четвртак, 15. септембар 2016.

UKLETA KUĆA NA BRDU Širli Džekson – USKORO!


U izdanju novosadske izdavačke kuće Orfelin početkom oktobra izlazi roman Ukleta kuća na brdu Širli Džekson, delo koje se svojevremeno nalazilo u najužem izboru za američku Nacionalnu nagradu za najbolju knjigu, i koje predstavlja jedno od najboljih literarnih ostvarenja dvadesetog veka iz domena natprirodne strave. Odnosno, ako se pita urednik i prevodilac ovog izdanja, Ukleta kuća na brdu je najbolji horor roman ikada objavljen, i to vam potpisujem, možete me slobodno citirati.

Ovim klasičnim delom horor književnosti iz 1959. godine, Džeksonova je izgradila reputaciju majstora gotskog i psihološkog horora. Radnja romana odvija se u velikoj usamljenoj kući na brdu, staroj osamdesetak godina, u kojoj dugo vremena niko nije stanovao. A zaplet počinje kada grupa istraživača natprirodnog dolazi da istraži glasine o paranormalnim pojavama koje se navodno dešavaju u njoj. Glavnu junakinju Elenor, čudnu, usamljenu i pomalo tajanstvenu 32-ogodišnju ženu, opsedaju mračne sile kuće, čineći da po prvi put u svom životu oseti sreću i da negde pripada.
Širli Džekson se u ovom delu u većoj meri oslanja na stvaranje utiska jeze nego na prikazivanje eksplicitnih scena užasa, umešno koristeći složene odnose između misterioznih dešavanja u ukletoj kući i psiholoških stanja junaka.
Forzec knjige (tj. strane odmah posle korice)

Književni teoretičari tvrde da je ovo delo na direktan ili indirektan način uticalo na najpoznatije savremene pisce horora, a među onima koji to svakako ne kriju nalaze se imena poput Nila Gejmena, Stivena Kinga i Ričarda Metisona. Po ovom romanu snimljen je klasični horor film The Haunting (1963) Roberta Vajza, koji se s pravom smatra jednim od najboljih horor filmova svih vremena (iako je knjiga mnogo bolja). Kadrovi iz njega krase ovu najavu.
U svojoj knjizi Danse Macabre Stiven King ovo delo ocenjuje kao najbolje delo horora druge polovine dvadesetog veka i posvećuje mu opširan prikaz. Tačnije, King je kazao: „Mislim da su Ukleta Kuća na brdu Širli Džekson i Okretaj zavrtnja Henrija Džejmsa jedina dva istinski velika romana o natprirodnom u poslednjih sto godina.“
Ukleta kuća na brdu Širli Džekson biće objavljena kao peta knjiga u okviru edicije „Poetika strave“.
Prevod je uradio urednik edicije, Dejan Ognjanović.
Naslovna strana i oprema knjige delo su Aleksandre Dević.


Evo šta su još neki rekli o Širli Džekson i o ovom delu:

„Postoji zavodljivost u načinu na koji ona svoje čitaoce vodi tačno do one tačke na kojoj će ključni šok biti primenjen... Učinak je u tome da smireno pripovedanje kulminira, skoro neobavezno, u užasu.“
- Džejms Hilton (James Hilton, „The Focus of a Dream“, New York Herald Tribune Weekly Book Review) -


„Svojim kratkim pričama i romanima Džeksonova je stvorila standard moderne priče o duhovima u kojoj su ukleta kuća i ukleti um sinonimi.“
- Stefan Đemijanovic (Stefan Dziemianowicz, "Contemporary Horror Fiction, 1950-1998" in: Neil Barron (ed.), Fantasy and Horror) -


Ukleta Kuća na brdu je vrhunski zanimljiva i napeta priča o duhovima koja je, kao i sve dobre priče o duhovima, anatomija svojih likova. 'Ukletost' kod Džeksonove je u njenoj poremećenoj junakinji a ne u samoj kući – postoji mogućnost da je toksična individua zarazna za druge i za sebe.“
- Džojs Kerol Outs (Joyce Carol Oates, “Editor Joyce Carol Oates on the enduring spell of Shirley Jackson”, Library of America)


„Još od Poa nije bilo strastvenijeg pesnika hirovitog i nenormalnog, 'grotesknog i arabesknog'... Majstor jednostavnog stila, ona je bila vrhunski ekonomičan umetnik čija je odmerena, jasna dikcija davala priči američkog gotika preciznost kakva se ne može naći kod Edgara Alana Poa, Natanijela Hotorna ili njenih drugih prethodnika. Ono što je 'htela da kaže' – da su ljudska okrutnost i nepouzdanost života jedine sigurnosti u našim zagonetnim životima – bilo je oštro, ali ona je to umela da iskaže iskreno i bez buke.
- Džek Saliven (Jack Sullivan, "Shirley Jackson," in: Supernatural Fiction Writers, ed. E. F. Bleiler)
  

Legendaran je početak ovog romana:
„Nijedan živi organizam ne može zadugo da nastavi postojati razuman pod uslovima apsolutne stvarnosti; čak i ševe i zrikavci, po nekima, sanjaju. Kuća na brdu, bez razuma, stajala je sama naspram tih brda, držeći tminu u sebi; stajala je tako osamdeset godina i mogla bi da stoji još osamdeset. Unutra, zidovi su se uzdizali, cigle se glatko susretale, podovi su bili čvrsti, a vrata smisleno zatvorena; tišina je postojano ležala naspram drveta i kamena Kuće na brdu, i šta god da je hodalo tamo, hodalo je samo.“


King za ovaj početak u Danse Macabre kaže: „Malo je opisnih pasusa, ako ih uopšte ima, u engleskom jeziku koji su bolji od ovoga; to je vrsta tihe epifanije kojoj se svaki pisac nada: rečima koje nekako prevazilaze reči, rečima čiji je zbir veći od sume pojedinačnih delova.“

Pregradna strana ispred svakog poglavlja

Peta knjiga u ediciji „Poetika strave“ (i prvi roman u njoj) ima 272 strane, u tvrdom je povezu i ušivena je. Ovaj roman Širli Džekson preveo je (i napisao pogovor i biografiju) dr Dejan Ognjanović, a likovno i grafički ga je opremila Aleksandra Dević.
Puna knjižarska cena će biti 1.210 dinara, a za pretplatnike 900, i u tu cenu su uključeni i troškovi poštarine.
Uz pretplatu na roman Širli Džekson možete naručiti i Lavkraftovog Šaptača u tami (800 dinara), Zazviždi i ja ću ti doći M. R. Džejmsa (800 dinara), Hladnu ruku u mojoj Roberta Ejkmana (1.000 dinara), Zavodnika Dejana Ognjanovića (800 dinara) i Poetiku horora istog autora (1.500 dinara).
Novac treba uplatiti na račun Orfelina (Kosovska 23, Novi Sad), ProCredit Bank 220-73108-85, a svrha uplate je: Pretplata na knjigu. Potom treba poslati mejl na orfelinns@gmail.com sa podacima: Ime i prezime, tačna adresa i broj mobilnog telefona, kao što treba naznačiti i naslove knjiga za koje se kupac odlučio.

Pretplata traje od 13. septembra do 10. oktobra, a isporuka knjiga je između 10. i 20. oktobra. Oni kupci kojima to odgovara svoje knjige mogu preuzeti i na Sajmu knjiga u Beogradu koji se ove godine održava između 22. i 30. oktobra.

Podsećam: do Sajma će Orfelin izdati još dve knjige:
KARMILA i druge priče strave – Šeridan Le Fanu
i
BOŽJA VOLJA – Đorđe Kadijević

Više o njima, uskoro.

31 коментар:

 1. Ima li neke veze 'Ukleta kuca na brdu' sa 'Kucom na ukletom brdu'-filmom u kome glumi Vinsent Prajs,takodje iz 1959-e?

  ОдговориИзбриши
 2. elementarni zdrav razum kao i elementarno poređenje zapleta tog filma i ove knjige svakome bi sa više od 2 vijuge jasno rekli da NIKAKVE VEZE TU NEMA.

  ОдговориИзбриши
 3. Elementarni razum bi rekao da je nemoguce znati zaplet knjige koja jos uvek nije izasla u prodaju!

  ОдговориИзбриши
 4. Elementarno razuman čovek bi barem pročitao tekst na koji stavlja komentar i u njemu bi se upoznao i sa zapletom, pa onda ne bi ovako beslovesno trolovao.

  ОдговориИзбриши
 5. onda groblje kućnih ljubimaca nije najbolji horor roman nego ukleta kuća na brdu. u postu najbolje knjige by ghoul piše da je groblje kućnih ljubimaca najbolji horor roman.

  ОдговориИзбриши
 6. to je ispravno zapažanje. koliko je KUĆA genijalan roman shvatio sam tek dok sam ga prevodio, prethodnih meseci. do sada sam je držao "samo" u top-10, a tek sad sam je digao na 1. mesto.

  ОдговориИзбриши
 7. Ne,ne,ne,vase insistiranje na zdravom razumu od pocetka,pored ovakvog uvoda:,,Nijedan zivi organizam ne moze zadugo da nastavi postojati razuman...''-je vrhunska ironija mister!Vi vredjate moj nerazum!
  Zar ste i vi gulovi protiv prava trolova koji samo rade svoj posao?
  Dakle,kada prevodite sledeci najgenijalniji roman?
  Answer me,Goddammit!

  ОдговориИзбриши
 8. "Širli Džekson se u ovom delu u većoj meri oslanja na stvaranje utiska jeze nego na prikazivanje eksplicitnih scena užasa, umešno koristeći složene odnose između misterioznih dešavanja u ukletoj kući i psiholoških stanja junaka." Ovo podseća na MR Džejmsa. Konačno jeza na koži, posle psihološkog zamaranja poslednjom knjigom. Fizionomija lica autora govori dosta o njihovim delima.

  ОдговориИзбриши
 9. "Fizionomija lica autora govori dosta o njihovim delima" kaže doktor frenologije iz doline. Pa dobro. Jedan prijatelj mi je nedavno kazao da ga izraz koji Širli ima na ovoj slici veoma podseća na mene. Šta velite na to, doktore? Istina, prvo treba da pročitate ZAVODNIK...

  ОдговориИзбриши
 10. Ja nisam ni doktor, ni frenolog, a frenologija nije tek bezveze neka pseudonauka, mada je u nekim sferama otišla baš bezveze po mom mišljenju, to tvrdim jer imam tanku podlogu od par knjiga i sposobnost rezonovanja (pseudo)intelektualne materije. Prosto sam ponosan na sebe što nikada neću postati doktor, jednostavno to nije moja životna misija. Čemu? Da mašem titulom? Imam preča posla i interesovanja. Statut u društvu je nešto za čim ne srljam, ja srljam ka svojoj dolini. Nema potrebe za sarkazmom, mada ga neretko i sam koristim. Ima nešto u podsvesti čoveka što tek malo ispliva u svesti pa iznese to. Justejn Gorder je čak u svom delu tvrdio da iz piščevih dela se može saznati kakav je to čovek, izuzetak je da je težak plagijator, ali ovaj blog se ne bavi time.
  Eto, ja sam se uhvatio Širlijeve fizionomije lica, na osnovu obrazaca lica koji moj um godinama kreira i mapira, lično mišljenje, a sad ko će da ga kritikuje i osporava, samo neka izvoli ako ima vremena na pretek. Kao što jedared rekoste doktore, hiljadu različitih cvetova razmišljanja, ne sećam se doslovce.

  ОдговориИзбриши
 11. Zar nisi onomad izjavio da te je ova knjiga udavila sa nepotrebnom psihologijom i da je film iz 63. godine daleko bolji?

  ОдговориИзбриши
 12. ne pamtim da sam to rekao, a ako nekad i jesam, to je bilo mnogo davno, i sad svakako ne mislim tako, ni blizu. kao što već rekoh.

  ОдговориИзбриши
 13. http://cultofghoul.blogspot.rs/2009/01/najbolje-horor-knjige.html

  "THE HAUNTING OF HILL HOUSE,
  by shirley jackson (1959)

  odlično, sumorno, jezivo, ali… stavlja možda preveliki akcenat na psihologiju (film iz 1963. mi je za 3 nijanse bolji)."

  Hehe, ja i moje fotografsko pamcenje.:) To mi je prvo palo na pamet kada je knjiga najavljena, pa sam mislio da je preskocim buduci da sam gledao film; ali, nakon ovog teksta, i videvsi sjajne korice, ipak cu je uzeti u pretplati..

  ОдговориИзбриши
 14. ovdje -

  http://cultofghoul.blogspot.ba/2009/01/najbolje-horor-knjige.html

  davno beše 2009!

  ОдговориИзбриши
 15. eto vidite, niko nije savršen, pa čak ni ja! :( ili barem nisam bio 2009. god. sad jesam! realno, užasno retko biva da drastično promenim svoje mišljenje a naročito o nekom horor delu, ali ovom prilikom - sad, nakon što sam roman spoznao IZNUTRA, kao prevodilac, i kad sam opet reprizirao THE HAUNTING - potpisujem samo sledeće: roman je apsolutno prva liga, čisto savršenstvo, a film je odličan (****), ali ne izuzetan; zapravo, ako ne čitaš knjigu, film ti deluje izuzetno. ali tek kad vidiš šta sve ima ima u knjizi a nema u filmu, ili je tamo drastično upro(pa)šćeno, shvatiš veličinu ove knjige.

  ОдговориИзбриши
 16. Da li se zna šta se dešava sa pretplatom za ovu knjigu? Da li je poslata ili je zbog sajma knjiga neki zastoj? Čisto da znam, do sada nisam imao nikakvih problema i uvek su mi knjige stizale na kućnu adresu, ali ovog puta ništa pa da proverim šta se događa.

  ОдговориИзбриши
 17. štampar je ima havariju pred sajam i napravio nepredviđeno kašnjenje. zbog njega je prvi kontingent knjiga izadavču isporičio doslovno u nedelju, na sajmu. zato knjige nisu još poslate pretplatnicima, pošto je izdavač i njegova ekipa na sajmu. knjige će svima biti poslate iduće nedelje, čim se vrati sa sajma i dođe sebi. ne brinite, razumite, i samo još malo strpljenja. knjiga izgleda odlično, okačiću uskoro slike...

  ОдговориИзбриши
 18. Netflix is making a 10-episode adaptation of Shirley Jackson's THE HAUNTING OF HILL HOUSE. They've even got a director lined up: Mike Flanagan (Absentia, 2011, Oculus, 2013, Hush, Ouija: Origin of Evil, and Before I Wake, all 2016)

  ОдговориИзбриши
 19. zasto lutrija nije "upala" u ovo izdanje???

  ОдговориИзбриши
 20. zato što nema smisla da se ta kratka PRIČA nađe uz ovaj ROMAN, s čijim zapletom nema ni najblaže veze. (mislim, nije baš kao da je 'lutrija' za ukletu kuću ono što je npr. 'crni čovek' za zavodnik!) ta PRIČA će se naći u zbirci njenih PRIČA koje ćemo izdati. logično, zar ne?

  ОдговориИзбриши
 21. s obzirom da cete objaviti njezine price posebno
  sada jeste logicno

  ОдговориИзбриши
 22. zao mi je ali meni je ovo nista posebno knjiga

  ОдговориИзбриши
 23. i meni je žao, ali šta da se radi? dešava se.

  ОдговориИзбриши
 24. evo, NEKIMA ova knjiga ipak jeste veoma POSEBNA. na primer, ovom čiki: https://medium.com/@penguinrandomus/shirley-jacksons-sublime-first-paragraph-in-hill-house-annotated-14834632fc61

  ОдговориИзбриши
 25. Анониман22. јун 2018. 14:39

  uživao sam u čitanju ove knjige. eto, i žena ume da napiše dobar horor roman.

  ОдговориИзбриши
 26. za 15-ak dana na netflixu, TV serija prema romanu koji sam ja preveo za orfelin. čitajte genijalnu knjigu pre nego što je američka televizija -po svemu sudeći - pokvari. https://bloody-disgusting.com/tv/3517839/haunting-hill-house-opens-doors-netflix-october-images/

  ОдговориИзбриши
 27. čitao sam neke rivjue koji su skroz oduševljeni, ali to danas više ništa ne znači. videćemo za koji dan. do tada, evo rivjua friške ekranizacije jednog drugog, takođe odličnog romana drage, mračno-vickaste širli: https://theplaylist.net/lived-castle-alexandra-daddario-review-20180930/

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. da se podsetimo - za samo nedelju dana stiže: http://www.art-anima.com/vesti/ukleta-kuca-na-brdu-na-netfliksu

   Избриши
 28. Počeh je čitati. Šta reći? Halapljivo gutam stranicu za stranicom, toliko dinamike, kontroverzi, mistične nedorečenosti... Zadnji put su me tako privukle Lavkraftove priče. Obično uživam u naraciji pisca, dijalozi su mi odbojni, ali ovde prijaju.

  ОдговориИзбриши
 29. Moram da priznam da sam se za Ukletu kuću zagrejao tek nakon prvih 50ak stranica lelujanja, seckavog čitkanja onih komičnijih i sarkastičnih, ali vrlo poučnih dijaloga i naracija. Ipak, to mi je slabo do umereno držalo pažnju ali sada je to mnogo punokrvnije; dok Kuća krene da prožima, jer ona čeka, čeka i čeka čitaoca.

  A posebno me fascinirala činjenica da neko ima biblioteku od 100 000 knjiga, strastveni je čitalac, PODIGNE 4 DECE I UMRE U 48. GODINI!? Kad pre i kako? Ovo prevazilazi svakojak književni horor i prelazi u granice natprirodnog u realnom životu, tj. onom koga smo svesni kad ne spavamo ili nismo kontuzovani.

  Moram da nađem Život među divljacima i Podizanje demona na srpskom. Oh, Shirley, TEACH ME!

  ОдговориИзбриши
 30. Na kraju krajeva, "Ukleta kuća na brdu" (čvrsto verujem da jeste, jer njeni temelji crpe nešto iz geološkog testa) mi je ukazala da je napolju samo mrak i senke svetiljke kada odlazim rano ujutru do šupe po drva, pre svanuća, kada iz mene kuljaju strahovi, a sve je u redu sa kandžolikim granama prastare dženarike. Urazumila me da to kuljaju moji kratki strahovi i sumnje u siluete senki zbog noćne rasvete, što mi daje smiraj i uvid u one davne, atavističke instikte da oslušnem kako ta gomila poređanih cepanki u šupi krcka i izbegnem na vreme njihovo stropoštavanje na mene, kao ovog jutra, kada hladno mogu slaviti preživljenje dogodine.

  Svest o "Ukletoj kući na brdu" je načeta, nezahvalno je da sada iznosim neke ishitrene, pionirske zaključke o njoj. Suština je da sam razumeo, solidno uživao u stilu pisanja koji meni lično ne godi. Svest o njoj će rasti, sve dok se ovaj um ne rastoči u nekom gribu i posluži kao gradivni materijal za neka nova tkiva života.

  ОдговориИзбриши