петак, 14. септембар 2012.

LOVELY MOLLY (2011)


**(*)  
2+
            Još jedan u nizu poludupastih pokušaja jednog od tvoraca BLER VIČ PRODŽEKTA, Eduarda Sančeza, da pokaže kako, navodno, nije "one hit wonder", odnosno "one trick pony". E pa – jeste! Ništa što su posle VEŠTICE potpisali njeni reditelji, bilo da govorimo o Miriku ili Sančezu, ne prelazi crtu nebitne osrednjosti at best. Istina, od svega toga, MOLI je najbliže nečemu polurelevatnom i skoro pa vrednom gledanja (barem za daj hard horor fanove), ali ne primajte se mnogo na kritike koje ovo dižu u nebesa kao ne znam koliko duboku i ozbiljnu horor dramu, umerite svoja očekivanja, i možda vam ta FF storija o potonuću jedne slabo zanimljive žene u ludilo, usnoodgrizanje, jelenoklanje i, najzad, ljubavno masakriranje, ne bude suviše loša. 
Što se mene tiče, postoji ovde ukupno JEDAN kratki kadar koji bih nazvao simpatičnim i jezivim – evo ga ispod, zumiran, pošto je veoma mračan:
Zašto ta žena ludi – ostaje nedorečeno. Hintovi očinskog abjuza iz prošlosti nedovoljno su razrađeni. Zašto bi trebalo da nas bude briga? Pa, eto tako, zato što je glumica dobra (okej, to priznajem) i što junački ogoljava i dušu i telo (uključujući full frontal, mada u sceni koja će biti erotična samo ovima što tragaju za "pas jebe ženu" videom). Šteta što svoj talenat nije darovala nekom boljem scenariju, tj. filmu.
Kraj je dvostruko bezvezan – sledi SPOJLER:
1) Kao prvo, besmislen je transfer ludila i mraka na njenu sestru – osim ako nećemo da dotad metaforički tretirane "demone prošlosti" odjednom doživimo kao stvarno-postojeće entitete, što je prilično kretenski twist, naročito u svetlu dotadašnjeg naglašavanja psihološke dimenzije, mučne prošlosti, realizma, itd.
2) Kao drugo, sve i da se ne bavimo mnogo konotacijama i značenjima, poslednji kadar je izrazito nepametan. Koliko glup ili ludački hrabar treba reditelj da bude pa da svoj film okonča istovetnim kadrom kao genije nedostižan Sančezu (pa i mnogo jačim igračima) – naime, Džon Karpenter, u PRINCU TAME? 
Dobro, ovde osoba ne poseže za ogledalom nego za otvorenim vratima i mrakom iza njih, ali frejming je sličan, situacija je slična, pokret je isti, i ovde se kadar naglo reže kad ova posegne prema mraku, pre nego što ga "pipne". Zaista nije pametno ovako se igrati sa ikoničnim kadrovima ikoničnih filmova i prizivati podsećanje na nedodirljive (sic!) klasike, jer rezultat ne može biti mnogo bolji od pucanja u sopstvenu nogu. Sasvim nebitno da li je u pitanju svestan ili nesvestan "omaž": još je neoprostiviji ako je nesvestan, jer ipak je PRINC TAME obavezna lektira, ne može se TOGA biti "nesvestan"! Krajnji učinak tog kraja je u svakom slučaju isti: postigao je samo da nas podseti kakav smo jad i nebitnost gledali do sada, umesto da smo još jednom reprizirali PRINCA TAME, pa Anti-Bog da nas vidi!

3 коментара:

  1. Kad si već pomenuo "Princa", je l' moguće da nema na blogu tvoje viđenje? Meni je to jedan od najomiljenijih horora, iako ga neki osporavaju.
    A što se tiče "Molly", gledao sam ga više kroz prizmu priče o duhovima i kao takav mi je jedan od najnezanimljivijih filmova ikad. A ako ga posmatram kao psiho-realizam, i onda mi je jedan od najnezanimljivijih ikad :-D

    ОдговориИзбриши
  2. hm, bizarno, za sada izgleda da na blogu nema mog osvrta na PRINCA (za te svrhe moraćeš da čitaš knjigu FAUSTOVSKI EKRAN!) - ali zato je barem tu 'rivju' dragoslava bokana: http://cultofghoul.blogspot.com/2011/04/dragoslav-bokan-vs-princ-tame.html

    ОдговориИзбриши
  3. Eh, zajebao se (delimicno), pa pogledao. :D Bice da je ovo neki postmodernisticki (ako je to jos uvek in?) eksperiment, gde je film samo 'deo sire slike'. Tako su, nekako, objasnili ovo neki vispreniji :D kriticari...

    Tu je sajt, gde se otkrivaju 'tajne' filma. Reditelj i scenarista je, kao, namerno zamaglio i zakukuljio celu stvar, ostao nedorecen, a na sajtu ce da nam 'objasni', pa onda, navodno, film i ta dodatna prica o filmu - funkcionisu kao celina?
    (Nesto slicno onom opasno dobrom marketingu oko 'Vestice iz Blera')

    Problem je sto nisam siguran da ce mnogo njih biti zainteresovano za taj "dodatni rad", nakon gledanja filma. :D

    ОдговориИзбриши