недеља, 17. јануар 2021.

MONKEY SHINES (1989)


Dok ja privodim kraju intenzivne radove na „drugoj ruci“ PROKLETIJA vi možete da prekratite vreme do mog povratka opsežnijim osvrtima na nove horore čitajući šta je pre tri decenije Aca Žikić u TAJNAMA pisao o karijeri Džordža Romera, a povodom tada tek izašlog (vrlo dobrog!) filma MONKEY SHINES. 

A u utorak 19.01. je, samo na ovom blogu, dodela Zlatnih Ghoulova ™!



3 коментара:

  1. kad je američka filmska akademija mogla da 1981. izmisli oskara za efekte maske zbog AMERIČKOG VUKODLAKA U LONDONU, trebalo je, ako ne ranije, a ono 1982. da uvede oskara za najbolju životinjsku performansu zbog džeda u THE THING. da je tomu tako bilo, onda bi 'ela' sasvim sigurno njega zaslužila u svoje vreme.

    ОдговориИзбриши
  2. U nedostatku adekvatne kategorije ja sam je svrstao među glavne ženske uloge, i to ne slučajno. Ela je karikirano oličenje poremećene ženske osobe, tj. osobe ogoljenih nagona iliti takozvane ženske intuicije odvrnute do panja. Ona se u ovom „ljubavnom trouglu” bez ikakvih zazora kreće od ljubavi preko ljubomore do mržnje. Naravno, Ela ne glumi već životinjski instinktivno reaguje u meri u kojoj je ograničava dresura, ali zar se ne traži prirodnost kod glumaca a ne izveštačenost. Na kraju, ovo je horor film i ako nešto može zaista da nas uplaši, onda je to ono životinjsko u nama, a Ela je sušto otelotvorenje naših strahova.

    ОдговориИзбриши