среда, 30. октобар 2019.

Predavanje + žurka za Noć veštica: EVROPSKO NASLEĐE IZ AMERIČKE VIZURE



            U okviru akcije obeležavanja ovogodišnje Noći veštica, imam zadovoljstvo pozvati vas na jedan ghoulish event – horor predavanje + Halloween Party!


            Zahvaljujući dobroj saradnji sa EU INFO CENTROM u Beogradu, u čijim prostorijama sam već održao dva predavanja, o italijanskom i o francuskom horor filmu, ovog puta se naša zajednička horor akcija seli na lokaciju prikladniju za ono što smo naumili – naime, nešto malo više zezanja, zabave, ića i pića do iza ponoći!

            Šta je povod?

Drevna keltska svetkovina Samhain (izgovara se Souin!) i verovanja vezana za nju potekli su u Evropi, u keltskim zemljama, gde su vekovima bili upražnjavani kao deo „paganskih“ obeležavanja kraja godine i početka zime, kada se duhovi preminulih navodno vraćaju medju žive zajedno sa duhovima/demonima prirode i srodnim božanstvima.
Ova svojevrsna Keltska Nova godina oduvek se proslavljala u noći između 31. oktobra i 1. novembra. Moje predavanje će kroz inserte iz niza filmova ukazati na to kako je pomenuti evropski praznik bio rekontekstualizovan u Americi od strane evropskih (irskih) doseljenika i kako je, zatim, u današnjoj Evropi, proslavljan u svojoj novoj, modernizovanoj, karnevalizovanoj i komercijalizovanoj i varijanti.


            Šta je rezultat?

Dobro nam došli na jedinstvenu zabavu u gradu!
Dobrodošli na Halloween Party!

Dođite da proslavimo Samhain uz mračni puls grada sa fantastičnim DJ-em u kafe baru Loznička 11
Žurku počinjemo sablasnim, jedinstvenim predavanjem dr Dejana Ognjanovića sa insertima najjezivijih horor filmova. On će ukazati na to kako je pomenuti evropski praznik bio rekontekstualizovan u Americi.


Prvih 100 osoba koje dođu, dobiće na šanku vaučere za dva pića + meze na poklon. Dobrodošli na vrhunski provod uz fantastično predavanje!


Sa pričom o filmovima strave krećemo u 19h, a žurka od 20h pa sve do 01h. Dođite na vreme i ne propustite #EUzaTebe


Datum: četvrtak, 31. oktobra 2019.
Mesto: Cafeteria, Loznička 11, Beograd


Ulaz slobodan, vaučeri besplatni – onima koji prvi dođu!


Ponesite svoje maske i kostime od kuće!







  

16 коментара:

  1. Da bogda vam Majkl Majers svratio na žurku ili onaj iz Satans little helper

    ОдговориИзбриши
  2. Kakva je ovo, molim te, providna podvala? Ako je namera EU, da ovakvim dogadjajem, reklamira demokratiju i pravo na razlicitost misljenja - onda bi valjda trebalo da se reklamiraju DVE zurke, jedna Halloween, druga neka Slava. Ali ovo blage veze s demokratijom nema, nego je rec o obicnoj propagandi paganizma, a koji se iz neobjasnjenih razloga vidi kao vaznija proslava, od hriscanske. I otkud ta bizarna uopste asocijacija EU sa Halloween? Otkad se to jedna politicka organizacija javno asocira sa nekom preferiranom religijom ili sektom. Uopste ne iznenadjuje sto je Putin paralelno zabranio Halloween u Rusiju.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. "...nego je rec o obicnoj propagandi paganizma, a koji se iz neobjasnjenih razloga vidi kao vaznija proslava, od hriscanske."

      čuj, 'neobjašnjivih rezloga'??? pa toliko je očigledno da se halovin od paganskog kulta vozdigao do velikog biznisa i zabave. dejane, kad god u životu imaš neku nedoumicu kreni putem novca-sve će ti biti jasno.

      "DVE zurke, jedna Halloween, druga neka Slava."

      Halloween = entertainment, dakle žurka... ali Slava, Slava je nešto drugo...

      Избриши
    2. Ja jasno, ali otkad se to Evropska Zajednica bavi ZABAVOM? Ona cak ne sponzorise Evroviziju, kolko mi je poznato. To je jedno, a drugo, kad je vec zabava, sto onda ne POKLADE, nego neka post-moderna revizija Noci Vestica? Bice ipak da njima vise prija vesticarenje zato sto u njegovom ''etosu'' bolje prolazi prodaja besmislenih govana.

      Избриши
    3. I jos nesto, Agota; letimican pogled na wiki o balkanskim helouvinima, versus zapadnim, otkriva da dok su prvi bili - ili sujeverni pokusaj teranja zlog duha, ili hedonisticke bahanalije - zapadne varijante kao da su veci akcenat bacale na povratak zlih duhova, u vidu zombija, nego na branjenje od istih, to jest na preradu strahova vezanih za smrt; ili na oprost; upokojavanje vampira; i posle kad su rituali pokatoliceni, imali su veze sa predstavom Cistilista - na primer Jack O Lantern potice od irske bajke gde Dzeku nije dopusteno da udje ni u Raj, ni u Pakao. /Pitam se da li to nije razlog sto se Majkl Majers vraca u vidu zombija, koji ne moze da umre./

      Избриши
  3. ha ha, frikovi su već ispuzali iz rupa - kako ih samo halovin mami!

    ОдговориИзбриши
  4. nego, dejane, kad ti je putin tolko dobar, što nisi otišo u rusiju? ah, da, putin je zabranio i peđere, pa si zato ti otišo u holandiju, da otuda braniš putina! jebo te on da te jebo!

    ОдговориИзбриши
  5. Moja odluka nije imala nikakve veze s tim, nego sa budjelarom. Niti smatram da ti ovde nastupas iz nekog propagandizma. Ali kakve to ima veze s mojim pitanjem: zasto bi EU videla pravoslavne proslave - naspram kojih se ovo ocigledno valja kao ''demokratska alternativa'' - kao PRETNJU Srbima, pa onda i njoj; nesto protiv cega treba dizati edukaciju i propagandu? Sta to oni nas uce, da je ulazak u EU prihvatanje paganizma? I da paganizam = demokratija. A sve to u istom momentu kad nam govore, EU se nece dalje siriti. EU FOR WHOM?

    ОдговориИзбриши
  6. Narod koji umišlja versko moralisanje, sklon je podvodljivosti nekih drugih lažnih moralista, pod okriljem moderne kosmopolitske pederastije koja je sklona da sve usere i upropasti komercijalizacijom. Nekada su vampiri bili jeziva legenda, danas rade i kondome po njima. Ionako smo postali zemlja pomija i dekadencije, rijaliti su kultna dešavanja, pa još kostimirani frikovi se smatraju za status svestranosti. Meni lično na polni ud ide ta komercijalizacija, Helovin lično doživljavam kao istorijski artikal u mojoj mentalnoj arhivi iz koje sam neko vreme stvorio delove prividne priče o veštičarenju iz dublje prošlosti (priča je 80% gotova). Protiv ovog, proto keltskog običaja nemam ništa, ostavili su dosta traga na ovim prostorima, njihovi delovi gena gmižu u nama. Ako smo već autohtone slovenske duše, gde su nam Perun, Radgost, Morena, Stribog i ostali divni demoni/bogovi? Sve to zbrisao Bogočovek, kako to kažu veronaučnici, smešne li reči. Ne govorim o blasfemiji, slavim Mitrovdan i popizdim kad se padne u posnom danu, moram da žderem decu Dagona. Vidite, ljudska apstrakcija (glupost) je beskonačna, ipak smo mi prokleti heterotrofi, usredsređeni na svakodnevnu potragu za hranom i drugim resursima, a razne mitologije koje pokupimo (nadam se iz probranog štiva) i komercijalnizovana glupiranja su tu da uposlimo dovoljno neiskorišćenu psihu. Koledar ili Helovin Frankenštajn? Koledar naravno, "vino, meso, brašno i po neka gostinka" (brutalnije namere od veštice koja kasapi kravlje srce na šumskom panju u ovoj noći), Meri Šeli se postarala da uživamo u simfoniji užasa čitanjem, a ne da skrnavimo nekim kineskim lateksom š klase. Moj komšija se nadrvio na Svetog Luku kod kuma u Donju Mrsimudnicu, pao kraj puta, prespavao prekriven jutarnjom slanom i pred prve petlove nastavio kući, Helovin do koske.

    ОдговориИзбриши
  7. Pravoslavni talibani pokušavaju da nas talibanizuju iz centra Sodome i Gomore,ko da imena nisu zapisana u Knjizi Života...ali dobro 'treba ostati nevin u epicentru orgije' što bi rekao Kalajić,a ne ko ti popovi što orgijaju sa nevinom dečicom(valda nisu razumeli što je Radoš hteo reći).A kad smo kod knjiga i priča ima li neka dobra u kojoj se radnja dešava na NOĆ? PS Ja sam za to da mi slavimo i Poklade i Noć i što više praznika to manje rada,a zamislite da ste deca i da idete tu noć u lov na bombone koji je to doživljaj prosto zavidim amerskoj deci mada je i kod njih to upropašteno vulgarnom komercijalizacijom.

    ОдговориИзбриши
  8. Nekada su vampiri bili jeziva legenda, danas rade i kondome po njima. Ionako smo postali zemlja pomija i dekadencije, rijaliti su kultna dešavanja, pa još kostimirani frikovi se smatraju za status svestranosti. -- Man from Valley, prvo da se vratimo na istoriju: na pravoslavnim istoriografijama mozes da procitas, da je Halloween u stvari osmisljen, od strane crkve, da odbrani narod od obozavanja Boga Smrti u tom izvornom keltskom ritualu, te je ritual pretvoren u neki All Hallows Eve, koji je varijanta Bdenja, i valjda se odvijala pred Uskrs. Ovo se medjutim u modernijim istorijama krivotvori kao ''nasilje'' nad izvornim paganskim ritualom. Na sta se naravno lako i dobro oslanjaju liberalno-demokratsko-marksisticke price, koje se JOS UVEK, nakon pola veka, bore protiv vetrenjace ''represivna pravoslavna crkva'' / a ona kolko ja znam u istoriji nikad nije ni proganjala vestice, to je vise katolicki specijalitet, koliko ja znam. Jasno mi je zasto bi se Zapadnjaci borili protiv represivne crkve. Ali okej - to je bilo nekad, davno. Sada, kad imamo posla sa post-modernom Noci Vestica, to je ''sekularizovan praznik''. Implicitno u tome je, kao sto ti kazes, da su vestice i bauci postale tako banalne, da ih stavljaju na kurtone. Polazi se od sekularne premise, da zlo nije nesto sto postoji, sasvim realno, u duhovnoj dimenziji. Nego je to KOBAJAGI. Pa onda sta mi mudroseruje i moralise ta crkva, bori se protiv bauka kojeg je sama izmislila - protiv Djavola, naime. Pravoslavna crkva, medjutim kaze, nama je Noc Vestica opasna jeres, iz tog razloga sto ti prizivas zle duhe, koji stvarno postoje. Postavlja se onda pitanje: postoje li stvarno zli dusi? Ili daj da ga postavimo u sekularnom smislu: da li ideologije kroz razne praznike ili filmove vrste STVARAN UTICAJ na svet. Ja mislim da ''cist eskapizam'' ne postoji: svaka naracija prenosi odredjenu ideologiju. Tako da ako Evropska Zajednica ili Ujedinjene Nacije hoce da podrzavaju Noc Vestica, one to rade iz odredjenog ideoloskog razloga, a ne samo zato, da bi se narod zabavljo. Ni sekularizam, ni nihilizam, nisu neutralni fenomeni; to su takodje IDEOLOGIJE. Moje pitanje je dakle: zasto tacno, i kako, je ta ideologija dobra - ili bolja - za nas, od pravoslavne, na primer, ali ne insistiram, moze biti rec o bilo kojoj drugoj, nasoj, ideologiji, naspram koje se ova zapadna tudjica reklamira kao nesto o cemu mi treba da saznamo vise, da ga vise prihvatimo… i tako dalje. Ja uzgred mislim da je Karpenterova NOC VESTICA najbolji stejtment protiv Noci Vestica, koji postoji, upravo stoga sto Majkl-demon pokazuje Amerikancima da zli dusi, doista, POSTOJE.

    ОдговориИзбриши
  9. ali dobro 'treba ostati nevin u epicentru orgije' što bi rekao Kalajić = da to jeste ovde goruce pitanje, kako se odbraniti od enormne globalne sile koja neumitno napreduje; hriscanin koji o tome pausalno blebece, potcenio je sopstvenog neprijatelja

    ОдговориИзбриши
  10. Ovo sto rekoh za Karpentera, vazi i za najnoviji rimejk, koji on nije slucajno blagosiljo. U rimejku je Majkl-demon postao anti-heroj, cije odbijanje da ucestvuje u kupoprodaji emocija, u marketingu, cija psihopatija, se usprotivljava sekularisticko-potrosacko-nihilistickoj orgiji, svuda oko njega, i sire, oko nas. On kao da svojim neprestanim povratkom, kontrira tezi da demoni ne postoje, da je to kobajagi.

    ОдговориИзбриши
  11. Sta je sa nama koji ne slavimo ni Sv. Luku ni Helloween? -- Vi ste u najzajebanijoj poziciji: ni tamo ni vamo; hocete da se, a netjete da vam. Nemam sad Biblijske stihove pri ruci, ali mislim da to zovemo ''mlaki duhom''. Kao sto nas uci naracija o bludnom sinu, bolje i zla vestica nego smotani andjeo.

    ОдговориИзбриши