субота, 18. март 2023.

Orfelin izdaje KNJIGE KRVI!

 

Orfelin izdavaštvo i urednik dr Dejan Ognjanović imaju veliko zadovoljstvo da vas obaveste da je Orfelin obezbedio autorska prava za objavljivanje u Srbiji svih šest Knjiga krvi Klajva Barkera.

            U pitanju je šest međusobno povezanih zbirki vrhunskih, modernih horor priča koje su, kada su se pojavile 1984-85, donele dotad neviđenu revoluciju u savremeni horor. Za razliku od i tada popularnog Stivena Kinga, Barkerov horor u središtu nije imao porodice i ustaljene likove koji teže tzv. normalnosti, čak i kad su od nje daleko (npr. Keri) – već autsajdere, otpadnike, muške i ženske prostitutke, homoseksualce, sitne i krupne kriminalce, zatvorenike, prevarante, lutalice, itsl. Njegov je horor bio dah svežine i subverzije, eksplicitan ali i poetičan, fantastičan i zadivljujuće originalan. Kao takav, prirodno je da će svoj novi dom naći u Orfelinovoj ediciji „Crna mačka“, u dva toma.

            Ove zbirke su već bile objavljivane u Srbiji, ali u sumnjivim uslovima, sa upitnim dizajnom i slabim, mekim povezom; nisu imale nikakvih pratećih materijala (pogovor, biografija, napomene, ilustracije, itsl) koji bi dali dignitet sadržaju, već su ga opremom, štampom, povezom i opštim pristupom tretirali kao petparačku literaturu.

            Izdanje Knjiga krvi u Orfelinovom prepoznatljivom vrhunskom vizuelnom tretmanu i sa stručnim prilozima urednika dr Ognjanovića biće prvo pravo, dostojanstveno predstavljanje ovih Biblija modernog horora pred srpskom čitalačkom publikom i kritikom.

            Evo osnovnih podataka o ovom izdanju.

            Obim: dva velika toma, od po oko 400-500 strana svaki (KNJIGE KRVI 1-3 i KNJIGE KRVI 4-6), formata i dizajna istog, odnosno sličnog kao NEKRONOMIKON i KNJIGA EJBONOVA.

            Prevod: biće korišćeni postojeći srpski prevodi (A.B. Nedeljković, A. Petković, A. Marković, G. Skrobonja), ali će uz detaljno poređenje s originalnim tekstovima biti korigovani, ako se negde ukaže potreba.

            Sadržaj: svih 30 priča od kojih se sastoji ovih šest zbirki. Pored toga, ova izdanja će imati i značajne tekstualne i vizuelne dodatke: obiman Pogovor o značaju Knjiga krvi i Barkerove horor poetike, detaljna Biografija Klajva Barkera, iscrpna Bibliografija i Filmografija, i još ponešto. Više detalja kad se primakne izlazak knjiga.

artwork by Clive Barker

            Dizajn: korice će, kao i sve u ediciji „Crna mačka“, dizajnirati Ivica Stevanović. U unutrašnjosti, svaka od 30 priča imaće novu, originalnu ilustraciju u izvedbi već dokazanih kao i novih Orfelinovih umetnika. Videćemo da li ćemo, i u kom obimu, moći da koristimo i Barkerove ilustracije u pratećim tekstovima.

            Kad izlazi: Oba toma KNJIGA KRVI izaći će iz štampe za Sajam knjiga u oktobru 2023. To znači da će pretplata biti raspisana sredinom septembra.

artwork by Clive Barker

            Cena: Prodajna cena bi, po tomu, trebalo da bude negde u rangu cene NEKRONOMIKONA. To znači da bi ova dva toma koštala kao dva NEKRONOMIKONA. Ako je NEKRO sada kod Orfelina 2.500, to znači da bi dva toma, sa svih 6 KNJIGA KRVI, danas koštala negde oko 5.000 din. Ipak, ništa nije u kamen urezano, a ponajmanje ranoprolećne prognoze o tome kakve će biti cene usred jeseni, pola godine kasnije. Daleko je oktobar, a svetska i domaća ekonomija mogu nam prirediti razna neprijatna iznenađenja – ali nadajmo se da neke veće inflacije ipak neće biti i da će cene papira i štampe ostati na sadašnjem nivou.

            Prodaja: Ova dva toma prodavaće se isključivo zajedno. Verovatno će imati i zajedničku zaštitnu ukrasnu kutiju. Prodaja „na parče“, samo jednog od tomova, neće biti moguća. Zato vam i najavljujemo ovo izdanje na vreme, odnosno pola godine unapred: ako to želite, možete se otarasiti (prodajom) dosadašnjih izdanja, ako ih imate, a svakako počnite da ŠTEDITE, kako biste bili spremni da krajem oktobra u svoje ruke smestite dve krvavocrvene lepotice kakve Srbija još nije videla – a, verujte, ni svet…

artwork by Clive Barker

            Kuriozitet: Ovo će biti prvi put da se u Srbiji svih 6 KNJIGA KRVI objavljuje odjednom, i pod identičnim uredničkim i dizajnerskim pečatom.

Kada su prvi put izašle u Srbiji, to je bilo ovako: prve tri, u leto 1991. u tri zasebne knjižice mekog poveza, u tiražu od 3.000, sa drečavo-plavim koricama i lošim ilustracijama na njima, a preostale tri 1994. usred rata i inflacije i pakla, u tiražu od po 300 primeraka, sa finim ilustracijama Boba Živkovića, ali u mekom i vrlo lako raspadljivom, razlepljivom povezu za jednokratnu upotrebu.  

Zatim je jedan izdavač, 2012. godine, objavio samo druge tri KK (4-6), u tvrdom povezu, sa nepojmljivo lošim dizajnom korice.

Na kraju je Pirat i Lopov, Boban Knežević, bez ikakvih prava i skrupula, u svojoj garaži printao („on demand“) svih šest, u mekom povezu, na lelujavom papiru – ne plaćajući ni prevodioce, ni autorska prava za ovo svoje pilićarenje, što je i inače njegov prepoznatljivi zaštitni znak. 

Orfelin, dakle, po prvi put objavljuje svih šest knjiga odjednom, sa identičnim dizajnom, i sa ujednačenim prevodima, i sa pratećim tekstovima i ilustracijama. Orfelinov opšti pristup spaja Ljubav prema lepoj i kvalitetnoj knjizi sa Znanjem da se ona najadekvatnije predstavi novim i starim čitaocima. 

            Ovo su svi detalji koje vam u ovoj ranoj fazi mogu kazati.

artwork by Clive Barker

            Pratite ovaj blog za konkretnije obznane u narednim mesecima, kada budemo imali šta novo dodati.

            Hvala svim čitaocima i kupcima Orfelinovih knjiga na interesovanju, pritiscima, ucenama, pretnjama i navaljivanjima u blog-komentarima, kao i naživo, na Sajmu knjiga, kojima ste nas uvalili u ovaj posao. Sada budite spremni da svojim novčanicima podržite ovaj veoma rizičan i skupocen posao.     

artwork by Clive Barker

     

Kao što već rekoh svojevremeno, u jednom blog komentaru ovde: znam ja da postoje desetine horor fanatika spremne da daju novce za KNJIGE KRVI u Ghoul-Orfelin aranžmanu: to nije sporno. Ali, ima li ih na stotine? Ima li ih hiljadu? Jer jedino tako će ovaj ambiciozan poduhvat biti isplativ, i jedino tako će i edicija „Crna mačka“ moći da raste.

Da vidimo. Kažu da sreća prati hrabre…

Drugi štancuju potrošnu robu; mi pravimo knjige za večnost. Podržite ono u šta verujete.

 

* * *

 

Mislim da je ova vest suviše velika i važna da bih je sada i ovde zagušivao drugim dodacima, na temu drugih knjiga.

Najavu mojih drugih horor planova (u Orfelinu i u Ghoul Pressu) obznaniću uskoro. 

Do tada, podsećam vas da je u toku PRETPLATA na dve nove knjige iz edicije „Poetika strave“, koja traje još nedelju dana. Detalje o tim knjigama imate OVDE.


10 коментара:

  1. Kakav tekst 😁 Bice spremne pare, samo stampajte :)

    ОдговориИзбриши
  2. Nadam se da će Ričard Lejmon da bude ove godine u poetici strave tamo pred sajam. Ima sve da pršti, al bukvalno. 😃

    ОдговориИзбриши
  3. Podržaću akciju kupovinom. Konačno da Knjige krvi dobiju izdanje kakvo zaslužuju.

    ОдговориИзбриши
  4. Molim vas, ispravite u prevodu brljotine kao što je u "Sex, Death and Starshine" kad je galerija (Gods) u pozorištu prevedeno kao "bogovi" i to više puta.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. ispravljeno je više desetina materijalnih grešaka i koještarija u prve tri KK, bez brige. pa tako i 'bogovi'.

      Избриши
  5. ako je moguce sto manje sljokica po knjizi i zlatotisaka :) radujem se ovome

    ОдговориИзбриши