ОдговориИзбриши
  29. "strategija scenariste da sludi i zbuni uspela."
    to nije bila nikakva strategija. jednostavno napisao loš scenario.

    ОдговориИзбриши
  30. Here is some funny post-neo-quasi-theory claptrap stream of consciousness anything goes whatever - in defense of PROMETHEUS. I'm ashamed to say: the author is a Serb :(
    PS: Da, ovo je taj nesrećni Post-Continental Satyr koji se isprolivao gore, bacite pogled na njegove kenjaže na engleskom. U gomili koječega ima par zanimljivih uvida.
    PPS: No porn there, don't worry, but there is a 'content warning' before entering!
    http://parodycentrum.blogspot.nl/?zx=e3de52d862a18a13

    kratak sažetak teksta: DRKADRKAĐON DRKA DRKA ĐON ĐON, DRKA DRKA ĐON DRKA ĐON DRKA ĐON.

    ОдговориИзбриши
  31. iako je film uglavnom katastrofa uspio je izazvati gomilu slicnih rasprava na netu (iz totalno pogresni razloga),one se uglavnom svode na krpljenje rupcuga u scenariju da bi svako kako-tako odbranio teoriju sta i kako se desilo i dao neko nalicije svom tom messu ili one poput ove ovde dje neki random fanboy brani ne-odbranljivo.

    Na Twitch.com napisano je par odlicnih (makar po meni) recenzija,pa ko nije nek ovjeri.

    ОдговориИзбриши
  32. E u pičku lepu materinu - nisam dobio Ghoulov seal of approval, a toliko sam to želeo!

    Inače dragi Puritanci, moram da vas obavestim da sam ponovo odgledao film ne bi li našao još po koji način da vas popljujem, i tu otkrih da je crnčuga kapetan uredno izdeklamovao svoju motivaciju po klasičnom prinicpu akcija-reakcija (rekao je drugarici Šo da bi on učinio sve da zlo ne dodje da zemlju, parfraziram). Maglovito se sećam da je jedan od Puritanaca rekao kako je kapetanovo kasnije žrtvovanje za samoupravnu zajednicu nemotivisano.

    Priznaću vam samo da je akcijski deo filma (zadnjih pola sata) ponešto zbrzan, ali to je nešto sasvim oprostivo s obzirom na puku količinu talenta i ideja, a kojih vi s druge strane - nemate - pa zato hoćete da Prometeju skrešete krila.

    ОдговориИзбриши
  33. Očigledno je da je Ridli Skot napravio najveću grešku time što je ovaj film toliko reklamiran i što je namenjen širokim narodnim masama. Ljudi koji inače ne vole SF ili horore, nagrnuli u bioskope očekujući neku ljubavnu dramu u svemiru, pa kada su naišli na inteligentan film, pravi SF a ne neko Transformers/Spiderman/X-men sranje, razočarali se najstrašnije i sada ga pljuju po svim forumima i sajtovima. Kada Godineumagli ili Ghoul iznesu svoje mišljenje potkrepljeno nekim konkretnim situacijama iz filma to je ok, ali ovi što se ubacuju i pljuju film u globalu, jer oni ništa pod milim bogom nisu skapirali, to me izluđuje! Odgledajte ga onda 80 puta pa ćete ga možda i shvatiti... Prometej je najgore ocenjen od publike, a ne od strane kritike.

    ОдговориИзбриши
  34. O Darko. Pogledah i ja film još jedared, zapisujući scenu po scenu, dijalog po dijalog. Nije mi problem da gledam i pišem na slepo. Utisak mi je minimalno bolji, i nažalost sve što mi je ostavilo pozitivan utisak i dalje je vezano za vizuelni deo posla - Ridli je ovo dobro režirao, ima odličnog montažera, fotografija je vrhunska, dizajn takođe. Ne sporim da mi je osnovna premisa intrigantna. Ono što sporim je razrada. Nije film isto što i pravljenje paprikaša - potrpaš željene sastojke (ideje) i kažeš: ovo je dobro jer sam ubacio dobre ideje. Opet, moguće je da pri ovom poređenju potcenjujem paprikaš: mućkanje nije dovoljno, mora se i kuvati, ti sastojci se moraju spojiti u nekakvu celinu. Ne šta je skuvano već KAKO je skuvano. To je ono o čemu ja želim da pričam. Ali, čekajte da prekucam ovo što sam zapisao i postavim link, pa da onda razgovaramo kako valja.

    Nego, zanimljivo mi je kad ljudi u odbrani Prometeja kažu: šta bre poredite ovo sa Alienom. To je drugi film. Slažem se. Ali, on i dalje svojom strukturom, dizajnom i gomilom sličnih situacija priziva Aliena. Ne bi trebalo, zar ne? Nažalost, Darko, Ridli i ekipa bili su, uz sve svoje proklamacije, prilično konzervativni. Ako imaš vremena, pogledaj ponovo Aliena, pa idi u bioskop i pogledaj Prometeja. Obrati pažnju na strukturu filma. Način razvijanja radnje, formalni postupci pri građenju tenzije... Ali to nije sve. Kažu neki: Ovo čak nije isti žanr. Ovo nije horor već spejs opera. Hm? Da li to iskupljuje Prometeja za dramaturške propuste? Najbolja spejs opera koju sam gledao, Imperija uzvraća udarac ima fantastičan scenario (Lorens Kazdan): likovi piju vodu, svi pokreću radnju u srazmeri sa vremenom koje im je dato. Njihovi karakteri se upoznaju kroz pažljivo skrojene dijaloge i gestove. Nema deklamacija. Nema dramaturških viškova - nijednog lika ne možeš da izbaciš, nijedna nit radnje nije suvišna. A šta je Imperija? Prezrena spejs opera, sa elementima melodrame! Ali je umetnički realizovana do maksimuma. Fatalno KAKO. Ja tu realizaciju ne vidim u Prometeju, i on se ne može braniti pričom da je to spejs opera, naučna fantastika ili horor ili neki drugi žanr. Ovde je zatajio zanat. Za ogromne pare uz napadnu reklamnu kampanju ovo što je dobijeno je - otaljano.

    ОдговориИзбриши
  35. Loše si parafrazirao, Satire, a i scenu nisi najbolje shvatio. Njih dvoje prvo razgovaraju o džokejskoj planini, i Janek kaže: "Ovo je isturena baza, verovatno za odlaganje oružja za masovno uništavanje, jer to sigurno neće da drže blizu svojih kuća". I potom kaže da će Prometeja da "vozi kući" Elizabet mu kaže da je u planini pronađen jedan Inžinjer koji je živ i pita ga nešto u stilu "Zar ne želite da ga upoznate". Janek se ne da pokolebati, zbog čega je Elizabet silno razočarana. "Valjda vam je stalo do nečega kapetane", kaže ona. A Janek će na to "Šta god da se desi, to sranje neću da ponesem sa sobom". I nadurena Elizabet će na to: "Onda se postarajte da tako bude, kapetane".

    I sve se to dešava neposredno posle Vejlandovog buđenja a PRE no što iko sem Dejvida provali (1) da se u planini nalazi brod i (2) da brod za cilj ima Zemlju. No dobro, kapetan kasnije preko Elizabetinog šlema ugleda poslagane ampule i preko 3D skenera otkrije da se u planini nalazi brod. Ali, on opet ne zna da brod ide na Zemlju.

    Kada ponovo ugleda uspaničenu Elizabet, ona TVRDI da brod ide na Zemlju. Janek odvraća: "Ovo nije ratni brod". Elizabet kaže jedno od svojih čuvenih: "Verujte mi". Janek se par sekundi (kao) nervira, Vikersova ga tera da poleti u svemir, na šta joj Janek - pošto je u tih par sekundi "prelomio" - poruči da "izbacuje njen modul (kapsulu)" i poručuje joj da u njemu "može da preživi još godinu dana". Ona još ne počinje ni da trči, a Janek već ispaljuje njenu kapsulu (?!?!?). Ne pada mu na pamet da uključi automatskog pilota i usmeri Prometeja na džokejski brod. Ni veseloj posadi (doslovno vesloj) ne pada na pamet da kaže: "Hej idemo i mi u modul(e)". Oni se uz osmeh slože sa svojim kapetanom da idu u smrt. Vikersova trči kao blesava (i ja bih) i ulazi u zaseban mali modul pa se ispaljuje napolje.

    Sad ti poveruj ovakvoj salati postupaka. Mogao bih ja Janeku da poverujem da je njegov lik bolje i uverljivije napisan, ali on to NIJE. Da se totalni hedonista u par sekundi, uz blago mrštenje, pretvori u idealističkog kamikazu, i da svi preostali članovi posade, koji nisu potrošeni u prethodnim klanjima, uz osmeh pristanu da odu u smrt kao da idu na žurku - e to stvarno zahteva veliki skok vere kod mene. Avaj, ljudi se tako ne ponašaju. A čika Ridli je snimio niz filmova u kojima je veoma lepo pokazao da zna (ili bar njegovi scenaristi) kako se ljudi ponašaju u ekstremnim situacijama.

    ОдговориИзбриши
  36. Ristiću zahvaljujem na detaljnom izveštaju i zavidim ti na stenografskim veštinama.

    Ako je Janek rekao da on nikad ne bi to sranje poneo sa sobom to znači da je svesno gurnuo brod u propast ne bi li sprečio da oružje za masovnu destrukciju pristigne na Zemlju. Bez obzira što je nedvojbeno izveo taj čin da bi američka publika izašla iz bioskopa mrtva ubedjena kako su u američkoj vojsci sve same patriote, NE MOŽE SE REĆI da mu je čin nemotivisan ili potpuno nemotivisan.

    Takodje dramska jukstapozicija njegovog čina i preživljavanja drugarice Vikers podržava druge tematske niti u filmu, predstavljajući razne odnose prema sudbini

    Medjutim ti i dalje guslaš po zastarelom zakoniku žanrovskog filma a koji je u skladu sa Dr Ognjanovićevim PEČATOM UVAŽAVANJA.

    Zašto ne bi bilo dozvoljeno i moguće da se nedoslednost DOSLEDNO sprovede pa da tako u filmu stalno imamo oprečne, shizofrene ili nerazumljive motivacije?

    ОдговориИзбриши
  37. "Zašto ne bi bilo dozvoljeno i moguće da se nedoslednost DOSLEDNO sprovede pa da tako u filmu stalno imamo oprečne, shizofrene ili nerazumljive motivacije?"

    Ha ha ha! naš post-smisleni, anti-logični neo-apsurdni satyr koristi THE CHEWBACCA DEFENSE! sjajno.
    to je ta naša omladina, to su ti genijalci koji će da naslede nas, učmale matorce!
    samo napred, doktor-satyre!

    ОдговориИзбриши
  38. Jao iz koje si to molim te FANGORIJE ili BRAVA izvukao Chewbacca defense?

    Ognjanoviću Ristić je malo muževniji od tebe ali inače ste obe PLAČIPIČKE. Oplakujete ceo život svoj izgubljeni fandom i geekdom, drkanje na oktopode, i o tome pišete nebrojene samočestitajuće eseje. Nikako da odrastete, prihvatite dvostrukost i nepredvidljivost.

    Doduše pošto si napisao roman tvoje mišljenje ću uvek više da cenim od novinarskog. Novinari uglavnom lešinare na tudjim idejama, i kao što Ristić briljantno demonstrira, krajnje limitiraju svoju maštu.

    Još sam hteo da te podsetim da u filmu ima brojnih drugih paralelizama i ogledanja osim onog sa zmijom koji sam spomenuo - na primer, otkinuta glava Inžinjera naspram otkinute glave robota. Da li je to kastraciona simbolika ili nije zavisi da li veruješ u psihoanalizu, ali u svakom slučaju gotička tema udvajanja dosledno je obradjena kroz čitav film.

    ОдговориИзбриши
  39. koji ristić? jovan ili zoran?
    ti očito ne znaš da je taj 'novinar' objavio i zbirku priča. ali zato znaš da smo pisali 'samočestitajuće eseje'? možeš li da navedeš jedan takav?
    a što se tiče 'gotičke tema udvajanja' - ako si dovoljno dokon, besposlen i besmislen, tu 'gotičku temu' možeš da izučavaš u ama baš svačemu što ti padne pod ruku, npr. u BOLJEM ŽIVOTU, u SREĆNIM LJUDIMA, u ŽIKINOJ DINASTIJI... u bilo kojoj tvorevini koja ima makar privid koherentne naracije.
    drugim rečima, to što se tebi čini da postoji nekakva sličnost između dve scene, dva motiva, dva postupka ili dva kurca u nekom filmu još uvek ne znači da si bilo šta otkrio ili pokazao - sve dok ne OSMISLIŠ njihovu vezu.
    kastracija? okej. nek ti bude. pa šta s tim? kastriran android, kastriran inžinjer - i? šta nam je rečeno tim 'udvajanjem'? koja je poenta?
    ah, da. nema poente. nema smisla. prometej je super baš zato što nema smisla. ČUBAKA DIFENS, A JEA! anything goes. where? wherever! why? because it can! with what purpose? because it chooses to believe so! fucking ingenious! it's a loop! it's a perpetuum mobile! credo quia absurdum est! A JEA!

    ОдговориИзбриши
  40. a u pičku materinu! znači, nisam dovoljno muževan za ovog sotira? više voli drtine sa bradom i brkovima? e, jebaga! :(

    ОдговориИзбриши
  41. Ala si ti Satire satireš od satirijaze.

    "To sranje" o kojem govori Janek uopšte nije nikakvo oružje za masovno uništavanje.

    "To sranje" je onaj jedan jedini preživeli Inžinjer.

    Niko nigde u filmu nije spomenuo da će se crna tečnost nositi na Zemlju.

    Apsolutno niko.

    Jebi ga, "stenografske" veštine su u službi prikupljanja ČINJENICA, da bi se potom mogla doneti ocena NA OSNOVU NJIH. Ne na osnovu prethodnog ubeđenja.

    Ne možemo raspravljati o nečem što u filmu nije rečeno ili pokazano.

    Možemo govoriti o tome da je Dejvid prokrijumčario urnu sa crnom tečnošću u brod.

    Možemo govoriti o tome da je on nešto pokušao sa tom tečnošću, i da je taj njegov pokušaj inspirisao Vejland.

    Ne možemo, međutim, govoriti o tome da je iko sem eventualno Vejlanda znao za to, a i pitanje je šta je Vejland konkretno znao i da li to inspirisao.

    Ne možemo govoriti ni o tome kakve su Dejvidove namere bile.

    Čini se da Dejvid dela po nekoj svojoj logici. Prvo zarazi Čarlija, pa se Čarli kresne sa Elizabet, pa Dejvid "trudnu" Elizabet spremi za prinudno spavanje ali tako da niko na brodu nema pojma zašto, pa kad se Elizabet oslobodi fetusa, Dejvid krene da je zajebava kao neki školarac u ki-ki-ki stilu "čini mi se, draga damo, da ste imali nešto u stomaku" a nijednog trenutka ne upita Elizabet "a je li ti, majko, gde je šut tvog porođaja završio?" I ne daj bože da na njoj kao pravi zaverenik primeni silu, ili da makar ode u onu operacionu salu i proveri šta je to Elizabet izbacila iz sebe (on je, da te podsetim, video koliki šav Elizabet ima preko stomaka, jer bio sa Vejlandom kad se probudio, i faca mu je, kad je spazio krvavu Elizabet, imala izraz blagog zanimanja na granici smorenosti - ništa što bi ukazalo da je ljut što mu je ona sjebala neke pretpostavljene tajne planove). I ne daj bože da je proverio šta je od novorođenčeta ostalo. Ali tad od završnog "iznenađenja" ne bi ništa ostalo. Posebno ne bi ostalo da je Elizabet rekla bilo šta bilo kome o navodno mrtvom novorođenčetu. Ne bismo imali onu, kako si sam primetio, zbrzanu akciju u poslednjoj trećini filma.

    O Satire, tvrda glavo, film koji obožavaš u najboljem slučaju nudi samo nepovezane fragmente nečega.

    Ne možeš pisati scenario umesto Lindelofa i Spahitsa. Ako hoćeš - idi kod čika Ridlija i ponudi mu svoje sposobnosti za nastavak.

    Da sumiramo:

    Ako znamo, na osnovu pažljivog gledanja filma, da niko nije spomenuo da se crna tečnost ima nositi na Zemlju, otkud ti ideja da se u onom dijalogu govori o nošenju "oružja za masovno uništavanje" na Zemlju?

    Reč je sve vreme o Inžinjeru. Jedino što je pre toga uneto u brod sa znanjem cele posade je bila - glava Inžinjera.

    Tvorci ljudskog roda su sve vreme prevashodni cilj misije Prometeja.

    Jedina "osoba" koja izričito nešto htela da ponese na Zemlju jeste robot, a i to OPET bez znanja ostatka posade, i opet u suprotnosti sa činjenicom da se Vejland, njegov gazda, nalazi na brodu, i da prava misija ove ekspedicije nije da nešto dopremi na Zemlju već da Vejlanda odvede do zvezda da bi on tamo MOŽDA dobio besmrtnost.

    Nemamo dokaza da je Kompanija nešto htela sa bilo čim u ovom filmu osim sa Inžinjerima, a to htenje je bilo na ličnom planu - Vejland je hteo da upozna tvorce.

    Biće da si ti zaboravio da mi ne govorimo o Alienu, i motivima koje je kompanija imala u tom filmu, već o tobože originalnom Prometeju.

    Hajde, satirski dječače, odgovori ti meni lepo šta je cilj kompanije Vejland u ovom filmu ako znamo da gazda nije na Zemlji, da su mu želje među zvezdama i da njegova kćer nije preterano raspoložena da bezbednost broda bude ugrožena unošenjem nekakvog vanzemaljskog sranja (mada u tome, zahvaljujući scenaristima koje obožavaš, i nije baš preterano dosledna - ona glava Inžinjera je ipak uneta i secirana bez previše poštovanja mera bezbednosti.

    ОдговориИзбриши
  42. "Nikako da odrastete, prihvatite dvostrukost i nepredvidljivost."

    wow,na internetu sastavlja ovakve recenice,well,sve je rekao odmah.

    wow.

    ОдговориИзбриши
  43. Ognjanoviću šta se praviš blesav. Naravno da udvajanje/dupliranje/ogledanje nije konstrukt tek tako i ofrlje, kad je sasvim očigledno PROMETEJ meta-tekst: prvo po samoj svojoj prirodi kao 'prequel' ili bolje reći 'reenvisioning' originalnog ALIEN-a, a onda i zbog svoje meditacije o hipermedijaciji (pogledaj termin skovan još 2002 od strane Grusina) - o dvostrukoj prirodi medijske tehnologije koja je očigledno krenula da živi svoj život i otvara takodje mogućnost samogenerišućeg života, kao što je npr. Alien simulacija rodjena sa sve jajetom.

    I NARAVNO da je to sve povezano sa gnostičko-gotičkom vizijom filma o pomešanosti destrukcije i stvaranja u činu kreacije...da ne pričamo kako ta zapadna gnostička vizija dolazi u konflikt sa istočnom/orijentalnom 'pretnjom' u vidu 'crne krvi'... i tako dalje, setimo se referenci na Lorensa od Arabije.

    O kastraciji neću sada jer psihoanaliza nije obavezni teoretski okvir ni za koga, reći ću samo da psihoseksualni sadržaj u Alien sagi pre zavredjuje psihoanalitičko nego bilo koje drugo čitanje. Mislim naročtio na modernije tzv QUEER teorije u psihoanalizi.

    Ali pre svakog psihološkog čitanja PROMETEJ je prevashodno meditacija O SAMOM MEDIJUMU.

    U takvom jednom meta prostoru u kome su realnost i mediji na istom ontološkom nivou, potpuno je apsurdno kenjati s nivoom Ristićeve analne investiranosti o konzistenciji i činjenicama, te o uverljivosti i realizmu. Razumem ja njegovu novinarsku poziciju, ali ne vidim s kojim pravom se novinarski kriterijumi primenjuju na dramaturgiju???

    ОдговориИзбриши
  44. Čini se da Dejvid dela po nekoj svojoj logici.

    Meni ponajpre izgleda da Dejvida iritira Holovejevljevo odbacivanje koje vidimo u dva tri momenta prethodno, pa da svojim činom odgovara na Holovljejevu ciničnu opasku da su Dejvida napravili zato što im se moglo. To je dakle edipalna osveta CELOM ČOVEČANSTVU. Jerbo Dejvid se ovde nalazi u Edipovoj poziciji, kao što vidimo kad mu na kraju očinska figura Inžinjera odrubi glavu. Ima u njemu i nešto od Hamletove ambivalencije i duhovnog traganja.
    U svakom slučaju, vrlo zanimljiv HIBRIDAN LIK, ali pošto si ti Puritanac ti hoćeš čistotu motiva.

    "a je li ti, majko, gde je šut tvog porođaja završio?" I ne daj bože da na njoj kao pravi zaverenik primeni silu, ili da makar ode u onu operacionu salu i proveri šta je to Elizabet izbacila iz sebe

    Dejvidova opaska kasnije da nije računao da Elizabet ima tako razvijen instinkt za opstankom ukazuje na to da je njega prevashodno interesovao njen odnos prema materinstvu i prema stvaranju. Pretpostavljam da on sve vreme zna šta radi crna sperma i da se zbog toga ne uzbudjuje mnogo oko tehničkih detalja.

    Ali to ne znači dragi Ristiću da ti ne bi mogao da napišeš celu KNJIGU o logičkim propustima ovog scenarija!

    ОдговориИзбриши
  45. Hajde, satirski dječače, odgovori ti meni lepo šta je cilj kompanije Vejland u ovom filmu

    Cilj je da deda Vejland nadje eliksir za besmrtnost. Ali 'poenta' kapitalizma je upravo da nema nikakvu drugu poentu do da se širi i umnožava. Pa prema tome ni ne treba nam neka poenta. Drugo, poenta je ovde MEK GAFIN, poznat još od Hičkoka.

    ОдговориИзбриши
  46. sotire, pogledaj ti termin "isprazno isprđivanje" skovan od strane Ghoula još pre par decenija, povodom navrat-nanos slobodnih asocijacija i tokova svesti "potkrepljenih" (ali zapravo NE) kojekakvim dubokoumno-zvučećim floskulama koje je skovao ko zna koji post-mislilac u svojim kvir-momentima kvazi-neo-dokonosti.
    sve može da liči na bilo šta drugo, sve se može dovesti u vezi sa apsolutno svime – baš kao što je to svojevremeno uradio deniken, duhovni otac ridlija skota u PROMETEJU. i on je "otkrio" grdne paralele i gotska "udvajanja" između piramide u gizi, stounhendža i trafike na uglu svoje ulice kad ih je premerio, podelio sa 3,14 i pomnožio sa laktom, stopom, metrom ili svojim kurcem, zavisno od toga šta mu je u datom trenutku najbolje odgovaralo.
    prema tome, najbolje ti je da slediš tog velikog gurua, a.k.a. mahera FON denikena, i da svoje nebuloze staviš na papir i objaviš: možda postaneš post-bogat svojim meta-edipalnim-metanisanjima o medijaciji neo-anti-kvazi-kvir-kurac-palaca.
    što da budeš sotir kad možeš da postaneš fon sotir!

    a tek ovo bulažnjenje! "Dejvid se ovde nalazi u Edipovoj poziciji, kao što vidimo kad mu na kraju očinska figura Inžinjera odrubi glavu." jesi li ti uopšte čitao kralja edipa? u kojoj to verziji edipov ćale svom sinku odrubi glavu???! po čemu je to Dejvid "u Edipovoj poziciji"? ima li kraja i konca tvojim nesuvislim lupetanjima? nadam se da ne, jer ova tvoja bauljanja nisu sasvim nezanimljiva – ako se posmatraju kao simptomi jednog nedoučenog, nedomišljenog, polutanski obrazovanog uma.

    ОдговориИзбриши
  47. a tek ovo bulažnjenje! "Dejvid se ovde nalazi u Edipovoj poziciji, kao što vidimo kad mu na kraju očinska figura Inžinjera odrubi glavu."

    mislio sam na kastraciju dakle, koja se stereotipno-frojdijanski ovde dovodi u vezu sa edipalnim konfliktima otac-sin ili otac-ćerka muškarača.

    ОдговориИзбриши
  48. Ognjanoviću ja otvoreno PRIZNAJEM da sam post-kontinentalni sotir, koji živi u današnjem post-post-kvazi-meta modernom trenutku i ne bakće se više onim što su nekad davno napravili deda Karpenter i deda Argento, ne žudim za starim dobrim osamdesetim kad smo imali zaokružene priče sa ljudskim interesom, i ne drkam više na stripove sa pipcima niti mi se diže na Drakuletu. To je sve prošlost, i ima svoju istorijsku vrednost, ali više nije predmet svetske pažnje.

    Tvoj seljoberski anti-intelektualizam s druge strane može samo da prodje kod čitalaca Fangorije, ne verujem da bi ti na nekoj ozbiljnoj evropskoj katedri za teoriju medija dozvolili da im držiš vakelu o žanrovskom filmu a la našljokani Tirnanić ili hihihi kreativni Bob Živković (koji mrtav ladan priča o ALIENS a da ne spomene američku vojnu propagandu). Toliko o tvojoj impresivnoj OBRAZOVANOSTI.

    ОдговориИзбриши
  49. sotire, ti si taj koji je ovde u edipovoj poziciji: hteo bi da ubiješ Očeve (tirke, bob, ognjanović...) i da sebe nametneš kao mladoturca (bez kurca). al džaba ti galama, džaba ti isprazno kevtanje. to što si ti pročitao par najnovijih post-knjiga i površno prežvakao par jučerašnjih post-teorija, a da istovremeno nemaš blage veze o bilo čemu starijem od prekjuče, pa tako uspevaš da lupetaš elementarno neuke i neznalačke stvari o alegoriji, moralitetu, motivu, postupku, edipu itd. samo pokazuje da si ti jedan drčan ali suštinski površan i jadan egzemplar post-neo-kvazi-kritičara/teoretičara post-pismenog doba u kome anything goes, manje-više (barem na internetu).
    tvojim edipalnim nagonima očito prija da sebe samog tapšeš po ramenima kao nekakvog mladog, svežeg, up-to-date, IN omladinca a ognjanovića & co. da slikaš u bojama matorih, prevaziđenih, oveštalih drtina koje se bave nečim praistorijskim. tvoje fantazme su transparentne, tvoje kvir-strategije klinački očigledne.
    ali moram da ti malo pokvarim veselje i srušim neznanje na kome su tvoje deluzije zasnovane: ognjanović je svoje pisanje o više-nego-aktuelnim temama odavno legitimisao tamo gde treba, i u srbiji, i u inostranstvu. kada tvoja post-drkanja po fon denikenu i neo-lindelofu bude objavio palgrave-macmillan, i kad se nađu rame-uz-rame sa who's-who današnje žanrovske misli U SVETU (Stephen Prince, Noël Carroll, Ken Gelder, Mark Jancovich, Ian Conrich, Harry Benshoff, Judith ('Jack') Halberstam...) – e, onda se javi da popričamo.
    u međuvremenu, maštaj o ovome i drkaj na ovaj sadržaj:
    http://templeofghoul.blogspot.com/2012/05/speaking-of-monsters-teratological.html

    ОдговориИзбриши
  50. ja bih da se vratimo na temu Prometeja... :-)
    @dejan ognjanovic & godineumagli: ima li, po vašem mišljenju, ikakve mogućnosti da se ispravi, ono što je zasrano, u nastavku filma? negde sam pročitao da će biti snimljena trilogija, biće prostora za popravni...
    i dalje ne mogu da se složim sa mnogim vašim komentarima o filmu, ali evo priznajem da i mene pomalo nervira ta nedorečenost i nekoherentnost u Prometeju i ta "salata" o kojoj Ristić priča. možda je to Skotova fantastična zamisao, a možda je njegov zajeb, možda je Lindelof kriv za sve, a možda i nije- previše je "možda" u samom filmu i u polemikama oko filma, što me smara...
    ipak, ubeđen sam da će na kraju trilogije priča biti zaokružena i da ćemo se svi diviti Skotovom umeću.

    ОдговориИзбриши
  51. ne postoji taj duži tzv. director's cut, niti postoji taj nastavak, koji može da rekontextualizuje i opravda i osmisli i drugačije emotivno impregnira stvari koje sam ja gore zamerio, a koje se tiču praktično svakog aspekta scenarija - karakterizacije, motivacije, konkretnih neadekvatnih reakcija i kretenskog, nepriličnog ponašanja likova.
    to ne znači da nastavk ne može, uz mnogo dobre volje i pameti ,da bude BOLJI od prometeja: ali ne može da retroaktivno ublaži ili poništi temeljne probleme ovog konkretnog filma.

    ОдговориИзбриши
  52. ko nije gledo promoteja u bioskopu, sad može na dvd(rip)-u!

    ОдговориИзбриши
  53. Дејане, стварно сте ме разочарали овим ривјууом и не могу да верујем да не схватате да је овај филм и замишљен управо онако како је то објаснио Post-Continental Satyr. да сте мало више обратили пажњу у којој плавуша позива црнца на карање видели бисте јасну поруку о БЕСМИСЛУ ЖИВОТА којим се бави овај филм. Значи црнац каже плавуши: You know, if you wanna get laid,
    you really don't have to pretend
    to be interested in the pyramid scan. I mean, you could just say,
    "Hey, trying to get laid.".
    А она њему одговори: I could... I could say that. Right? But then
    it wouldn't make sense, why I would fly myself a half a billion
    miles from every man on earth, if I wanted to get laid,
    would it?" и онда се он попали а она му каже: My room, ten minutes. а он онда певуши нешто иииии... НЕМА СЦЕНЕ ГДЕ СЕ ОНИ КАРАЈУ! мислим можда има на блуреју али овде ништа. Надам се да вам је сад јасно.

    ОдговориИзбриши
  54. verovatno ste u pravu, gospodine rašomonac: evo, baš mi je poštar doneo DVD potpisan lično od ridlija skota, u znak zahvalnosti za ovako pažljivo gledanje njegovog filma. imaću na umu vaše, kao i sve gornje komentare tokom reprize, pa se možda s novom pameću osvrnem na ovaj neshvaćeni masterpis, pod uslovom da ga ovog puta shvatim!

    ОдговориИзбриши
  55. "It is, in my opinion, one of the stupidest movies ever to pretend to be smart"
    -Todd Brown

    Nerazumem zasto je pojedinim ljudima toliko stalo da ovako ocigledan fail dizu u nebesa.

    ОдговориИзбриши
  56. svidja mi se rivju, skoro kompletno se poklapa sa mojim mišljenjem o filmu, samo bolje ispričano nego što bi ja mogao, pohvala od mene

    ОдговориИзбриши
  57. Izašli su torenti sa obrisanim scenama i ostalim dodacima na DVD-ju. Ima skoro 10 scena koje sve do reda pružaju 'bolju ekspoziciju' i objašnjavaju 'motivaciju karaktera'. I ni za jednu jedincatu se ne može reći da je potrebna (tj da motivacija ne može da se razume i bez nje).

    Naročito sam se ironično nasmejao kod scene gde transformisani Fajrfild napada osoblje Prometeja. Tu je upotrebljen dizajn koji su kasnije odbacili, i gde Fajrfild mnogo više liči na originalno Gigerovo čudovište, nego na ono što su prikazali u objavljenom filmu. Ovde dakle imamo 'kontinuitet' sa životnim ciklusom monstruma. Medjutim, scena je dozlaboga dosadna upravo zato što ponavlja već postojeći dizajn.

    Medjutim ono što se jasno vidi i što sam ranije lansirao kao teoriju, jeste da su kontinuitet, logika i objašnjenje NAMERNO izbačeni (a ne zato što je scenarista glup ili ima manju platu od Ghoula, pa se rešio svetiti producentima)

    ОдговориИзбриши
  58. Odličan rivju za ovaj pis ov krap muvi, i još bolji komentari...upišah se od smeha! Bravo Ristiću, bravo gule :)

    ОдговориИзбриши
  59. Kakav blast from the past! Skoro da sam zaboravio na ovu ludo zabavnu diskusiju od pre pet godina. Alien: Covenant stiže za manje od mesec dana, i javlja mi se da ćemo imati još materijala za seciranje. Ridliju su možda rekli da potraži bolje scenariste, ali to i dalje ne znači da Covenant - jebala matorog biblijska simbolika - neće biti drek na idejnom planu.

    ОдговориИзбриши
  60. Alien: Covenant će biti razočarenje ne samo za one koji očekuju malo, nego čak i za one koji ne očekuju ništa. A ko bude očekivao nove odgovore, ne da ih neće dobiti, nego neće dobiti ni nova pitanja (javlja se jedno-polu pitanje, ali ajde...) A:C je havarija.

    P.S. Ne očekujte mnogo Inženjera.

    ОдговориИзбриши
  61. a da očekujemo barem mnogo aliena? i krvoprolića? i zanimljivih, dosad neviđenih čudovišta? horora? saspensa? so bad it's good momenata? kako stoji prema havariji promoteja: isto, malo bolje, gore...?

    ОдговориИзбриши
  62. Đe si bre Nikola! :-D
    Da sačekamo film, pa da ožežemo.
    U jedno sam siguran - film neće biti dosadan, a dosada je najgori zločin koji jedan film može da počini.

    ОдговориИзбриши
  63. pogledao sam ALIEN: COVENANT pa evo, da se ne ponavljam, šta sam napisao na fejsbuku, na engleskom (zbog mojih grdnih inozemnih prijatelja): it is quite decent, above average SF-horror with several excellent set-pieces (not all of them horror: one involves playing the flute!).
    It's the best ALIEN film since the untouchable first two.
    (Yeah, I don't like the turd one)
    3+/5

    ОдговориИзбриши
  64. Istina, odličan je Covenant! Set dizajn je sjajan, dosta podseća na prvi film, tj. sve deluje metalno i opipljivo. Alieni brzi, gadni i zajebani, tačno kako treba. I naravno, vrlo zanimljiv negativac i osvežavajuće apokaliptičan ton čitave priče.

    Čak i Prometej izgleda nešto bolje iz ove perspektive, jer je barem motivacija jednog od glavnih likova sada dosta jasnija.

    ОдговориИзбриши