izabrana dela

izabrana dela

понедељак, 08. јул 2013.

HANSEL AND GRETEL: WITCH HUNTERS (2013)

**(*)   
2+
            Od nekoliko nedavnih filmića na temu IVICE I MARICE, ovaj je svakako najmanje loš. Posredi je gledljiv, ali skroz-naskroz rutinski kvazi-istorijski akcioni gothic bućkuriš provučen kroz estetiku današnjih igrica i stripova, nešto kao poor man's VAN HELSING ili tako neka šarena ispraznost koja uzima horor kao osnovu i alibi za fensi pozersku akciju (s tim što je čak i VAN HELSING nedostižan pojam za ovo ovde). 
Femke Jensen se fino primila kao Zla Veštica, baš se unela u ulogu, potrudila se i daleko je najupečatljivija od okupljene ekipe. 
Nažalost, HANSEL AND GRETEL uspeva da manje-više protraći još jednog nordijca, Petera Stormera, ovde u rutinskoj pojavi kao karikirani negativac koji prerano i olako (mada smešno) strada, a i do tada je služio pretežno za zajebanciju.
Najveći problem u kastingu ovoga jeste bezlični neharizmatični šmokljan, Džeremi Rener u ulozi Ivice (Ivica? IVICA?!): odurna njuška matorog zgužvanog bebifejsa koji je ionako prestar za ovu ulogu – ima 40 godina i malo fali da može otac da bude svojoj "sestri", Marici. 
U prologu vidimo da su I&M dečica približno istih godinica, s razlikom od max. godinu-dve između – a kad odrastu, Ivica odjednom ima nekih 15 godina više od Marice! Pričam ti priču!
Sad, Marica (MARICA?!) je Gema Aterton, i to već stvari čini oku prijatnijim: ona ima i lik i stas za ove srednjovekovne kožne kostime i samostrele i kamera je voli (za razliku od odurnog Ivice)! Gledaćemo je uskoro u vampirskoj VIZANTIJI Nila Džordana…
Zaplet je nevredan priče: Zla Veštica želi da koleginice učini otpornim na vatru, ili tako nešto, a ovo dvoje, IVICA i MARICA u UNDERWORLD kostimima, idu od sela do sela i za pare tamane veštice, pa se tako namere i na ovu. 
Tu je jedan dobroćudni trol (benevolentan barem kad je Marica u pitanju), jedan generički teen comic sidekick (koji nije komičan nego naporan & dosadan) i mnogo pucanja, pirotehnike i mlaćenja, streljanja i bacanja okolo 
– ali iako je to izvedeno kompetentno na elementarnom nivou, ništa od toga nije naročito memorabilno niti pažnje vredno. O nekom saspensu ili daleko bilo stravi da i ne govorim – ovo je gola rutina i žvaka za (isprazni tinejdžerski) mozak.
Ukratko, praznoglav film koji može poslužiti za osveženje vrućinom-proključalih mozgova (if any) ali ništa više od toga. 
Uostalom, ko je voleo ono što je norveški reditelj Tomi Virkola uradio sa naci-zombijima u DEAD SNOW, prijaće mu i ovo kako je – po zadatku, bez mnogo duha sem par površnih dosetki – odradio bajke, srednji vek, veštice itd. 
 
Čista amerikanizovana konfekcija, čak i kad je pravi evropska najamna radna snaga...

13 коментара:

Milen Bozic је рекао...

Ali zašto svoju dragocjenu energiju, vrijeme i znanje trošiš na nešto što i laici poput mene znaju da treba zaobići što šire. Kakva jebena Ivica i Marica. Kurci, palci.
Ne iznenađuj me.
Ne treba to ni tebi, a ni nama.

Nemoj molim te više, eto...

Ostavi to malom Perici.
Pa neka budu Ivica, Marica i Perica.

coa је рекао...

Ghoul koje filmove od Džordana volis osim The End of the Affair koga si ranije pominjao (ako i jedan) ?

Dejan Ognjanovic је рекао...

od džordana najvolijem The End of the Affair - to je negde oko (5-). zatim slede The Company of Wolves (3+) i In Dreams (3). Mona Lisu sam davno gledo, ali pamtim ga negde oko jake trojke. ovi ostali njegovi su mi nešto slabije trojke, i ispod. da, ne volim izvikani i svuda hvaljeni The Butcher Boy...

ash је рекао...

E, Deki, i ja volim taj film sa Džulijan Mur i Ralfom Fajnsom. Po romanu Grejem Grina, ako se dobro sećam.

Totalno nevezano, kakav je tvoj stav prema hororu u video igrama? Ima tu svačega interesantnog, a vidim da ti baš nije u fokusu. Mnoge igre imaju prilično jaku vizuelnu i/ili literarnu podlogu (pre svega avanture i role-playing games), i pozivaju se na masu stvari kojima se inače baviš na ovom blogu.

Dejan Ognjanovic је рекао...

igrice me baš nimalo ne zanimaju, hvala na pitanju.

Harvester је рекао...

Kad si tvrdoglava tuka.

Dejan Ognjanovic је рекао...

tuka? kako čudan način da se napiše reč 'lutka'!

Анониман је рекао...

Откад је тука исто што и лутка? Тука му дође нешто као тупсон, глупан и сл. Рецимо, Пера Божовић каже Соњи Савић у "Браћи по матери" - писао си о овом филму - "Туко једна!", што значи све само не "Лутко једна!", будући да је изговарајући ово одалами.

Dejan Ognjanovic је рекао...

b.e.n.z.i.n. hm, čudan način da se napiše reč 'voda'...

Анониман је рекао...

Иронија је непрозирни контекст; не можеш да је уочиш кроз писану реч лако као кроз изговорену. :)

Анониман је рекао...

'Ајде кад већ овде пишем да питам нешто, мада нема везе са овим постом. Шта мислиш о филму "Црни божић" (1974) редитеља Боба Кларка? Нашао сам га само на једној листи на овом блогу, али без оцене, и без икаквог пропратног коментара. Лично мислим да је у питању доста добар филм, који је мање познат него што заслужује да буде.

Dejan Ognjanovic је рекао...

solidan je to proto-slasher, ima par dobrih scena, i malo više naglaska na ljudskije karaktere i dramu nego što smo u kasnijim slešerima navikli. moja ocena je mlaka trojka.

Анониман је рекао...

#Божић
Прото-слешер који је, по мом мишљењу (дакле, говорим о чистом субјективном доживљају), добар захваљујући мрачној, злом и лудилом набијеној атмосфери којом овај филм одише, а коју нисам видео у много филмова. Упоредио бих то можда са ТММТ, мада тамо више доминира лудило. У "Ноћи вештица", пак, имамо посла са чистим, трансцендентним злом утеловљеним у Мајкла Мајерса. Дакле, овај филм поредим са ова два класика зато што мислим има "то нешто" што чини добар хорор.