среда, 16. децембар 2015.

DABBE 6 (2015)

**(*)
2+

U čast Hasana Karcadaga, gosta nedavno održanog, jubilarnog, desetog FESTIVALA SRPSKOG FILMA FANTASTIKE, bio je prikazan njegov film Dabbe 6. Nažalost, ovom prilikom sam platio dug svojoj nepažnji. Elem, potpuno mi je promakao detalj TRAJANJA filma, koji je bio uredno naveden u programu. 
A ja se još čudio zašto su tu stavku u programu nazvali NOĆ TURSKOG HORORA kad ta „noć“ sadrži samo JEDAN jedini film. Otkud je pa jedan film – noć?!
Ha ha, slepče – da si pažljivo čitao program, video bi da taj film traje nehumanih 160 minuta! Da, djeco, preko dva i po sata! Pravi epik! Turska serija u malom, takoreći! Noć koja je trajala vječnost! Sva sreća te sam imao dobro društvo uz sebe, inače... 
Sad, nije to sasvim loše – taj film, mislim. Ima tu OK materijala, i da je kraći za SAT VREMENA, svakako bi bio značajno bolji i efektniji. Mogao bi da dobije 3- bez problema. Međutim, ovako kako je, to prečesto podseća više na test izdržljivosti nego na film u normalnom smislu reči. Pitam se kud se dede ona zlatna maksima "Hasan seckati!"? Da je ovo nepotrebno izobilje materijala malo saseckao, film bi bio kompaktniji i efektniji.
Hasan, očito, ni nakon 6 filmova, još nije naučio neke osnovne stvari o žanru horora za koji se opredelio: recimo, da horor ima svoj osobeni ritam i principe storitelinga, da je potrebno da publika malo i predahne, da se umiri, da se zavara tišinom, umesto da se 2,5 sata skoro bez prestanka bombarduje urlanjima, skakanjima, drekom, i drugim horor čudesima.
Postoje, u dobrom hororu, i stvari kao što su anticipacija, hintovi, saspens, gradacija, kulminacija... Ali ne, ovaj ne zna za gradaciju: on kreće sa kulminacijom, i tako i nastavlja... iduća dva i po sata. Ovog ne zanima ni predigra, ni peting, ni maženje... Hasan bi samo da naniže cum-shotove!
Relativno je mali broj horora koji su uopšte pokušali, a kamoli uspeli da postignu učinak neprekinutog intenziteta tokom dužeg trajanja – a onda kada jesu, u pitanju su i dalje bili filmovi a) kraći, b) daleko talentovanijih reditelja i c) sa harizmatičnijim glumcima (npr. EVIL DEAD II). Hasanovo bombardovanje hororom je uspelo da proizvede kontraefekat: zamor, a mestimično čak i smeh.
Recimo, ima jedna deonica u filmu u kojoj se ono notorno i iritirajuće „it was all a dream“ sranje ponovi, zaredom, scena za scenom, jedno četiri puta! Ne šalim se, iako ovo zvuči kao iz nekog SCARY MOVIE-a! Znači, ide neki kao horor, pa se lik probudi u krevetu. Pa se nastavi nešto gadno. Pa se onda probudi njegova žena. Znači ni ono prethodno nije bilo stvarno. Pa onda opet nešto ide kao strašno – kad, suprajz: I TO JE BIO SAN, ali njene sestre! Pa onda Jovo nanovo, još jednom strava - za koju ispadne da je zajednički san muža i žene! Šalili smo se! Znači, kad čovek nema mere...
Pored toga, Hasanovo oslanjanje na skok-šokove je vulgarno preterano: ovde se na svakih 5 minuta nečija faca sa crnim očima i krvavim ustima beči u krupnom planu i urla iz sve snage. To je možda „strašno“ prva 3-4 puta, ali kad se ponovi 22. put u roku od sat vremena, postane malko... redundantno. Ali Hasan (zvani Sledge Hammer) očito smatra da je suptilnost precenjena (i prevaziđena) vrlina.
A to isto, verovatno, misli i za originalnost: jer njegov film je u narativnom a još više u vizuelnom smislu samo razuzdano nefokusiran bućkuriš nastao kad su u blender ubačeni REC, RINGU, PARANORMAL ACTIVITY, THE EXORCIST i svi njegovi klovonovi uključujući i recentne FFF varijacije tipa LAST EXORCISM, pa onda svi ti SINISTRI, INSIDIOUSI i slična boranija- praktično, sve što je iole bilo uspešno u poslednjih 5-6 godina, u svetu, smućkano je ovde u ovom alva-hororu (ako Italijani imaju špageti-horor, onda... nema druge!).
Ipak, moram priznati da je uvodna scena filma – u kojoj žena dolazi kod zlog vrača da ovaj baci kletvu – vanredno efektna, žestoka, jeziva i gadna, plus deluje autentično sa svim tim bliskoistočnim folklornim detaljima, a i glumac koji igra tog vrača je creepy. I dobro je režirano. I gadno je, i jezivo. Dakle, to svakako vredi pogledati.
Ništa u filmu ne može se meriti sa ovim podužim uvodnim set-pisom, ali ima tu i kasnije solidno efikasnih horor scena na nivou mikro-plana, detalja, poneke vizuelne dosetke... iako se sve svodi na još jedno ubeskraj otegnuto bombastično recikliranje THE EXORCISTA, sa islamskim temama i ikonografijom, sa đinom umesto đavola, itd. i sa mnogo, mnogo brzomontažnog skakanja, iznenadnog urlanja, bečenja u ekran i sličnih fazona za prepadanje naivnih.

U idejnom pogledu, na delu imamo samo još jedno (predvidivo) demonizovanje žrtve – tu staru boljku horora koju ni mnogo veći majstori nisu umeli da izbegnu, pa kako bi onda ovaj Turčin? Znači, žena prema kojoj su drugi bili zli ovde postaje zloduh i demon i krvavo se sveti... Kud svi Turci, tu i mali Mujo... 

5 коментара:

  1. Vredi li nešto iz ovog serijala skinuti? Odnosno imaju li Turci neki pristojan horor? Preporuka?

    ОдговориИзбриши
  2. ništa tursko dobro nisma video, ali nisam se ni pretrgao od jurenja - jer iz rivjua, trejlera i na preskok sam video dovoljno: naime, da tu ima vrlo retko i vrlo malo odskoka od nivoa generičkog (u najboljem slučaju). istina, upravo sad dobijam exkluzivan link za jedan od koga imam blago veća očekivanja, pa ću javiti ako valja. svakako bi morao da bude bolji (i kraći) od ovog dabića! i ne, nisam gledo prethodne dabe, niti planiram. prvi sam prelistao i NE deluje mi vredno truda.

    ОдговориИзбриши
  3. Ovaj turski horor nije loš.Musallat 2007.http://www.imdb.com/title/tt1077091/?ref_=fn_al_tt_1

    ОдговориИзбриши