уторак, 30. октобар 2012.

ZAPOSTAVLJENI HOROR FILMOVI (1): Halloween veselje


             U okviru akcije "Čekajući Halloween" evo jedne ekskluzivne Ghoulish liste.
Dosadilo vam je da Noć Veštica proslavljate gledajući stalno jedne te iste klasike po deseti i petnaesti put? Muka vam je od novog đubreta koje se poslednjih godina izdaje za horor i nećete da ovaj horor-praznik provedete nervirajući se uz još jednu poludupastu imbecilnost ili jedva-smandrljani mediokritetizam samo zato što je "nov" i "upravo procurio" na net?
Nećete moronstvo COCKNEYS VS. ZOMBIES (** / 2-)? Previše ste fini za prozaično jeftini kretenizam WRONG TURN 5 (** / 2)? Radije ne biste gubili vreme uz jedva okej ali ništa posebne FFF tipa CHERNOBYL DIARIES (**(*) / 2+) ili THE ASYLUM TAPES (**(*) / 2+)? Nećete da se nervirate uz imbecilnost kakva je THE BARRENS (*(*) / 2-)?
Pametno!
Hteli biste da pogledate nešto actually DOBRO, što vam je do sada nekako promaklo?
Na pravom ste mestu!
          Evo moje liste dobrih, vrlo dobrih i odličnih horora koji ne slove za klasike, ili barem koji nisu toliko izvikani i opšte-hvaljeni, iako to po mnogo čemu zaslužuju. Ovo su skrajnute dive horor filma!
            Pošto ih ima mnogo, lista je podeljena u tri dela. Za prvi deo odabrao sam one koji su najviše crowd pleasers, čista zabava i akcija, dinamična i vesela, prigodno-praznična. U idućim nastavcima biće reči o skrajnutim arty, brooding horor-dramama i drugim užasima malo manje podobnim za proslavu ovog svetog horor praznika!


SKRAJNUTI BISERI HOROR FILMA, 1. deo:

SOMETHING EVIL
S. Spielberg
**(*)
3-
            Rani, solidan Spilberg, rađen za TV, ali ni blizu tako hvaljen kao DUEL. Dajte mu šansu – prilično dobar filmić o familiji u ukletoj kući, to je pristojan nespektakularni preteča POLTERGEISTA sa nekoliko jezivih scena (mada je u krajnjoj instanci ovo nepojmljivo prazno i besmisleno).

BLOOD FROM THE MUMMY'S TOMB
S. Holt
***
3
            Ja ne volim mnogo Hamer produkciju, ali ova adaptacija Brema Stokera – klasična storija o prokletstvu mumije, osveti skrnaviteljima grobnice, reinkarnaciji itd. – dinamična je, slikovita, zabavna i neuobičajeno krvava.

THE KISS
P. Densham
***
3
            Dinamičan, zabavan, slikovit hororčić sa dobrim efektima Krisa Valasa, lepim ženama, čudovištima, testerom za kresanje živice... Pravi mali zaboravljeni biser '80s horora i jedan od vrlo retkih filmova koje sam gledao dvaput u istom danu! Da, toliko je gledljiv!

RACE WITH THE DEVIL
J. Starret
***
3-
            Zaplet je više nego apsurdan (blago rečeno) ali koga je briga kad je režija tako živahna, a priča o grupi prijatelja koje kroz pola Amerike auto-putem proganja sekta Satanista puna opipljive paranoje i strave? Redak primer spoja horora i akcionog road-movie satanističkog trilera!

DREAM DEMON
H. Cockliss
***
3
            Od svih pokušaja da se unovči na konto popularnosti nadrealno-košmarnih set-pisova Krejvenove STRAVE U ULICI BRESTOVA, ovaj mali engleski film daleko je najzabavniji, sa dobrim likovima i glumačkom podelom, i nekoliko memorabilnih efekata maske.

DEAD AND BURIED
G. Sherman
****
4-
            Ovo remek-delo možda i nije toliko nepoznato, ali fuck, to je daleko bolji film nego što bi se reklo sudeći po knjigama o horor filmu (gde ga retko pominju, sem uzgred, at best! Moroni, kažem ja!). Vredan je višestrukog izučavanja i uživanja, pravi grozno-jezivi biser koji se može gledati bar jednom mesečno i da opet ne dosadi. Inspiracija za DILAN DOG epizodu ZONA SUMRAKA.

THE BITE
F. Goodwin
***
3-
            Momka ujede radioaktivna zmija za ruku i – šta? Naravno, ruka počne da mutira u hand-puppet zmiju! Zaplet je treš, ali efekti Skriming Med Džordža su prva liga, a kulminacija sa bljuvanjem zmijurina jedan od najekstremnijih i mom crnom srcu najdražih horor klimaksa ikada!

BRAIN DEAD
A. Simon
**(*)
3-
            Zabavan mindfuck, u stilu ZONE SUMRAKA, ali sa nešto malo više krvi i golih mozgova; atmosferična, košmarna bizarnost sa dva Bila: Pakstonom i Pulmanom, i po scenariju klasičnog pisca Čarlsa Bomonta.

ALONE IN THE DARK
J. Sholder
****
4
            Ni ovaj nije baš nepoznat među hororistima, ali – što se mene tiče – postoji jeziva disproporcija između njegove genijalnosti i njegovog relativno mlakog renomea. Hell, pa ovo je najbolji 1980s američki slasher: on briše patos kretenoidnim izbljuvcima tipa PROM NIGHT, TERROR TRAIN, THE BURNING, MY BLOODY VALENTINE i sličnim izvikanim a dosadnim slešer "klasicima". Iz misterioznih razloga, ovaj naslov nećete naći ni kod Leonarda Maltina u njegovom vodiču za kretene. Zato što ga vodiči i studije horora uglavnom zaobilaze, Ghoul mu ovde lupa svoj srdačni Pečat Preporuke! PS: Poslednja scena jedan je od 10-ak najboljih krajeva u svekolikoj istoriji horora.

LINK
R. Franklin
***
3
            Verovatno najbolji film o poludelom majmunu, uz MONKEY SHINES, ali za razliku od Romerovog pomalo statičnog i predugog horor-trilera, ovde imamo dinamiku, super skor Džerija Goldsmita i – Elizabet Šu u cvetu mladosti i na udaru rozeguzog pavijana!

BAD DREAMS
A. Fleming
**(*)
3-
            Još jedan skrajnuti biser '80s slešera, ali sa paranormalnim momentima, o vođi samoubilačke sekte (Ričard Linč u jednoj od boljih uloga!) koji se ukazuje i na originalne načine ubija u jednoj bolnici. Tu su odlični efekti maske – i Dženifer Rubin!

DEAD HEAT
M. Goldblatt
***
3
            Previše crn i bizaran humor i previše ekstremni efekti telesne truleži, otpalih delova tela, zombifikacije i vaskrslih svinjskih polutki odmogli su masovnoj popularnosti ove horor komedije, ali baš zato ga čine idealnim za pratioce Cult of Ghoula! Da, DEAD HEAT je zombie-buddy crime-horror-noir, i jedan od vrhunaca ghoulish humora.

THE SPIDER LABYRINTH
G. Giagni
***
3
            Poslednji italo masterpis s kraja 1980-ih – napadno atmosferičan (sniman u Mađarskoj, pa ambijenti imaju specifični srednjoevropski šmek), iracionalno košmaran kao u najboljim pričama Roberta Ajkmana, ali i sa nekoliko hiperstilizovanih ubistava i sa smelim efektima Serđa Stivaletija, uključujući dražesnu mutant pauk-(animatronik) bebu.

DARK WATERS
M. Baino
***(*)
4-
            Remek-delo post-italo horora: stil iznad supstance, atmosfera gusta kao smola, napadno bučan repetitivan skor, košmarno ludilo, histerija, implicitna lavkraftovština sa nešto malo ruskog šmeka (snimano na Krimu u nekakvom napuštenom manastiru na obali mora).

CLOWNHOUSE
V. Salva
***
3-
            Tri pre-teen dečaka sama u kući, tri zla klovna oko kuće i u kući, i pedofil-reditelj! Strava i užas na više nivoa. Čak i ako ne znate pozadinsku priču (sic) o Slučaju Salva, ovo je vrlo dobro režirano, napeto i ko poručeno za Noć Veštica.

THE NIGHT FLIER
M. Pavia
**(*)
3-
            Dobro režiran i snažno krvolipteći monster-vampire movie kretenskog zapleta i površnog angažmana (stvarno, ko bi reko da su novinari senzacionalističkih tabloida toliko bezdušni?), ali prilično zabavan, naročito u spektakularnom klimaksu sa nadrealnim zombi-ludilom neviđenim još od zlatnih Fulčijevih dana.

THEM!
G. Douglas
***
3
            Ja sam mrtav ladan pred big-bug filmovima i maltene pred svime što se za horor izdavalo tokom 1950-ih, ali ovo je zaista odlično režiran, napet i jeziv film. Dobro, efekti su slabi iz današnjeg ugla, ti džinovski mravi previše su tromi, ni babu ne bi stigli, ali... Ima ovde prave strave, misterije, napetosti kao u malo čemu pravljenom pre PSIHA...

BOXER'S OMEN
C-H. Kwei
***          
3
            Evo orgije neverovatno ogavnog splatter ludila i samo-u-Aziji nadrealnosti: nećete verovati šta gledate! Aditivi u vidu alkohola i drugih psihoaktivnih supstanci su poželjni, ali za ovu neopisivu nenormalnost čak i nisu neophodni! Zabava za jake stomake i uvrnute umove!

Q, aka WINGED SNAKE
L. Cohen
***
3-
            Sjajan, duhovit, zabavan monster movie o Krilatoj zmiji (Kvecalkoatlu) što ždere stanovnike Njujorka koji se zadese visoko nebu pod oblake na svojim neboderima (sunčajuće cure na krovu, perači prozora i sl). Ovo je najzabavniji film Larija Koena, uz THE STUFF (***), koji takođe možete razmotriti kao odličnu dopunu za double bill!

SATAN'S LITTLE HELPER
J. Lieberman
***(*)     
4-
            Ovo je ultimativni Halloween movie – ko ga dosad nije gledo, ovo je OBAVEZNA lektira! Vickast, zločest, prljav, ne jebe živu silu, mračan, duhovit – kao South Park, ali "sa živi ljudi"! Čitali ste o njemu moju detaljnu analizu u FAUSTOVSKOM EKRANU, pa da ne dužim... 

Srećna vam Noć veštica!

---Nastaviće se---

16 коментара:

  1. Prisetih se The Bite-a, I koliko sam ga gledao kao klinac. Bas me zanima kako bi sada delovao nakon toliko godina. A ovo sa majmunom, bese I neki film Shakma (?), secam se plakata u video klubu...bas cu da proguglam.
    Fala!

    ОдговориИзбриши
  2. ja sam THE BITE repriziro prošle godine. nije to taj šmek kao ONIH DANA, malko je šupljikavija sredina filma, ali taj kraj... TAJ KRAJ! ;)
    ŠAKMU nikad nisam gledo celu. smrdelo mi to nekako, video sam samo parče na nekom tv kanalu, al ko zna - za današnje standarde to možda i nije tako negledljivo! *idea*

    ОдговориИзбриши
  3. Dejane, bilo bi dobro da završiš ovu listu. Istražio sam dobar dio naslova odavde; ima pravih "biserčića".

    Recimo, baš danas odgledah "Dark Waters", sjajno iskustvo. Dao bih mu i više od solidne četvorke da nema ovih mana (citiram sa foruma):
    a) palp zaplet, blago rečeno, na momente vrlo predvidljiv, sa krajem koji banalizuje mnoge stvari, a rasplet je uvrijeda za inteligenciju, deus eks mašina ponovo operiše. Trijumf sila zla bi, ipak, bio mnogo pošteniji. I da, nemojte mi početi sa pričom "to je samo horor film" - vrhunska dijela ovog žanra imaju itekako duboke, i simbolične i poetične priče/kulminacije - a "Dark Waters", eto, ipak ne dotiče tu teško dostižnu kategoriju.
    b) Imam osjećaj da film nije svjestan moralnih implikacija samog kraja, ili da ga nije naročito briga, budući da je sve podredio suptilnoj jezi i strahu. Ali, ako ga jeste briga i svjesno izlaže dati zaključak - onda je reakcionaran, paranoidan i fatalistički, što je neoprostivo u ovom dobu prosvijećenosti. Ne, ozbiljno. Onda bi mu namjere bile nadžak-babske, crkvenjačke, polu-feudalne... no sami odlučite.

    Sve u svemu, volio bih da vidim još zapostavljenih skoro-remek-djela. :)

    ОдговориИзбриши
  4. odgledali ste sve horor klasike? ne znate šta stravično dobro da gledate u noći veštica, a i šire? evo nekih skrajnutih bisera!

    ОдговориИзбриши
  5. Kakvi su ti sleseri alice,sweet alice i sleepaway camp?

    ОдговориИзбриши
  6. Smatram da je nepravedno zapostavljen i hamerov the devil rides out sa kristofer lijem

    ОдговориИзбриши
  7. Vredan paznje je i legend of the mountain king hu-a iz 1979 god.

    ОдговориИзбриши
  8. Pogledao sam The Night Flier, 10 godina nakon površnog gleduckanja na nekom ispranom divx ripu. Shvatio sam suštinu zaslužene jedva trojke. Atmosferično na mahove. Možda je bilo pametnije pročitati Kingovu priču.
    I dalje mi je nejasno kao pukom materijalisti čime je noćni letač omamljivao svoje žrtve da ga prikrivaju do svoje egzekucije. Droga, hipnoza, nešto organski ili fizički mora postojati. Slatko je sve to dream like, ali konkretnije please. Ima li u priči racionalnije ako je neko čitao?

    ОдговориИзбриши
  9. Одговори
    1. davno sam ga gledo, pa ne mogu baš da potpišem, osim da mi nije ostavio jak utisak, ali ima nešto čudno, weird tu, što treba opet overiti.

      Избриши
  10. Има један филм Messiah of Evil (Dead People) (1973) који није помињан на блогу а који треба да буде објављен у лукзузном издању за који месец. Да ли сте га гледали? Хвала

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. prelepo je to uslikano, atmosferično, ima finih delova, ali kao celina mi je malko prerazvučeno, sporo, previše mistifikacije, više film za respekt nego za ljubav i često gledanje: ukratko, mlaka trojka od mene.

      Избриши
  11. Gule kakav ti je spanski horor Who can kill a child? iz 1976?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. zašto nisi pročitao ceo blog?! piše ti ovde: http://cultofghoul.blogspot.com/2013/05/come-out-and-play-2013.html

      Избриши