izabrana dela

izabrana dela

уторак, 31. децембар 2013.

Strava i užas na RTS-u!

     Biće puno horora u Novoj godini na državnoj televiziji (aka "Javni servis") – i pritom ne mislim na patetične razvučene negledljive užase tipa "Ravna gora", nego baš na full-blown filmove strave i užasa. Glavni krivac za to je novi urednik filmskog programa na RTS-u, Nikola Popević.  
On je na toj funkciji već pola godine, ali tek od Nove godine stvorili su se uslovi za horore nove, nama drage vrste. Njemu zahvaljujem na ekskluzivnoj dojavi informacija koje slede ispod.
Inače, ako vam je njegovo ime poznato – možda ga pamtite kao jednog od povremenih saradnika ovog bloga. Eto, od Gulovog Kulta do Javnog servisa evropske Srbije – mali je korak!
            U Novu godinu nas uvode gnusni alien gmazovi i krljuštari iz akcionog SF filma DISTRICT 9 (klikni pa vidi moj rivju) i to samo pola sata posle novogodišnje ponoći, 
a ako vam to nije dosta, negde pred zoru dočekaće vas hororični triler o serijskom ubici: FACTORY (02:24 h). Opsesivni policajac traga za serijskim ubicom pretražujući mračne ulice Njujorka, ali kada njegova ćerka-tinejdžerka nestane, on ostavlja svoj profesionalizam po strani i kreće u hajku u kojoj zakoni ne postoje i jedino na šta se oslanja jeste roditeljski instinkt. U glavnim ulogama: Džon Kjuzak, Dalas Roberts, Vinsent Mesina... Režija: Morgan O'Hil.
            A onda – idemo dalje, čvrstim koracima kroz hororični januar 2014-te! Horori kreću s dve subote u januaru a biće puštani posle partizanskih filmova. Tall Man ide 04.01. a nedelju dana kasnije - Resident Evil: Apocalypse (11.01).
Onda kreće stalni termin "strava petkom", počev od 17.01. Prvi će biti 30 Days of Night. Potom ide mini ciklus Balaguerov: Rec, Rec 2, Mientras Duermes (SLEEP TIGHT), Para entrar a vivir (TO LET), pa onda dalje Cuento de Navidad i ostali filmovi iz serijala TV filmova drugih španskih majstora strave (Peliculas para no dormir)...
Posle toga se mogu očekivati sledeći naslovi: Descent, Eden Log, Martyrs, The Abandoned, Babysitter Wanted, Aftershock, Irreversible, Hunger (ovaj: www.imdb.com/title/tt1176252/). 
Na lageru je još i sedam filmova iz Saw franšize, pa novi Don't Be Afraid of the Dark, rimejk The Thing, Scream 4, pa onda 28 Days Later i 28 Weeks Later...
U pripremi su i neki zanimljivi non-horror ciklusi, sa filmovima autora koji su bili hvaljeni ovde na blogu, ali o tome detaljnije – kad to sve bude bliže realizaciji.
            Kao što je opšte poznato, RTS finansijski ne stoji baš najbolje (blago rečeno), pa zato, za sada, ne možemo očekivati da maksimalno, u punoj snazi, osetimo da je saradnik Cult of Ghoula na ovom visokom i nekad davno uticajnom mestu – ali čak i sa polusvezanim rukama, kao što se može videti, novi urednik će ponuditi mnogo kvalitetne strave na RTS-u u godini koja nam se preteći primiče.
            'Ajd' pa nek' nam je sa srećom 2014-ta godina: svakako će nam mnogo sreće trebati da je prebrodimo!

2 коментара:

  1. Sve bi to bilo u redu da je čovek došao na rts pre deset godina, ovako... Mislim, nije problem pogledati nešto još koji put ali, kasno.

    ОдговориИзбриши
  2. Ove godine reših da preskočim FEST ili bolje reći MALI FEST, kakav se inače održava u Novom Sadu. I nisam se pokajao. Ne samo zbog toga što sam imao više vremena za Sajam knjiga, koji se u ovo vreme svake godine održava na novosadskom sajmu, nego što sam pred malim ekranom odgledao nekoliko filmova, koji bi verovatno bili, da su prikazani, među najboljima na ovom FESTU. Reč je o Films to Keep You Awake: The Baby's Room Alexa de la Iglesie i Take Shelter od režisera filma Mud, hvaljenog na ovom blogu. Ova dva filma su samo potvrda najavljene promene karaktera filmskog programa RTS-a. S jedne strane, horori su uglavnom kvalitetni, ali i prilično ekstremni, dok s druge strane ne-horori koji se emituju u kasnijim večernjim satima su često mračni i provokativni, da ne kažem politički nekorektni. Mogu samo da poželim i dalje punu uređivačku slobodu novom uredniku filmskog programa RTS-a.
    Stay tuned!

    ОдговориИзбриши