понедељак, 27. септембар 2010.

FEVER (1999)



***
3+

napokon je dolijao jedan od dugotraženih i misteriozno nenabavljivih filmova. kažem 'misteriozno' jer ne radi se o nekom opskurnom tajlandskom low budget effortu iz 1960ih nego o umereno recentnom američkom trileru sa respektabilnom ekipom ispred i iza kamere. ok, mnogi nisu ni čuli za FEVER, a i oni koji jesu – možda ne očekuju bogzna šta od nečega što je režirao momak najpoznatiji po spariranju kijanu rivsu u BILOVIM I TEDOVIM AVANTURAMA. da – onaj tršavi, ružnjikavi plavušan (koga neki hororisti možda pamte i po ulozi u LOST BOYS) – baš taj je režirao ovaj film. wow, dude, ITEKAKAO ga je režiro – ko mator!
nije nikakva tajna – između ostalog i zato što ja to stalno ponavljam – ali imam poseban merak za filmove od sorte 'fall from greatness' a još više za 'downward spiral into madness'. FEVER je takav, i svakako jedan od boljih u tom pod-žanru. konkretno, ovde je glavni junak nik parker, mladi učitelj crtanja u nekakvoj večernjoj školi, koji polagano potpada pod 'groznicu' u svom bruklinskom ćumezu, tj. oronuloj zgradi u kojoj neko ubije gazdu čime samo počinje niz čudnih zbitija. našeg umetnika igra henri tomas – još jedan namuženi boy-to-man u ovom filmu napravljenom upravo da ilustruje what separates men from boys. ako je 'bil' iz BILA I TEDA mogao da režira ovako pametan i vizuelno nadahnut film, što onda spilbergova šećerlemica, odnosno dečak iz E.T.-a ne bi baš ovde ostvario svoju najdramskiju, najtežu i svakako najbolju ulogu u karijeri, kao izmučeni artista u paklu prozaičnosti koga, na svu muku, proganjaju i neke traume iz detinjstva… (avaj, tomas kasnije nije unovčio svoje ovde ostvarene potencijale – poslednji put je viđen kao jadni horor reditelj u zaista sramotno lošemdirect-to-DVD dreku DON'T LOOK UP!)
FEVER je ingeniozno stilizovan triler koji efektno uspeva da sedi na dve stolice, od kojih je jedna ejbel-ferarinski pretežno-realistički pakao njujorka, dok je druga stolica starija (i lepša) – neuništivi (ovde modernizovani) nemački expresionizam. upotreba iskošenih uglova i naglašenih senki te arhitekture skromnog dizajna ali pametne kompozicije i osvetljenja za slikanje jednog bliskog, a opet oneobičenog, oniričkog sveta školski je primer pametno naučenih lekcija kod nemačkih klasika koji i na pragu 21. veka mogu da budu oživljeni, naročito u rukama odličnog DP-a (džo de salvo – ne znam da li je rod čuvenom ubici).
ono što FEVER izdvaja iz mora sličnih filmića, pored čvrstog rediteljskog koncepta i sjajne vizuelnosti, a što ćete ređe naći pomenuto u rivjuima, jesu sledeće dve stvari: 1) scenario i 2) podtext.
1) scenario u svojim grubim, osnovnim crtama nije naročito originalan, baš kao ni njegov 'twist' (ako je to uopšte twist). međutim, on je vanredno pametan i prefinjen na nivou detalja, kojima (ovog) gledaoca smesta kupuje za te likove i situacije. u spoju sa odličnim kastingom i glumom kakva se retko viđa u ovoj vrsti filma, FEVER se odlikuje sjajnim dijalozima i vrlo proživljenim likovima i odnosima koji imaju muda da budu nekonvencionalni, osobeni, a bez napadnog insistiranja na excentričnosti i ispraznom isprđivanju. neke vrlo pametne stvari se ovde kazuju i POKAZUJU, a opet, to je učinjeno tako nenapadno i nebombastično da će ih primetiti i ceniti samo onaj ko korespondira sa tim vajbom, dok će ostali preleteti preko toga u slepoj žudnji da otkriju ko je ubica.
2) goreizrečene tvrdnje naročito važe za dijaloge koje henri ima sa susedom koji se doseli sprat iznad, direktno iznad njegove sobe, a koji možda jeste a možda nije fragment njegove sve zbrkanije mesečarske psihe. tog lika (ili fragmenta?) vanredno dobro igra dejvid o'hara, i scene između njih dvojice pravo su meso i poslastica filma – što me dovodi do podtexta FEVERa… koji možda postoji a možda je samo projekcija moje sve poremećenije psihe.
elem, ako pogledate sve ostale kritike i komentare na netu, videćete da svi odreda ovog sustanara opisuju kao obožavaoca nacista i manijakalnog teoretičara zavere. ali opušteno, nalazite se na pravom mestu – koje će vam OBJASNITI da to uopšte nije tako. vil (tako se o'hara zove u filmu) zaista kraj svog uzglavlja – u sobi još rusvajnijoj i sjebanijoj od nikove – ima knjigu sa velikom svastikom na korici. to je za površnu gledalačku stoku smesta dovoljno da ga strpa u fijoku psiho-budale a da sve njegove reči otpiše kao psiho-brbljanje tamo nekog zaluđenika. međutim, svako sa više od 2 vijuge na mozgu i sa iole razvijenom sposobnošću praćenja dijaloga videće da vil ne voli švabe (zove ih 'krauts'), da za naci-nož koji mu pokazuje tvrdi da ga je njegov deda lično oduzeo od nekog (presumably: killed) švabe, a njegova najpametnija izjava u toj tiradi možda zvuči kao lupetanje lunatika iz ugla nekog neoliberala ili hipija, ali što se mene tiče, vilove reči su zlatne: on, otprilike, kaže da se hitler sada smeje iz svog groba, jer je obećavao da će stvoriti novi svetski poredak i 1000 godina vladavine nacizma – i da je to upravo ono što sada dobijamo, tj. što smo krajem 2. svetskog rata (i razvojem američke nadmoći) – dobili.
pametne stvari, ali sve što na njih naš nik parker ume da kaže jeste: 'uh, that whole nazi thing is pretty heavy… a sad moram da begam' (par minuta ranije, on nije znao kakvo značenje ima datum 01.09.1939, pa je vil morao da ga podseti!). znači, nik je samo naizgled nekonvencionalni 'umetnik', ali u suštini isprazni produkt američkog sistema za zaglupljivanje i ovladavanje. na njegovo beganje od priče vil ladno zapaža: 'I understand. nobody wants to talk about the real deal.'
hajlajt, međutim, dolazi kasnije, kada vil priča o 'blowing the whistle on the whole rotten set-up' – iznoseći niku jednu pojednostavljenu, ali za američki film solidnu predstavu GNOSTIČKIH uverenja, o tome da je zlo u srcu stvari, materije i svega vezanog za nju, i da je ceo sistem – crkva, političari, hrist… - truo u osnovi. naravno, ta priča je bacanje bisera pred svinju (odnosno svinje – ako računam i gledaoce skromnih intelektualnih moći i/ili predznanja o ovim stvarima, i kojima sve to zvuči kao nekakav ludački bla-bla-bla) pa nik to sve otpiše upravo kao to – 'so much crap.'
but is it?!
vil mu lepo kaže: 'they got you right where they want you, pal.'
a kad mu nik kaže: 'you're one really whacked out guy' – vil mu premudro kaže: 'you looked in the mirror recently?' (što je otprilike i najexplicitniji hint da je vil fragment nikove zatomljene svesti – ako ne računamo evergrin sumnjivost u tome da niko drugi, nijedan drugi lik u filmu, ne interaktuje sa vilom osim nika). na izlazu mu vil čak pruži knjigu GNOSTICS: THE FORBIDDEN VOICES OF THE HERETICS (btw: nepostojeća), ali ona ostane nepročitana. umesto iz knjige, nik će morati da se sa svetlom istine suoči – naživo...
eto, skrenuo sam vam pažnju na neke stvari u FEVERU koje bi mnogi po difoltu otpisali kao psycho-babble, pa vi vidite sami kako se to uklapa i šta dodaje ili oduzima filmu. ja ću samo reći da mi se čini da ova gnostička dimenzija nije baš dosledno i potpuno sprovedena kroz film na način na koji je, recimo, u DUST DEVILU, ali ipak – nije ni slučajno ili proizvoljno prisutna ovde…
pomenuću još i vrlo dobar dizajn zvuka (lično, ne bih imao protiv još elaboriranijih radnji na tom polju, ali i ovaj anderstejtment je ok), a to pojačava skor džoa delije, čestog majstora za mračne i excentrične njujorške indi projekte (čak i nevezano za feraru s kojim stalno sarađuje); delija kao da se specijalizovao za opskurne, hard-to-find filmove – ili je možda koincidencija da pre samo nekoliko dana uspeh da najzad iskopam još jedan masama slabo poznati biser koji dugo tražim, a u kome je – suprajz! – delija takođe radio muziku. rivju kaming sun.
FEVER je, dakle, jedan nepravedno zapostavljen, zaboravljen i pretežno nepoznat biser gnostičkog noar horor trilera kojeg, evo, iznesoh na svetlo dana uz pomoć kolege i saučesnika bojana baće, angažovanog da ovo locira na meni nedostupnim mestima, e ne bi li se iskupio za nedavnu preporuku TANGA I KEŠA. i eto, iskupljenje je uspešno obavljeno, spasenje je iza ugla.

13 коментара:

  1. za slučaj da nekoga zainteresuje gornji rivju pa reši da lično pogleda FEVER - nema više razloga da to bude toliko dobro čuvana tajna.
    evo linkova:

    http://www.megaupload.com/?d=8OUAGRKY
    http://www.megaupload.com/?d=EXU5MDYL
    http://www.megaupload.com/?d=NRUV30WB
    http://www.megaupload.com/?d=502MRNQP
    http://www.megaupload.com/?d=NP631WLG
    http://www.megaupload.com/?d=3CFXLKE6
    http://www.megaupload.com/?d=JZ5CCRI5
    http://www.megaupload.com/?d=GSAVZ14V
    http://www.megaupload.com/?d=A74YNPL6
    http://www.megaupload.com/?d=X388TT76

    hint: kad sve ovo skineš, poslednji fajl preimenuj u .10 (pošto je greškom nazvan .01, iako već ima jedan takav). onda raspakuj pa gledaj!
    baća ghoul časti!

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala još jednom za preporuku, ali i za linkove i odličan rivju (koji sam pročitao i pre i posle gledanja).

    Možda i grešim, ali me je Nickov lik podsetio na one Lynchove koji ne žele da priznaju da sa njihovom psihom nešto nije u redu, pa teraju po svome, putem samodestrukcije. Zbog toga (ili zbog nagoveštaja u recenziji) mi Will, uprkos kraju, i dalje deluje kao glas Nickovog pomućenog razuma ili podsvesti...

    Atmosferom (sa velikim A) Fever prosto obuzima, baš kao groznica, a one dve noćne more sa bakutom su mi delovale strašnije i od nekih horora (iako sam gledao u sred bela dana), podsetivši me na neke moje košmare. Sve u svemu, sjajan film.

    ОдговориИзбриши
  3. moraću ponovo da pogledam film da bih ga, sa naknadnim znanjem celine, razmotrio po pitanju vilovog lika i gnostičkih aluzija (i ne samo njih), pošto su mi one u filmu došle iznenada, jer ih nijedan rivju koji sma čito nije ni pomenuo a kamo li analizirao.
    jeste, ima ovde par vrlo uspelih horor scena, iako nisam načisto da li film u celini da svrstam u horor, pošto je 50-50% sa trilerom...

    ОдговориИзбриши
  4. na zalost skoro sam jedva uspeo da pronadjem na netu ovaj film i to nesto skraceniju verziju 5-10 min. i kvalitet snimka ne bas najbolji i + kropovana slika + nema prevod cak ni engleski. ali svejedno pogledao sam film i vise sam nego zadovoljan s tim sto licno mene kod ovakvih filmova nervira to sto je onako zavrsen, mislim da je moglo vise da se izvuce iz filma pogotovu sto je reziser definitivno bio sposoban za tako nesto. posebna poslastica je atmosvera koja je fenomenalna pa onda sve ostalo. sve vreme dok sam gledao film imao sam utisak kao da je sniman u srbiji, uopste mi nije delovao americki.
    groznica koju nesmete propustiti!!!

    ОдговориИзбриши
  5. Ponovo sam odgledao Fever i ponovo se uverio u njegove kvalitete. Ako se ne varam prvi put sam ga gledao na ondasnjem 3. kanalu. Tamo su pocetkom 2000-tih svakodnevno pustali male, nezavisne americke filmove, mahom neonoar tipa. Fever profitira pre svega na atmosfericnoj fotografiji, jer iako subverzivni Vilovi monolozi iznose na videlo bolnu istinu danasnjice, ekspresivna, gotovo crno-bela, fotografija bolje docarava ukletost koja lebdi nad ovim svetom i nad malim nemocnim ljudima. Mislim da upravo kontrastna crno-bela fotografija cini sustinu film-noira iz 40-tih i 50-tih, pa "obojeni" filmovi modernog, neonoara uglavnom ne postizu pravi efekat. Svojevremeno sam napravio eksperiment sa filmom The Last Seduction iz 1994. gledajuci ga delimicno u crno-beloj varijanti. Istina da crno i belo naglasavaju igru svetlosti i senki, a tonalitet sive umesto kolorita bolje odrazava mracne duse i fatalne situacije u kojima one beznadezno lutaju, moderni noar se ipak snima u boji i to na nacin da se komponuju kadrovi prema koloritu okoline. Stoga, odustanite od ovakve vrste eksperimenta. Stavise, Fever je, moze se reci, monohromatski snimljen. Sve je u nekakvoj zelenkastoj tinti i to doprinosi postizanju zeljenog ugodjaja.

    ОдговориИзбриши
  6. Види првог Бетмена,делове филма The Shadow,делови Линчових филмова...дакле може али треба доста труда и посвећености+већа продукција - када би онај Eddie Muller основао нешто тако и да се снима само ноар на целулоиду као ономад,ех живео би и дисао за сваки нови филм...Ови што хоће да раде са штапом и канапом нека користе и блур ефекат јер видите како су лоши ти мини-ноар филмчићи са оштром,грубом сликом.
    Да ли раде ови линкови горе,овог филма нема ниђе на торентима ако неко зна где ga је,нек бекне?

    ОдговориИзбриши
  7. Ja sam naleteo na njega na kablovskoj. Nisam istrazivao net.

    ОдговориИзбриши
  8. Баш гледам колоризован 'Велики сан'и свиђа се то мени,не би га бацао.

    ОдговориИзбриши
  9. Оставићу овај линк овде јер не знам где би
    https://www.youtube.com/watch?v=BPMfCJpfhdo
    реко човек све што мислим а не знам да кажем...

    ОдговориИзбриши
  10. gde si bio 2010. kad ovde okačih linkove za njega? :) trenutno na netu vidim samo verziju dabovanu na jebeni ruski! ako ga neko negde locira, nek dojavi.

    ОдговориИзбриши
  11. https://www.youtube.com/watch?v=M2dXsqLol-A&t=8s

    Evo ga FEVER (1999) okačen na jutjubu, ne znam da li je u pitanju neka skraćena verzija, pošto negde piše da film traje 1h 40min, a negde 1h 33min.

    ОдговориИзбриши