izabrana dela

izabrana dela

четвртак, 06. август 2009.

Ghoul na Grossmanu 2009Dejan Ognjanović promoviše 3 nove knjige na Grossmanu

Pisac, filmski kritičar i esejista Dejan Ognjanović iz Niša na Grossmanu 2009. promovisaće tri nove knjige koje je objavio u prethodnih godinu dana: jednu zbirku svojih eseja o hororu, i dve knjige koje potpisuje kao priređivač i ko-priređivač.

Studija strave predstavlja svojevrstan tematski nastavak dve prethodne Ognjanovićeve knjige, Faustovski ekran: đavo na filmu i U brdima, horori: srpski film strave (obe promovisane na Grossmanu 2007). Studija strave insistira na književnom utemeljenju horora kao žanra koji će u filmu, kao umetosti koja svojom audio-vizuelnom sugestivnošću nudi najveći potencijal, pronaći svoje raskošno ishodište. Sadržaj čine sledeći eseji: 'Horor kao žanr, i njegova estetička namera'; 'Horor, imenovanje neiskazivog'; 'Nastanak i razvoj gotika'; 'Modernizacija gotskog horora u delu Edgara A. Poea'; 'Mesto Ambrose Biercea u tradiciji američkog gotika'; 'Lovecraft: izvan ovog univerzuma'; 'Nekrofilija - nekad i sad'; 'Politika tela i estetika straha'; 'Wes Craven i postmoderni horor'; 'Đavo me je naterao: serijski ubica kao demon'; 'Japanske priče o duhovima'; 'Jezik demonizacije na primeru romana Znak Satane'; i 'Mračni eros u delima Đorđa Kadijevića'.

Novi Kadrovi: skrajnute vrednosti srpskog filma je zbornik radova koji priređuju Ognjanović i Ivan Velisavljević. U pitanju su kritički tekstovi koji bacaju svetlo na poprilično skrajnute žanrove srpskog filma kao što su horor, krimić i dečji film, kao i na stigmatizovane autore kakvi su Želimir Žilnik, Jovan Jovanović, Kokan Rakonjac, Đorđe Kadijević i Miloš Radivojević. Oni donose jedan sasvim novi, trećemilenijumski pogled na kinematografiju, rasterećen ideoloških stega. Pored priređivača, u zborniku su i sledeći mladi i već afirmisani kritičari: Đorđe Bajić, Miloš Cvetković, Dejan Dabić, Olga Dimitrijević, Kristina Đuković, Miloš Đurđević, Zoran Janković, Marko Krstić, Aleksandar Novaković, Uroš Smiljanić, Dimitrije Vojnov, Srđan Vučinić.

Najzad, dugo čekana, ali najzad dočekana, spektakularna, raskošna, neuporediva i neviđena zbirka najboljih priča H. P. Lovecrafta – NEKRONOMIKON, najzad se nalazi pred čitaocima! U Srbiji je tek nedavno Lovecraft doživeo dostojno, čak fascinantno predstavljanje kroz, u svakom smislu kapitalnu, tvrdo povezanu, odlično, na najboljoj hartiji odštampanu vrhunski dizajniranu knjigu, zbirku najvažnijih priča ovog genijalnog, revolucionarnog stvaraoca. Priredivač monumentalnog projekta, prevodilac nekih priča, te autor stručnog predgovora, biografije i pogovora sa celokupnom, metodološki konzistentnom bibliografijom Lavkraftovih dela je Dejan Ognjanović.


Kraća, sažeta najava ovog spektakularnog promovisanja može se videti i ovde:

http://en.grossmann.si/news/id/154

Inače, ovo nije sve što je vezano za moje aktivnosti na ovogodišnjem Grosmanu, ali o ostalome, u narednim danima.

Нема коментара: